Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Primatul dreptului național: Izolarea Poloniei?

În data de 7 octombrie, Tribunalul Constituțional din Polonia a decis că anumite porțiuni din textele tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu constituția poloneză și contravin legislației naționale a acestui stat. Tribunalul decidea, prin urmare, că dreptul național primează în fața celui european.

Motivul invocat de instituția poloneză și de partidul PiS este că în Polonia, conform constituției în vigoare, orice lege trebuie să se subordoneze acesteia, niciun organism internațional neputând fi exceptat de această prevedere. În luna aprilie a acestui an, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki cerea Curții Constituționale să analizeze contradicțiile dintre stipulările dreptului european și constituția poloneză.

Se pare că premierul ar fi solicitat acest lucru drept răspuns la numeroasele critici din partea Uniunii cu privire la modul în care sunt numiți judecătorii în Polonia. De fapt, în rândul partidului de guvernământ există un sentiment mai larg răspândit că instituțiile de la Bruxelles ar încerca să forțeze guvernul polonez să adopte diferite legi și reglementări, care sunt împotriva viziunii guvernului, precum cele legate de drepturile minorităților, în special a membrilor comunității LGBT.

Decizia din 7 octombrie a fost prezentată de liderii PiS ca un act de salvgardare a suveranității naționale și a democrației poloneze. Curtea Europeană de Justiție susținea în martie că acest organism poate interveni în anumite situații în decizii privitoare la dreptul național din statele membre, făcând referire directă la reforma juridică din Polonia și, în special, la noua procedură de numire a judecătorilor, văzută de Uniune ca un act de subminare a independenței justiției, iar de PiS ca un act de modernizare și îndepărtare de practicile corupte comuniste.

Decizia tribunalului polonez a creat un precedent periculos în rândul Uniunii Europene, mai multe voci considerând acest eveniment unul nefast, care poate destabiliza unitatea și buna funcționare a blocului european.

Refuzând să mai recunoască valorile și consensul juridic european, Polonia se deconectează de la practica europeană, izolându-se pe o poziție șubredă și punând sub semnul întrebării viitorul său ca stat membru al Uniunii Europene. Până acum, singurul stat care susține decizia polonezilor este Ungaria, prin vocea lui Viktor Orban.

Reacția Comisiei Europene nu a întârziat să apară. Într-un comunicat de presă din aceeași zi, aceasta își exprima îngrijorarea cu privire la decizia Tribunalului Constituțional Polonez.

Potrivit acesteia, dreptul european primează în fața dreptului național, incluzând aici prevederile constituționale și, totodată, toate prevederile Curții Europene de Justiție se aplică în egală măsură tuturor statelor membre. Comisia mai declara că abaterea Poloniei de la aceste principii va fi atent analizată și urmată de măsurile necesare de „salvare a aplicării uniforme și integrale a Dreptului Uniunii”.

Cu această ocazie, valorile și principiile de drept europene erau reafirmate, apărându-se buna funcționare a mecanismelor europene.

uniunea europeana

Sursă foto: Reuters

 

Mai multe publicații, printre care DW sau El Pais consideră că acesta este un moment de maximă tensiune între Polonia și Uniunea Europeană, ridicându-se multe semne de întrebare cu privire la legitimitatea guvernului polonez la nivel european și a viitoarelor conflicte dintre acesta și Uniunea Europeană.

Mai mult decât atât, există și o puternică presiune financiară la care Polonia s-a supus prin această decizie. Pe lângă sancțiunile pe care Comisia Europeană le poate impune pentru chestiuni de justiție, Polonia (alături de Ungaria) este una dintre puținele state europene a cărei plan de redresare și reziliență în urma pandemiei de Coronavirus nu a fost încă avizat de Burxelles.

Situația tensionată din prezent ridică noi probleme cu privire la viitoarele negocieri și capacitatea de a atinge un compromis a celor două entități. În plus, Comisia Europeană poate lansa un mecanism prin care ar condiționa accesul statelor la fondul de redresare economică în baza anumitor prevederi, precum cele de justiție și de garantare a primatului statului de drept.

În aceste condiții, în ultimele zile mai multe speculații cu privire la un posibil „Polexit” au început să circule în media. Acestea au stârnit o reacție promptă în rândul populației poloneze, care au organizat marșuri și manifestații de susținere a Uniunii Europene. Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și una dintre cele mai marcante figuri în momentul de față a opoziției liberale susține manifestațiile și cere populație să protesteze pentru o Polonie europeană.

Cu toate acestea, Mateusz Morawiecki a declarat marți, 12 octombrie, la Budapesta, că „Polexit nu este doar un fake news, ci și o minciună prin care se vrea slăbirea UE.” Mai mult, acesta atacă opoziția, susținând că aceștia riscă viitorul european al Poloniei în lupta electorală.

manifestatie pro ue polonia

Sursă foto: Associated Press

 

Observăm că primatul dreptului național în fața celui european este o temă recurentă în discursul actual al formațiunilor naționaliste. Pe lângă guvernele din Ungaria și Polonia, recent și AUR a luat aceeași poziție prin edictul propus în urma protestelor din Piața Victoriei, afirmând că „poporul român este suveran și liber” și că „UE a devenit un factor de putere care își permite să se implice și să influențeze deciziile pe plan național, încălcând grav Constituția României”.

Textul edictului a fost, de altfel, citit de Diana Șoșoacă în data de 6 octombrie în Parlamentul României, reconfirmând astfel direcția euro-sceptică a partidului.

Dacă v-a plăcut această analiză, mai puteți citi și alte articole marca True Story Project pe teme asemănătoare: Protestele de sâmbătă: un semnal de alarmă pe termen lung? sau Coaliția de guvernare poloneză: triumf sau dezbinare?

 

Sursă foto: DC News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și