Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Prețul petrolului a devenit negativ

Răspunsul global la pandemia coronavirusului este o agravare a amenințărilor la adresa ordinii mondiale multilaterale, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Aceste fracturi „au subminat ordinea internațională de ani buni”, a declarat el pentru Le Monde, numind focarul COVID-19 „o continuare, prin alte mijloace, a luptei dintre puteri”. “Am citit și aud că lumea de după [pandemie] nu ar avea nimic de-a face cu lumea de dinainte”, a spus Le Drian, adăugând: “Împărtășesc această dorință, dar… teama mea este că lumea de după va arăta mai rău ca lumea de dinainte”. (Politico)

Ziua a început ca orice altă zi de luni mohorâtă în cea mai gravă criză a pieței petrolului dintr-o generație. Aceasta s-a încheiat cu prețurile care scădeau sub zero, aruncând piețele într-un univers paralel, în care comercianții erau dispuși să plătească 40 de dolari barilul doar pentru ca cineva să le ia petrolul din mâini. Mișcarea a fost atât de violentă și șocantă, încât mulți comercianți s-au străduit să o explice: oare vreo firmă mare a fost prinsă pe picior greșit? Sau au fost investitori lipsiți de experiență speriați de o problemă de piață?. Însă prețurile negative au relevat și un adevăr fundamental despre piața petrolului din epoca coronavirusului: cea mai importantă marfă din lume își pierde rapid toată valoarea, deoarece supraalimentarea cronică copleșește rezervoarele, conductele și supertankerele din lume. În cele din urmă, comercianții au devenit disperați pentru a evita să fie nevoiți să livreze petrol efectiv, deoarece nimeni nu are nevoie de el și există tot mai puține locuri pentru a-l depozita. (Bloomberg)

Prăbușirea prețurilor a venit în momentul în care indicatorul petrolier de referință american, cunoscut sub numele de West Texas Intermediate, se îndrepta către data de expirare a livrării pentru mai, luna în care se preconizează că cererea de petrol va atinge un minim în urma restricțiilor de călătorie. În mod normal, acest lucru se întâmplă în fiecare lună fără incidente. Dar luni a fost diferit. Analiștii consideră că lipsa capacității de stocare disponibilă la punctul de livrare al contractului WTI din Cushing, Oklahoma – cunoscut sub denumirea de Pipeline Crossroads of the World – a declanșat panica în rândul comercianților care dețin contracte derivate, fiindcă nu mai sunt facilități disponibile de depozitare a petrolului. (Financial Times)

Președintele Trump a spus că intenționează să semneze un ordin executiv de suspendare temporară a imigrării în Statele Unite, afirmând că dorește să facă acest lucru pentru a proteja locurile de muncă ale americanilor, deoarece noul coronavirus a afectat puternic economia. Într-un tweet luni seară, oficialul a spus că semnează ordinul executiv „în lumina atacului de la Inamicul Invizibil” – o referire la coronavirus – „precum și nevoia de a proteja locurile de muncă ale MARILOR noștri cetățeni americani.” El nu a oferit detalii suplimentare. (Wall Street Journal)

Facebook interzice postările și grupurile care promovează proteste anti-restricții care nu respectă directivele privind sănătatea publică, deoarece organizatorii acestor evenimente încearcă să recruteze noi membri pe social media. Zeci de proteste au avut loc în ultimele zile, participanții plângându-se de restricții și solicitând eforturi pentru ca statul să permită mai multă libertate de a reveni la activitățile normale pe măsură ce pandemia coronavirusului se manifestă. Majoritatea evenimentelor au fost relativ mici, dar au atras atenția asupra mediilor de socializare pe măsură ce dezbaterea despre momentul și modul de redeschidere al economiei devine din ce în ce mai politică. (Wall Street Journal)

Statele Unite au numit primul ambasador în Belarus în mai mult de un deceniu în cel mai recent semn al îmbunătățirii relației dintre cele două țări. Președintele Trump a anunțat pe 20 aprilie că intenționează să o nominalizeze pe diplomata de carieră Julie Fisher, un oficial de top al Departamentului de Stat pentru Europa, la ambasada din Minsk. Fisher a avut anterior misiuni la NATO și a servit în Rusia, Georgia și Ucraina. Senatul trebuie să aprobe mai întâi numirea, dar nu este clar când vor avea loc audieri, deoarece parlamentarii au întârzieri în activitățile lor din cauza pandemiei. (Radio Free Europe)

Criza economică din ce în ce mai profundă a Rusiei este pe punctul de a se vărsa în unele dintre cele mai dependente economii din lume. Muncitorii migranți din fosta Uniune Sovietică trimit 13 miliarde de dolari acasă în fiecare an din Rusia, unde li se permite să lucreze fără vize. Dar acum banii încep să se termine din cauza restricțiilor din Moscova și Sankt Petersburg care au oprit proiectele de construcții și au diminuat cererea de taxiuri. (Bloomberg)

În timp ce separatiștii pro-ruși de pe teritoriul Georgiei profită de focarul COVID-19 pentru a împinge frontiera ilegală mai departe, populația acestor zone își pune speranțe în succesul celor de la Tbilisi în combaterea pandemiei. Georgia, o țară cu o cultură străveche, a fost republică sovietică, dar acum vrea să se alăture NATO și UE. Un război de cinci zile cu Rusia în august 2008 a rupt Georgia de 20% din teritoriul său – Abhazia și Osetia de Sud, care sunt de facto sub controlul rus. Săptămâna trecută, autoritățile georgiene au declarat că forțele de ocupație rusești au continuat crearea „frontierelor ilegale” în apropierea satului Takhtisdziri, de-a lungul liniei de împărțire între Regiunea Tskhinvali / Osetia de Sud și Georgia, instalând semne de frontier. Comunitatea internațională a condamnat rapid mișcarea, iar ambasadorul UE în Georgia, Carl Hartzell, a declarat că este „complet inacceptabil”. (EurActiv)

Cele mai mari companii industriale din Rusia produc metale, prelucrează hidrocarburi, minereuri și produc energie. Însă unele dintre acestea au fost obligate să se diversifice rapid în construirea de spații de cazare temporare, făcând măști respiratorii și chiar gestionând serviciile de transport public pentru a-și menține activitatea în funcție de loviturile pandemiei coronavirusului. Spre deosebire de birourile cu angajați care pot lucra de la domiciliu sau comercianții cu amănuntul care pot trece la livrarea online, vastul sector industrial al Rusiei are nevoie atât de lucrători care pot participa fizic la liniile de producție, cât și la expedieri regulate de componente și materiale, prezentând companiile cu probleme de siguranță și logistică, dacă vor menține producția deschisă. Însă dacă închid producția, riscă falimentul. (Financial Times)

Misterul a înconjurat starea de sănătate a lui Kim Jong Un după ce oficialii din SUA și Coreea de Sud au oferit diferite relatări despre starea liderului nord-coreean în urma absenței sale neobișnuite de la sărbătorile recente. Kim a fost în stare critică după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale cardiovasculare săptămâna trecută, iar administrația Trump nu a fost sigură de sănătatea sa actuală, au declarat oficialii americani, care au cerut să nu fie identificați. Unul dintre oficiali a declarat că la Casa Albă există informația conform căreia sănătatea lui Kim s-a înrăutățit după procedură, în timp ce CNN a citat un oficial american cu cunoștințe directe, spunând că liderul de 36 de ani poate fi în „pericol grav”. Casa Albă a refuzat să comenteze. (Bloomberg)

Sursă foto: Foreign Policy

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și