Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Preşedintele Trump ameninţă să “reglementeze” sau să “închidă” reţelele de socializare

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat, miercuri, că va emite noi reglementări ori va închide reţelele de socializare online după ce platforma Twitter a emis pentru prima dată un avertisment în privinţa unui mesaj al liderului de la Casa Albă. Twitter a semnalat că două postări ale sale ar fi ‘înşelătoare’ şi ar conţine informaţii neverificate. Trump şi-a reiterat astfel acuzaţiile mai vechi că reţelele de socializare sunt părtinitoare politic, fără a aduce dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale. (Politico)

Banca Europeană de Investiții a aprobat marți Fondul paneuropean de garantare de 25 de miliarde de euro ca răspuns economic la criza provocată de COVID-19. Consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI) a căzut de acord marți asupra structurii și abordării noului Fond paneuropean de garantare pentru a aborda consecințele economice ale pandemiei Covid-19. Acesta va permite grupului BEI să-și extindă sprijinul pentru companiile europene, în mare parte mici și mijlocii, oferind finanțări suplimentare de până la 200 de miliarde de euro. (Calea Europeană)

Guvernul ungar a început procesul de retragere a puterilor speciale controversate acordate premierului Viktor Orban odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. În luna martie, parlamentul de la Budapesta i-a acordat guvernului Orban o autoritate extraordinară pentru a putea combate pandemia de COVID-19, fără a preciza data expirării acestor atribuţii. Măsura a atras imediat critici dure din partea opoziţiei şi a altor ţări, executivul condus de Viktor Orban fiind acuzat că se foloseşte de criza de sănătate publică pentru a acapara cât mai multă putere. Legea i-a permis executivului ungar să conducă prin emiterea unor ordonanţe. De la adoptarea actului normativ, guvernul Orban a emis peste 100 de ordonanţe, existând acuzaţii că unele dintre acestea încalcă protecţia datelor, drepturile salariaţilor şi transparenţa măsurilor administrative. (Agerpres)

Răspândirea tensiunilor dintre SUA și China intensifică presiunea asupra monedei naționale chineze. Moneda Chinei a scăzut cel mai mult în decursul ultimelor trei săptămâni, iar raliul global al acțiunilor a încetinit, deoarece planurile țării de a impune o lege de securitate națională asupra Hong Kong-ului au determinat declanșarea tensiunilor dintre Beijing și Washington. Acțiunile Beijingului au inflamat spiritele din administrația americană. Larry Kudlow, consilierul economic al președintelui Trump, a declarat marți că președintele a ramas „mut” de cum China a gestionat criza Covid-19 și că Beijingul a făcut o greșeală în ceea ce privește punerea în aplicare a legilor de securitate națională asupra Hong Kong-ului. (Financial Times)

Polonia se pregăteşte pentru negocieri dificile cu Uniunea Europeană privind viitorul fond de relansare după epidemia de COVID-19. Franţa şi Germania au propus crearea unui fond de relansare economică de 500 de miliarde de euro pentru compensarea efectelor economice ale epidemiei. Banii ar urma să fie direcţionaţi în primul rând către regiunile cele mai afectate din Europa. Polonia, principala beneficiară netă a bugetului UE, a suportat criza coronavirusului mult mai bine decât Italia, Spania sau Franţa. Contribuţia netă a Poloniei la fondul de relansare ar putea ajunge la 10,39 miliarde de euro sau 1,96% din PIB, arată o analiză a Centrului de Cercetări Economice Europene (ZEW) din Germania, prezentată săptămâna aceasta de cotidianul polonez Rzeczpospolita. (Agerpres)

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și