Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Prețul petrolului continuă să scadă

Despre Covid-19:

Recuperarea Europei în urma coronavirusului ar trebui să se concentreze pe consolidarea „autonomiei strategice” a industriei pentru a reduce dependența de furnizorii străini, conform documentului dezvoltat de liderii UE. Liderii Consiliului European și ai grupului executiv al UE au prezentat planul într-o conferință video joi a celor 27 de șefi de guvern ai blocului, care urmează să se înscrie pentru un pachet de ajutor de 540 de miliarde de euro care vizează salvarea companiilor, lucrătorilor și guvernelor de ruina economică. Documentul subliniază necesitatea de a face blocul mai ecologic și mai digital și de a „investi în lanțuri de valoare strategice și de a reduce excesul de dependență de țările terțe”. (Politico)

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat linii directoare adresate celor 50 de state membre care vizează prevenirea corupției în contextul situației de urgență sanitară cauzată de pandemia Covid-19. Liniile directoare, emise de președintele GRECO, Marin Mrčela, subliniază faptul că focarul Covid-19 crește riscurile de corupție, sectorul sănătății fiind expus, în special din cauza creșterilor urgente de consum medical și a simplificării normelor de achiziții, facilități medicale supraaglomerate și personal medical supraîncărcat. (Emerging Europe)

Spania a cerut liderilor UE să aprobe până la 1,5 trilioane de euro spre acordarea de subvenții pentru a reconstrui economiile afectate de pandemie ale blocului și pentru a împiedica țările cele mai afectate să fie subcontractate de către statele mai performante. Vorbind pentru Financial Times înainte de un summit UE joi, Nadia Calviño, viceprim-ministrul spaniol pentru economie, a declarat că este necesar ca așa-numitul fond de recuperare după coronavirus să acorde subvenții, nu împrumuturi, pentru a proteja piața internă a blocului de concurență neloială din partea statelor aflate într-o poziție financiară mai bună, cu scopul de a finanța salvarea afacerilor și pachetele de stimulare economică. (Financial Times)

Un oficial de sănătate publică din SUA a avertizat marți că un nou val de coronavirus ar putea lovi SUA în iarna viitoare, val care ar putea fi „și mai dificil” pentru America să facă față decât focarul actual. Și într-o dublă lovitură pentru perspectiva de a pune capăt pandemiei coronavirusului, o evaluare a controversatului medicament pe care Donald Trump l-a numit „ca un miracol” a produs rezultate slabe. Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a avertizat că un val de coronavirus în iarna viitoare va coincide cu sezonul normal al gripei. (The Guardian)

Bank of America Corp. și-a ridicat obiectivul pentru prețul aurului de 18 luni la 3.000 dolari uncia – cu peste 50% peste recordul de preț existent – într-un raport intitulat „Fed nu poate tipări aur”. Banca și-a mărit ținta anterioară de 2.000 de dolari, întrucât factorii de decizie din întreaga lume dezlănțuie cantități enorme de stimulente fiscale și monetare pentru a ajuta economiile afectate de coronavirus. (Bloomberg)

Președintele Trump a declarat marți că va implementa o oprire temporară în emiterea de green cards pentru a împiedica imigrația în Statele Unite, dar s-a distanțat  de planurile de suspendare a programelor de lucrători, după ce grupurile de afaceri au explodat de furie la amenințarea de a pierde accesul la muncă străină. Domnul Trump, a cărui administrație s-a confruntat cu critici intense în ultimele luni pentru gestionarea crizei coronavirusului, a căutat brusc să schimbe subiectul marți seară prin reluarea atacului său asupra imigrației, care a animat campania sa din 2016 și a devenit una dintre problemele definitorii ale președinției sale. (New York Times)

Statul american Missouri dă în judecată guvernul chinez pentru gestionarea coronavirusului, care spune că a dus la pierderi economice severe. În cadrul procesului, procurorul general din Missouri, Eric Schmitt, susține că China a făcut puțin pentru a opri răspândirea virusului. Domnul Schmitt susține că locuitorii din Missouri au suferit posibile zeci de miliarde de dolari în daune economice. Dar experții juridici se îndoiesc cât de departe poate ajunge statul cu acțiunea legală și cu motivația din spatele acesteia. (BBC News)

În toată țara, grupuri de americani ies în stradă pentru a protesta ordinele de blocare menite să limiteze răspândirea Covid-19. De ce? SUA au acum peste 761.000 de cazuri și peste 40.000 de decese, numărul acestora fiind în continuă creștere, deși au apărut semne că ratele de infecție încetinesc în unele state. Unele state încep să ușureze restricțiile, redeschiderea parcurilor, plajelor și a unor întreprinderi mici în zilele următoare, dar majoritatea din SUA rămân sub o formă de ședere la domiciliu. În peste o duzină de state, de pe o coastă până la cealaltă, protestatarii au ieșit pe străzi, blocând drumurile și claxonând agresiv. Organizatorii din spatele acestor proteste au fost în mare parte activiști conservatori, pro-Trump și pro-arme. Presa din SUA a descris multe dintre aceste demonstrații ca fiind o reminiscență a evenimentelor din campania Trump, cu pancarte, tricouri și semne pro-Trump. (BBC News)

