Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Wall Street Journal

Competiția strategică din Pacific: În urma luptelor sângeroase dintre India și China de la granița dintre aceste două țări, miza a crescut pentru demonstrarea supremației în regiune. China face eforturi intense pentru a-și întări poziția geopolitică și a domina celelalte puteri din Asia-Pacific. Din acest motiv armata americană s-a mobilizat pentru a face o demonstrație de capabilități militare în Marea Chinei de Sud, cu scopul de a descuraja chinezii în acumularea de influență în zonă. De asemenea, aceștia își caută parteneri strategici cu care să își intimideze adversarii, un astfel de posibil parteneriat controversat fiind acela pe care încearcă să îl încheie cu Iranul.

 • Echipaje militare americane au survolat zi și noapte în Marea Chinei de Sud pentru a simula atacurile susținute asupra bazelor inamice, într-un efort al Washingtonului de a-și arăta puterea navală într-un potențial punct de foc pentru conflict. De-a lungul weekendului, USS Ronald Reagan și USS Nimitz au finalizat sute de lansări de avioane de supraveghere și elicoptere în unul dintre cele mai mari exerciții militare din ultimii ani în disputa Mării Chinei de Sud, zona principală a strategiei Beijingului de a-și extinde sfera regională de control. (Wall Street Journal)
 • Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung, iar acesta nu are “nimic secret” , a declarat duminică ministrul iranian de externe într-un discurs – întrerupt de ţipete în sală – rostit în parlamentul de la Teheran. “Cu încredere şi convingere, negociem cu China un acord strategic pe 25 de ani” privind investiţiile în diverse sectoare, a declarat Mohammad Javad Zarif, pe un ton foarte combativ. China este primul partener comercial al Iranului şi era unul dintre principalii cumpărători de ţiţei iranian înainte de reinstituirea sancţiunilor americane împotriva sectorului energetic iranian, ceea ce a diminuat considerabil exporturile de petrol ale Teheranului. (Agerpres)

Peisajul European actual: În timp ce primul-ministru al Franței a demisionat în urma acuzațiilor conform cărora guvernul său ar fi gestionat în mod deficitar răspunsul national la criza coronavirusului, țara face eforturi diplomatice pentru a-și reabilita și întări relația cu Rusia, un partener considerat de către președintele Macron ca fiind indispensabil în rezolvarea problemelor majore la nivel mondial. Totodată, relațiile europene trec prin momente dificile în urma schismelor apărute în ultima perioadă. Astfel, Marea Britanie se vede nevoită să aplice individual sancțiuni către cetățenii altor țări aflați pe teritoriul englez, cu riscul de a-și atrage critici din acele țări, un exemplu proeminent fiind, desigur, Rusia. Iar Polonia se află în poziția ingrată de a jongla cu doi parteneri la fel de importanți, însă aflați în contradicție cu privire la sensibilul subiect al mutării trupelor americane din Germania în Polonia.

 • O instanță din Franța a lansat o anchetă cu privire la gestionarea defectuoasă de către guvernul francez a răspunsului la coronavirus. Ancheta se concentrează asupra a trei figuri majore, inclusiv primul ministru, Edouard Philippe, care a demisionat vineri în urma plângerilor din partea sindicatelor și a medicilor. Guvernul s-a confruntat cu numeroase critici pentru lipsa echipamentelor medicale în timpul pandemiei. (BBC News)
 • Eforturile Franței de a dezvolta o nouă relație cu Rusia în ultimul an pentru a readuce Moscova în discuții cu principalele țări industrializate nu au dat încă niciun rezultat, a declarat joi ministrul Forțelor Armate, Florence Parly. Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că înstrăinarea Rusiei a fost „o greșeală strategică profundă” și dorește ajutorul Moscovei pentru a rezolva cele mai complexe crize din lume, încercând în același timp să reducă neîncrederea dintre Rusia, NATO și UE. (Reuters)
 • Marea Britanie va impune pentru prima dată sancțiuni independente de alte organisme internaționale pentru zeci de persoane acuzate de abuzuri ale drepturilor omului din întreaga lume. Dominic Raab va numi primii acuzați cărora li se vor îngheța bunurile ca parte a unui nou regim de control post-Brexit. Aceste noi sancțiuni vor fi aplicate și oficialilor ruși ce sunt suspectați a fi implicați în moartea lui Sergei Magnitsky în 2009. (BBC News)
 • Guvernul polonez se află într-o poziție ingrată: prins între aliatul său transatlantic crucial Statele Unite și vecinul său, cea mai puternică țară din Europa, Germania. Exact acolo se află Varșovia, după anunțul surprinzător al lui Donald Trump, luna trecută, că va înlătura 9.500 de militari americani din Germania, în mare parte ca represalii pentru cheltuielile reduse cu apărarea ale guvernului german, și va reloca unele dintre aceste forțe în Polonia. Polonia, pe care Trump a menționat-o că ar fi printre puținii membri ai NATO care cheltuiesc deja cel puțin 2% din PIB pentru apărare, deja a obținut asigurări că va primi întăriri ale prezenței militare americane în țara lor în schimbul acoperirii costurilor de relocarei. Cu toate acestea, modul în care se întâmplă relocare nu este exact ceea ce a avut în minte guvernul polonez. Este posibil ca oficialii polonezi să nu fi aflat în prealabil de intenția lui Trump de a redistribui forțele în Polonia de la aliatul lor reciproc NATO, Germania, în timpul întâlnirii dintre Trump și Duda. (Atlantic Council)

