Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Științificus / Mihai Man

Prin vaccin se urmărește microciparea populației

CONTEXT

Odată cu începutul campaniilor de vaccinare împotriva virusului COVID-19, sentimentul anti-vaccin a luat amploare. Videouri circulă online pe platformele de social media ce susțin în mod fals că vaccinurile pentru COVID-19 au un microcip ce “urmărește locația pacientului”.

Altă teorie similară susține că pandemia de coronavirus este o mușamalizare  pentru un plan de implantare a populației cu microcipuri de către Bill Gates, fondatorul Microsoft. Conform unui studiu YouGov din mai anul trecut, se sugera că la momentul respectiv 28% de americani credeau că Bill Gates dorea să se folosească de vaccinuri pentru a implanta oamenii cu microcipuri (ironic dat fiind deficitul major de stoc din piața de microcipuri).

Sursa foto: BBC

 

Teoria a ajuns fie răspândită chiar și prin Lewis Hamilton, campionul mondial la F1 de șapte ori. Hamilton a distribuit inițial o postare pe rețelele de social media cu Bill Gates discutând posibile efecte secundare ale vaccinului COVID-19. Hamilton nu observase că persoana care a creat postarea adăugase textul: “I remember when I told my first lie” (Îmi amintesc când am spus și eu prima mea minciună). Acesta a șters postarea după 13 ore și a încercat să clarifice situația celor 18 milioane de urmăritori.

DE CE E FALS?

Teoria pare să se fi dezvoltat în urma participării lui Gates pe un forum pe Reddit în 18 martie. Acesta a spus că în cele din urmă vor exista anumite certificate digitale pentru a arăta cine a făcut boala, cine s-a testat recent sau cine s-a vaccinat.

Următoarea zi, website-ul Biohackinfo.com a publicat un articol cu titlul: “Bill Gates va folosi implanturi cu microcip pentru a lupta împotriva coronavirusului”. Defapt, aceste teorii se folosesc de două fapte fără legătură pentru a dezinforma.

Sursa foto: FactCheck.ORG

 

Articolul în cauză face referință la un studiu finanțat de Fundația caritabilă Gates ce studiază o tehnologie ce ar putea stoca istoricul vaccinărilor folosind un tip nou de cerneală administrată o dată cu injecția. Aceasta nu a fost folosită vreodată și nu este un microcip, ci mai asemănător cu un tatuaj invizibil. Acesta nu ar putea fi folosit pentru a-i urmări pe cei vaccinați.

 

 

#Te-ar mai putea interesa și