În mare parte a lumii, afacerile mari se îndreaptă către guvern pentru ca acesta să le ajute financiar să anticipeze impactul pandemiei. Dar în Rusia, aranjamentele economice speciale ale regimului lui Vladimir Putin înseamnă că relația funcționează adesea invers. Marile grupuri industriale, care sunt aproape fără excepție controlate de un singur magnat și alcătuite din bunuri deținute anterior de stat, dobândite sau obținute în circumstanțe întunecate după prăbușirea Uniunii Sovietice, domină economia Rusiei. Un contract informal dintre ei și Kremlin permite aceste feude și influența lor excesivă asupra orașelor din care își extrag mineralele, își pompează petrolul sau își forjează metalele, în schimbul loialității și subzistenței politice. Dinamica acestui regim înseamnă că tocmai afacerile mari vor trebui să se mobilizeze pentru a ajuta statul în vremuri tulburi. (Financial Times)

Dincolo de Covid-19 – alte informații importante:

Prețurile petrolului au scăzut din nou miercuri, indicatorul Brent ajungând la cel mai mic nivel din 1999. Piața se luptă cu o scuturare masivă pe fondul prăbușirii cererii pentru toate produsele petroliere, de la benzină până la combustibil pentru avioane, turbulențe cauzate de focarul de coronavirus. Căderile urmează două dintre cele mai sălbatice zile din istoria tranzacționării petrolului, întrucât oferta mondială pare să copleșească cererea pentru lunile următoare, iar reducerile actuale de producție sunt mult mai mici decât necesarul pentru a compensa această scuturare. (Reuters)

Indicele Libertății Presei Mondiale 2020, compilat de Reporterii Fără Frontiere (RSF), arată că următorul deceniu va fi decisiv pentru viitorul jurnalismului, pandemia Covid-19 evidențiind și amplificând numeroasele crize care amenință dreptul de a raporta liber informații independente, diverse și fiabile. Norvegia ocupă topul indicelui pentru al patrulea an consecutiv, în timp ce Finlanda este din nou a doua. Danemarca este a treia și Suedia a patra. Celălalt capăt al Indexului a înregistrat mici schimbări. Coreea de Nord (cu o scădere pe locul 180) a ocupat ultima poziție, urmată de Turkmenistan, în timp ce Eritrea (178th) continuă să fie cea mai jos clasată țară din Africa. (Emerging Europe)

Miniștrii de externe ai Rusiei, Turciei și Iranului vor organiza o conferință video pe 22 aprilie pentru a discuta Siria și un acord de de-escaladare în ultima enclavă deținută de rebelii din Idlib. Turcia și Rusia, aflate de părți opuse în conflict, au agreat încetarea focului pe 5 martie în provincia Idlib, controlată de rebeli, în urma unei offensive ce a durat o lună și a fost susținută de Rusia și de forțele siriene, care au deplasat aproape un milion de oameni și au amenințat să trimită o inundație de refugiați în Turcia. (Radio Free Europe)

Statele UE nu au ajuns încă la un acord complet cu privire la aspirațiile de aderare ale vecinilor lor de la est și sunt îngrijorate de consecințele liberalizării vizei, program deja implementat, potrivit unui document de șapte pagini. Acesta reprezintă răspunsul la comunicatul Comisiei Europene privind Parteneriatul Estic, prezentat luna trecută, și este de așteptat să fie aprobat în zilele următoare. (Radio Free Europe)

Concluzia agenţiilor de informaţii americane potrivit căreia Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a sprijini campania republicanului Donald Trump în defavoarea celei a democratei Hillary Clinton s-a bazat pe procese de culegere de informaţii şi de analiză solide, afirmă Comisia pentru Serviciile de Informaţii a Senatului, într-un raport făcut public marţi. Pentru a analiza evaluarea realizată de agenţii cu privire la ingerinţa Kremlinului, comisia a vizat să răspundă la două întrebări: dacă concluzia finală a răspuns misiunii încredinţate agenţiilor de către preşedintele Barack Obama şi dacă analiza este susţinută de informaţiile prezentate. (Agerpres)

Arabia Saudită a ucis 184 de persoane în 2019 – un număr record pentru regat – în ciuda unei scăderi a execuțiilor la nivel mondial, spune Amnesty International. Numărul execuțiilor s-a dublat și în Irak, până la 100 anul trecut, în timp ce Iranul a rămas al doilea cel mai prolific călău după China, cu 251. Cu toate acestea, execuțiile globale confirmate au scăzut pentru al patrulea an consecutiv la 657 – cu 5% mai puțin decât în 2018. A fost cea mai mică cifră înregistrată din ultimul deceniu, potrivit Amnesty. Povestea grupului pentru drepturile omului nu include China, unde numărul execuțiilor – se crede că este undeva la nivel de mii – rămâne un secret de stat. (BBC News)

Sursă foto: Economic Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și