Europa de Est: În timp ce restul Europei trece prin frământări atât naționale, cauzate de pandemie, cât și international, datorate politicii externe controversate a americanilor, cât și a ingerințelor rusești și chinezești în regiune, Europa de Est își continuă eforturile regionale. Rusia însă rămâne un vecin vigilent care nu ezită să-și întărească poziția în zonă de fiecare dată când are ocazia. Aflăm astăzi de un asasinat ce a avut loc în weekend lângă Viena al unui separatist cecen, o mișcare strategică, dar deloc inovatoare sau surprinzătoare a influențelor estice în regiune.

 • Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a acuzat pe succesorul său, Volodymyr Zelensky, că îl hăituiește în instanțe din dorința de „răzbunare”. Domnul Poroshenko a marșat cu câteva mii de susținători ai săi la o audiere inițială în Kiev săptămâna trecută. El se confruntă cu peste 20 de investigații diferite despre ceea ce el consideră că sunt acuzații motivate politic. (BBC News)
 • Un solicitant de azil rus care a fost împușcat mortal lângă Viena pe 4 iulie era un separatist cecen și un critic al liderului cecen, Ramzan Kadyrov, au declarat pentru RFE / RL surse din diaspora cecenă. Sursele au declarat că victima era Mamikhan Umarov, care era cunoscut drept Anzor din Viena. Oficialii din Austria au declarat doar că victima era un solicitant de azil în vârstă de 43 de ani din Federația Rusă și că a fost împușcat mortal într-o parcare din afara unui centru comercial din suburbia Gerasdorf a Vienei. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Financial Times

Economie europeană: Fondurile europene de recuperare economică pornesc un proces amplu de dezbateri și oportunități. Pe de o parte, susținătorii distribuției transfrontaliere a acestora mizează pe impactul asupra domeniului green energy/ energie regenerabilă, estimat să ajungă la un trilion de euro ca investiții până în 2025. Principala provocare este învingerea intereselor naționale și prioritizarea proiectelor cu impact la nivel european.În același timp, cel mai mare scandal financiar din ultimii ani rămâne în atenția europenilor, KPMG confirmând falsificarea rapoartelor de către WireCard timp de mai mulți ani.

 • Fondurile de peste 750 de miliarde de euro alocate de UE pentru recuperarea economică post Covid trebuie să se focuseze pe dezvoltarea unor proiecte cu impact transfrontalier, axate pe industriile cu cea mai mare nevoie și potențial de viitor, energia regenerabilă și digitalizarea.Ministrul de finanțe al Luxemburgului atrage atenția asupra contraproductivitatii cursei statelor europene de a obține fonduri de recuperare naționale, fără a urmări obiective economice sustenabile pentru UE.(Financial Times)
 • Pe baza previziunilor investițiilor europene în energie regenerabilă, compania spaniolă Iberdrola plănuiește să investească 20 de miliarde de dolari în extinderea infrastructurii energetice, digitalizarea și eficientizarea acesteia. Până în 2025, domeniul energiei va atrage peste un trilion de euro, conform estimărilor făcute de Iberdrola. (Financial Times)
 • WireCard, rămâne în atenția europenilor după ce raportul efectuat de KPMG confirmă descoperirile EY și suspiciunile Financial Times. Grupul german și-a falsificat profitabilitatea, portretizând un profit exorbitant pe baza căruia să atragă credibilitate și investiții.Procesatorul de plăți a intrat în insolvență luna trecută după ce EY a dezvălui lipsa a 1.9 miliarde de euro, sumă care cel mai probabil nu a existat niciodată. (Financial Times)

Principale evenimente economice la nivel internațional: Pandemia aduce posibilitatea unui viitor flexibil pentru angajații, în timp ce India și China își transferă tensiunile diplomatice în sfera economică. Fujitsu, companie japoneză cu peste 80.000 de angajați urmează modelul Google și Facebook și face tranziția spre work from home. Pe de altă parte, India blochează pentru “procesare” fondurile primite de start-up-ul Zomato din partea Ant Financial pe fondul disesiunilor de la graniță.

