Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Prim-ministrul Franței a demisionat în urma criticilor conform cărora guvernul său ar fi gestionat prost criza Covid-19

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Wall Street Journal

Competiția strategică din Pacific: În urma luptelor sângeroase dintre India și China de la granița dintre aceste două țări, miza a crescut pentru demonstrarea supremației în regiune. China face eforturi intense pentru a-și întări poziția geopolitică și a domina celelalte puteri din Asia-Pacific. Din acest motiv armata americană s-a mobilizat pentru a face o demonstrație de capabilități militare în Marea Chinei de Sud, cu scopul de a descuraja chinezii în acumularea de influență în zonă. De asemenea, aceștia își caută parteneri strategici cu care să își intimideze adversarii, un astfel de posibil parteneriat controversat fiind acela pe care încearcă să îl încheie cu Iranul.

Peisajul European actual: În timp ce primul-ministru al Franței a demisionat în urma acuzațiilor conform cărora guvernul său ar fi gestionat în mod deficitar răspunsul national la criza coronavirusului, țara face eforturi diplomatice pentru a-și reabilita și întări relația cu Rusia, un partener considerat de către președintele Macron ca fiind indispensabil în rezolvarea problemelor majore la nivel mondial. Totodată, relațiile europene trec prin momente dificile în urma schismelor apărute în ultima perioadă. Astfel, Marea Britanie se vede nevoită să aplice individual sancțiuni către cetățenii altor țări aflați pe teritoriul englez, cu riscul de a-și atrage critici din acele țări, un exemplu proeminent fiind, desigur, Rusia. Iar Polonia se află în poziția ingrată de a jongla cu doi parteneri la fel de importanți, însă aflați în contradicție cu privire la sensibilul subiect al mutării trupelor americane din Germania în Polonia.

Europa de Est: În timp ce restul Europei trece prin frământări atât naționale, cauzate de pandemie, cât și international, datorate politicii externe controversate a americanilor, cât și a ingerințelor rusești și chinezești în regiune, Europa de Est își continuă eforturile regionale. Rusia însă rămâne un vecin vigilent care nu ezită să-și întărească poziția în zonă de fiecare dată când are ocazia. Aflăm astăzi de un asasinat ce a avut loc în weekend lângă Viena al unui separatist cecen, o mișcare strategică, dar deloc inovatoare sau surprinzătoare a influențelor estice în regiune.

Economie

Sursă foto: Financial Times

Economie europeană: Fondurile europene de recuperare economică pornesc un proces amplu de dezbateri și oportunități. Pe de o parte, susținătorii distribuției transfrontaliere a acestora mizează pe impactul asupra domeniului green energy/ energie regenerabilă, estimat să ajungă la un trilion de euro ca investiții până în 2025. Principala provocare este învingerea intereselor naționale și prioritizarea proiectelor cu impact la nivel european.În același timp, cel mai mare scandal financiar din ultimii ani rămâne în atenția europenilor, KPMG confirmând falsificarea rapoartelor de către WireCard timp de mai mulți ani.

Principale evenimente economice la nivel internațional: Pandemia aduce posibilitatea unui viitor flexibil pentru angajații, în timp ce India și China își transferă tensiunile diplomatice în sfera economică. Fujitsu, companie japoneză cu peste 80.000 de angajați urmează modelul Google și Facebook și face tranziția spre work from home. Pe de altă parte, India blochează pentru “procesare” fondurile primite de start-up-ul Zomato din partea Ant Financial pe fondul disesiunilor de la graniță.

Societate

Sursă foto: BBC News

Iliberalism în Rusia și China: precum urmează a fi prezentat în cele două știri de mai jos, situația din Rusia de după referendumul ce i-ar permite actualului președinte, Vladimir Putin, să rămână în funcție până în 2036, este asemănătoare cu ce am putut observa și până acum: încălcarea libertății de exprimare este la ordinea zilei, iar condamnarea pe nedrept a jurnaliștilor rămâne parte din status-quo-ul rusesc. La mii de kilometrii distanță, în Hong Kong, care până recent a fost un veritabil hub al liberalismului în zonă, China introduce măsuri noi ce au ca scop interzicerea dizidenței de orice fel, fie ea prin protest, sau prin literatură.

Alegeri in Statele Unite: deși până acum câteva luni victoria lui Trump era întru-totul posibilă, acum putem observa un trend descendent când urmărim campania acestuia pentru scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. În urma slabei gestionări a crizei Covid-19 și a vehemenței cu care a criticat protestele ce s-au răspândit deja în toată lumea, oamenii par să tindă, mai degrabă, spre un moderat ca Joe Biden. În altă ordine de idei, rapperul Kanye West a luat lumea prin surprindere, anunțându-și candidatura la alegerile prezidențiale. În mai puțin de 24 de ore, internetul a devenit împânzit de teorii care să justifice candidatura acestuia: de la posibila resuscitare a unei cariere muzicale în declin la “furarea” voturilor afro-americanilor de la democrați pentru a asigura o victorie republicană, posibilitățile sunt nelimitate.

Sursă foto: Ckom

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și