Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Pot criptomonedele să salveze economii în declin?

Guvernul din umbră al Myanmarului a declarat că va permite utilizarea celei mai mari criptomonede stabile din lume, Tether, ca monedă oficială, cu scopul de a ușura strângerea de fonduri și efectuarea plăților.

Guvernul de Unitate Națională (NUG), care cuprinde grupuri pro-democrație și rămășițe ale administrației civile din Myanmar, care a fost răsturnat printr-o lovitură de stat militară anul trecut, a căutat să strângă fonduri pentru „revoluția” sa, pentru a lupta împotriva guvernului militar ce a scos în afara legii NUG și l-a desemnat mișcare „teroristă”.

Tin Tun Naing, ministrul NUG responsabil de planificare, finanțe și investiții, a declarat într-o postare pe Facebook din 11 decembrie că NUG va recunoaște oficial USD Tether, despre care a spus că va permite tranzacții mai bune și mai rapide.

Care sunt marile probleme în economia Myanmarului?

Economia Myanmarului se prăbușește, iar experții prevăd mai mult comerț ilegal și creștere zero în 2022. Economia țării din Asia de Sud-Est a cunoscut un declin rapid după haosul loviturii de stat din februarie. Mii de cetățeni au intrat în grevă, refuzând să lucreze sub conducerea militară, inclusiv lucrători din domeniul sănătății, avocați, profesori și ingineri.

La câteva zile după ce a avut loc lovitura de stat în urmă cu un an, s-a format Mișcarea de Nesupunere Civilă (CDM). Este o campanie de grevă a forței de muncă la scară largă, cu misiunea de a rezista juntei prin distrugerea economiei controlate de militari. La scurt timp după ce a început mișcarea, bancherii din Myanmar s-au alăturat și au refuzat să meargă la muncă. Asta a generat probleme de flux de numerar pentru populație și afaceri, dar și armată.

protest myanmar

Sursă foto: Getty Images

 

Pe măsură ce anul a trecut, orice afaceri deținute de militari sau afiliate s-au confruntat cu mari boicoturi. Mărcile globale au oprit comenzile cu industria de producție din Myanmar, în timp ce produsele fabricate din China au fost boicotate pe fondul acuzațiilor că China sprijină junta militară din Myanmar. Beijingul a blocat o declarație a Consiliului de Securitate al ONU care condamna lovitura de stat.

Temându-se pentru viața lor, mii de muncitori au fugit din casele lor rurale din cauza luptei sporite dintre soldații naționali și grupurile de opoziție. De asemenea, fabricile și întreprinderile s-au închis, ceea ce a dus la creșterea șomajului și la pierderea veniturilor.

Cu o represiune continuă, întreprinderile militare din Myanmar s-au confruntat cu sancțiuni comerciale grele din partea SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană. A pus presiune asupra conducerii militare.

Exporturile de produse agricole, marine, minerale și manufacturate ale Myanmarului au încetinit, în timp ce importurile de materii prime și investiții au fost, de asemenea, în scădere din 2020. Înregistrările de afaceri din Myanmar au scăzut, de asemenea, cu 44% în 2021, în timp ce au existat schimbări rapide în evaluarea monedei din Myanmar. , kyat-ul, față de dolarul american în ultimele luni.

Un raport al Organizației Internaționale a Muncii (ILO) afirmă că au fost pierdute 1,2 milioane de locuri de muncă în al doilea trimestru al anului 2021. Toate sectoarele economiei Myanmarului au fost afectate, sectoarele turistice, ospitalității, construcțiilor și confecțiilor cele mai afectate.

În iulie, Banca Mondială estimase că economia legitimă a Myanmarului va scădea cu 18% în 2021. Fitch Solutions, o agenție de rating de credit din SUA, și-a revizuit previziunile de creștere pentru Myanmar pentru 2022, preconizand că va exista o contracție de -4,4%.

Pot statele să controleze criptomonede?

Dacă viitorul de stat și fără reglementări preconizat de evangheliștii Bitcoin se împlinește este încă o întrebare deschisă. Între timp, guvernele din întreaga lume încearcă să înțeleagă efectul pe care criptomoneda l-ar putea avea asupra economiilor lor în termen scurt. Mai exact, se confruntă cu următoarele trei probleme prezentate de Bitcoin în forma sa actuală.