 • Work from home a devenit motto-ul corporațiilor la nivel global, pandemia deschizând oportunitatea către o schimbare a modului în milioane de oameni muncesc.După ce Facebook și Google au anunțat că oferă posibilitatea angajaților să lucreze de acasă până la sfârșitul anului, compania japoneză Fujitsu anunță implementarea unui plan permanent care oferă această posibilitate pentru cei 80.000 de angajați. Un viitor în care flexibilitatea mediului de muncă include la scară largă opțiunea de a lucra de acasă, devine o probabilitate în perioada post-COVID-19. (BBC News)
 • În Asia, tensiunile dintre India și China ajung să aibă primele repercusiuni economice. Compania indiană Zomato, deținută în proporție de 25% de gigantul chinez Ant Financial, nu își poate accesa fonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.Guvernul indian a blocat această tranzacție și este în procesul de a stabili daca va impune sancțiuni asupra investițiilor chineze. O astfel de masură va afecta categoric potențialul de dezvoltare și colaborare al companiilor chineze și indiene. (Fr24News)

Societate

Sursă foto: BBC News

Iliberalism în Rusia și China: precum urmează a fi prezentat în cele două știri de mai jos, situația din Rusia de după referendumul ce i-ar permite actualului președinte, Vladimir Putin, să rămână în funcție până în 2036, este asemănătoare cu ce am putut observa și până acum: încălcarea libertății de exprimare este la ordinea zilei, iar condamnarea pe nedrept a jurnaliștilor rămâne parte din status-quo-ul rusesc. La mii de kilometrii distanță, în Hong Kong, care până recent a fost un veritabil hub al liberalismului în zonă, China introduce măsuri noi ce au ca scop interzicerea dizidenței de orice fel, fie ea prin protest, sau prin literatură.

 • Au avut loc primele arestări în Hong Kong după instaurarea noii legi a securității. Zece oameni au fost acuzați de încălcarea noii legi și au fost arestați. În jur de încă 360 de oameni au fost reținuți. Sub noua lege a securității naționale ce țintește să elimine orice fel de dizidență, subversiune sau terorism, oamenii pot fi condamnați și la închisoare pe viață. (BBC News)
 • Legea securității în Hong Kong: cărțile pro-democrate au fost scoase din biblioteci și librării. Autoritățile care se ocupă de librării au declarat că lucrările vor fi revizuite pentru a vedea dacă încalcă noua lege. Cel puțin nouă cărți au devenit indisponibile sau au fost marcate ca fiind “în curs de revizuire”. (BBC News)

Alegeri in Statele Unite: deși până acum câteva luni victoria lui Trump era întru-totul posibilă, acum putem observa un trend descendent când urmărim campania acestuia pentru scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. În urma slabei gestionări a crizei Covid-19 și a vehemenței cu care a criticat protestele ce s-au răspândit deja în toată lumea, oamenii par să tindă, mai degrabă, spre un moderat ca Joe Biden. În altă ordine de idei, rapperul Kanye West a luat lumea prin surprindere, anunțându-și candidatura la alegerile prezidențiale. În mai puțin de 24 de ore, internetul a devenit împânzit de teorii care să justifice candidatura acestuia: de la posibila resuscitare a unei cariere muzicale în declin la “furarea” voturilor afro-americanilor de la democrați pentru a asigura o victorie republicană, posibilitățile sunt nelimitate.

 • Mari pierderi în cadrul hărții electorale pentru Donald Trump. După ce a devenit evident că au trecut zilele în care se prezicea o victorie detașată la alegerile din 2020, echipa actualului președinte încearcă mai degrabă să minimizeze pierderile decât să câștige noi teritorii. Până recent, echipa lui Trump vorbea despre noi câștiguri electorale în mai multe state albastre, precum Minnesota și New Mexico, dar acum se luptă, printr-o campanie agresivă de publicitate pentru a-și asigura state republicane, precum Georgia și Florida, unde ar fi trebuit să fie deja o forță politică majoră. (Politico)
 • Președintele Trump a dispus crearea unei „Grădini naționale a eroilor americani” pentru a apăra ceea ce el numește „marea noastră poveste națională” împotriva celor care vandalizează statuile. Ordinul său executiv oferă unui grup de lucru 60 de zile pentru a prezenta planuri și idei, inclusiv o locație, pentru grădină. El insistă că noile statui trebuie să fie realiste, „nu abstracte sau moderniste”. Mai multe statui americane au fost doborâte în urma uciderii de către un polițist a lui George Floyd în luna mai. (BBC News)
 • Rapperul Kanye West și-a anunțat dorința de a candida la scrutinul prezidențial din 2020 din Statele Unite, acesta fiind susținut de soția sa, Kim Kardashian, și de către Elon Musk Rapperul ar candida în alegerile ce vor avea loc pe 3 Noiembrie împotriva democratului Joe Biden și republicanului Donald Trump, față de care Kanye West a fost un suporter vocal. Acesta a declarat încă din 2015 că dorește să candideze la alegerile prezidentiale din 2020. (Business Standard)

Sursă foto: Ckom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here