Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Principalele universități din România atacă în justiție modificarea Legii educației care discriminează genul

885 de universitari și cercetători din întreaga lume, zece universități europene și zeci de centre de cercetare se solidarizează într-o acțiune fără precedent cu universitățile românești. SNSPA, Universitatea de Vest, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București au criticat încă din vară propunerea de modificare a legii educației, votată de Parlament în luna iunie.

Curtea Constituțională trebuie să decidă în data de 30 septembrie dacă modificările aduse Legii educației sunt constituționale. Președintele Iohannis a refuzat promulgarea legii si a trimis-o către CCR la data de 10 iulie. Universitățile și mediul academic sprijină această poziție printr-un document „Amicus Curiae” („prieten al instanței”), în care arată că, în forma modificată, Legea educației încalcă multiplu nu doar Constituția României (libertatea de exprimare, autonomia universitară), ci și legislația europeană și acorduri internaționale importante la care Romania este parte.

Dacă legea va intra în vigoare, atunci vor fi excluse din universități orice dezbateri sau cursuri despre discriminarea de gen sau stereotipurile de gen. De exemplu, nu se va mai putea vorbi despre faptul că violența domestică afectează în mult mai mare măsură femeile și fetele. Nici despre faptul ca bărbații tind sa fie discriminați în ceea ce privește dreptul de a avea acces la propriii copii după divorț. Vor deveni ilegale studiile și cercetările despre discriminarea de gen la locul de munca, despre hărțuirea sexuală, despre distribuția inegală a muncii casnice sau despre concentrarea pozițiilor de conducere preponderent în mâinile genului masculin.

Legea educației modificată este profund discriminatorie, neconstituțională și nedemocratică. Practic, politicienii care au inițiat și votat aceste modificări vor să dicteze ce se predă in universități, ca și cum ar avea competența să facă acest lucru. Mai mult, cenzurează un întreg domeniu de studiu. Dacă legea intră în vigoare, vor fi afectate inclusiv parteneriatele cu Universități internaționale, iar România va fi în imposibilitatea de a participa la o serie de apeluri de finanțare europene. Universitățile si universitarii care au contribuit acest demers de anvergură se împotrivesc ingerințelor politicului în domeniul academic.

Spunem un NU hotărât abuzului politicienilor care încearcă să încalce autonomia universitară!

Dorim să subliniem prezența în lista de semnatari a mai multor universitari de renume la nivel mondial, specialiști în diverse tematici din domeniul studiilor de gen: Judith Butler (Profesor, University of California at Berkeley), Delphine Dulong, (Profesor, Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, France, David Paternotte, (Profesor, Université libre de Bruxelles), Joan W. Scott, (Profesor Emerita, Princeton New Jersey), Mieke Verloo (Profesor, Radboud University, Nijmegen, Netherlands).

De asemenea, menționam aici si câteva nume cunoscute publicului român: Katherine Verdery (Profesor, City University of New York’s Graduate Center), Gail Kligman (Profesor UCLA), Maria Bucur (Profesor Indiana University).

Dintre universitățile reprezentate pe lista celor 885 de universitari menționăm: Princeton, Harvard, Yale (SUA), Cambridge, King’s College (UK), Paris Sorbonne, Université libre de Bruxelles, Freie Universität Berlin (UE).

Pentru mai multe detalii vă invitam să consultați:

Grupul de inițiativă pentru apărarea autonomiei universitare

Liliana Popescu, prorector, profesor SNSPA: liliana.popescu@politice.ro

Ionela Băluță, profesor, Universitatea din București: ionela.baluta@fspub.unibuc.ro

Oana Băluță, conferențiar, Universitatea din București: oana.baluta@fjsc.ro

Măriuca Oana Constantin, lector, SNSPA: mariuca.constantin@politice.ro

Iustina Ionescu, avocat, doctorand, SNSPA: aviustinaionescu@gmail.com, 0722 253 789

Sursă foto: SEE

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și