Bitcoin poate eluda controalele de capital impuse de guvern

Guvernele instituie adesea controale de capital pentru a preveni ieșirile unei monede, deoarece exporturile i-ar putea degrada valoarea. Pentru unii, aceasta este o altă formă de control exercitată de guverne asupra politicii economice și fiscale. În astfel de cazuri, natura fără stat a bitcoin este utilă pentru eludarea controalelor de capital și exportul de bogăție.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de fuga de capital folosind Bitcoin a avut loc în China. Cetăţenii ţării au o limită anuală de 50.000 USD pentru a cumpăra valută străină. Un raport al Chainalysis, o firmă de cripto criminalistică, a constatat că peste 50 de miliarde de dolari s-au mutat din portofelele bitcoin din China în portofelele din alte țări în 2020, ceea ce înseamnă că cetățenii chinezi ar fi putut converti moneda locală în Bitcoin și au transferat-o peste granițe pentru a evita guvernul.

bitcoin

Sursă foto: Getty Images

 

Bitcoin se leagă de activități ilegale

Capacitatea de a ocoli infrastructura financiară existentă pentru o țară este o binecuvântare deghizată pentru criminali, deoarece le permite să-și camufleze implicarea în astfel de activități. Rețeaua Bitcoin este pseudonimă, ceea ce înseamnă că utilizatorii sunt identificați numai după adresele lor din rețea. este dificil de urmărit proveniența unei tranzacții sau identitatea unei persoane sau a unei organizații în spatele adresei. Pe lângă aceasta, încrederea algoritmică generată de rețeaua Bitcoin înlătură nevoia de contacte de încredere la fiecare capăt al unei tranzacții ilegale.

Deloc surprinzător, Bitcoin este un canal favorit pentru infractorii pentru tranzacțiile financiare. Cel mai faimos exemplu de crimă care implică bitcoin a fost cazul Silk Road. Pe scurt, Silk Road a fost o piață pentru arme și droguri ilegale, printre altele, pe Dark Web. Le-a permis utilizatorilor să plătească în bitcoins.

Criptomoneda a fost păstrată în escrow până când cumpărătorul a confirmat primirea mărfurilor. A fost dificil pentru organele de aplicare a legii să urmărească părțile implicate în tranzacție, deoarece aveau doar adrese blockchain ca identificare. În cele din urmă, totuși, FBI a reușit să distrugă piața și să sechestreze 174.000 BTC.

În ultima vreme, infectarea aplicațiilor populare cu ransomware și solicitarea plății în bitcoin a devenit, de asemenea, populară printre hackeri. Hackul Colonial Pipeline din 2021, care a dus la întreruperi de alimentare cu energie în diferite state, a demonstrat măsura în care astfel de atacuri pot deveni probleme de securitate națională.

Bitcoin nu este reglementat

La mai bine de un deceniu după ce Bitcoin a fost introdus, guvernele din întreaga lume încă încearcă să găsească modalități de reglementare a criptomonedei. Există mai multe componente în problema reglementării bitcoin.

De exemplu, schimbarea narațiunilor despre utilitatea Bitcoin a complicat întrebări legate de agenția guvernamentală corespunzătoare pentru a supraveghea criptomoneda, definițiile care vor fi folosite pentru legiferare sau, chiar, abordarea pentru formularea legilor.

Este Bitcoin o monedă care trebuie utilizată în tranzacțiile zilnice sau un depozit de valoare care este folosit în principal în scopuri de investiții? Este Bitcoin un activ refugiu în vremurile de turbulențe economice globale? Nici așa-numitul expert Bitcoin și nici investitorul mediu în bitcoin nu par să știe.

S-ar putea argumenta că utilizarea Bitcoin în investiții în produse precum futures este o dovadă a atractivității sale pentru comercianți. Cu toate acestea, piețele subiacente pentru astfel de instrumente derivate nu sunt reglementate, deoarece niciuna dintre schimburile majore de criptomonede, utilizate pentru a stabili prețul Bitcoin pentru piețele futures, nu este înregistrată la Securities and Exchange Commission (SEC).

Vă invităm să citiți și analizele Dependența De Gazul Rusesc – Adevăr Sau Mit? și Ucraina: La Răsărit De Pericol.

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și