Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Poșta – un pion esențial al democrației

Acest articol este al treile dintr-o serie specială de analize despre Statele Unite ale Americii în contextul actual, atât social, cât și economic și politic, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la tragicul 9/11.

Pe lângă multiplele scandaluri, crize și tensiuni din societatea americană din ultimele luni, un alt eveniment care nu a fost chiar atât de mediatizat, a apărut pe scena politică. Însă, acesta poate avea niște implicații majore pentru alegerile din noiembrie.

Mălina Mîndruțescu

US Postal Service sau USPS cum este mai des întâlnit, este sistemul național poștal al Americii. USPS este o agenție independentă în cadrul guvernului federal. Asta înseamnă că spre deosebire de restul instituțiilor publice la nivel național care sunt finanțate din banii contribuabililor, aceasta își scoate încasările din timbre, colete, costuri de transport și alte costuri adiacente. În această eră a tehnologiei și social media, scrisorile, poșta sau timbrele sunt deja niște relicve ale trecutului, pe care le asociem cu alte vremuri. De aceea, nu este greu de dedus că USPS nu o duce prea bine din punct de vedere financiar. USPS are datorii de mai bine de 160 de miliarde de dolari, iar situația nu pare să se îmbunătățească. Din 2006, volumul corespondenței a scăzut cu 30%. În timp ce în 2000, USPS livra mai bine de 207 miliarde de bucăți de corespondență, de la vederi la pachete, în 2019 numărul a scăzut la 142 de miliarde. Asta se datorează bineînțeles dezvoltării tehnologiei, dar și pentru că businessuri precum Amazon își livrează singuri coletele și nu mai au nevoie de poștă pentru acest serviciu.

Sursă foto: Transport Topics

De asemenea, o legislație trecută din 2006 obligă USPS să pre-finanțeze tuturor angajaților beneficiile de pensie în avans. Asta înseamnă că USPS trebuie să plătească pensiile unor angajați cu mult înainte, deși aceștia nu vor ieși la pensie decât zeci de ani de acum încolo. Nici pandemia nu a ajutat deloc situația sistemului poștal. USPS doar și-a adâncit datoriile în această perioadă: oamenii au tăiat costurile și nu au mai trimis scrisori, iar venitul care venea din publicitate prin corespondență a fost redus și el semnificativ. Prin urmare, costurile de operare au crescut, iar oamenii au fost nevoiți să sufere întârzieri ale unor produse esențiale, cum ar fi pensii, venituri sau rețete medicale.

În luna iunie, Louis DeJoy a fost ales ca și PMG (Postmaster General). Această poziție înseamnă efectiv că persoana desemnată este directorul executiv al USPS și este responsabil pentru managementul operațiunilor de zi cu zi al sistemului poștal. PMG este ales de către un board din șase guvernanți, care sunt aleși de către președinte și aprobați de către Senat, care are momentan o majoritate republicană. Deși președintele Trump nu l-a ales direct pe DeJoy, acesta este implicit o nominalizare politică care are amprenta președintelui prin prisma procesului de confirmare. DeJoy este primul PMG care nu vine din rangurile USPS. Acesta este un apropriat de-al președintelui, care a donat mai bine de 1.2 milioane de dolari pentru organizații politice care susțin agenda președintelui.

Louis deJoy Sursă foto: Business Insider

În ajunul alegerilor prezidențiale din noiembrie, DeJoy pare să fi recurs la niște măsuri draconice pentru a tăia costurile USPS. Mai bine de 600 de mașinării de sortare vor fi scoase din distribuție – mai bine de 10% din toate mașinăriile disponibile la USPS. Democrații doresc să aprobe 25 miliarde de dolari pentru a salva USPS, însă este neclar dacă republicanii din Senat vor aproba propunerea. Într-un context atipic în care stațiile de votare care funcționau în mare parte datorită voluntarilor, majoritatea pensionari, nu vor mai avea îndeajuns de mult personal, vârstnicii fiind mai precauți din cauza pandemiei, votul prin corespondență va deveni un pilon esențial pentru cetățenii care ori nu pot ieși la urne, sunt plecați din țară sau sunt precauți din cauza pandemiei.

Președintele Trump și-a declarat de nenumărate ori antipatia față de votul prin corespondență, acesta susținând că acest sistem reprezintă un sabotaj al alegerilor, că se pierd voturi și se falsifică. Contrar declarațiilor lui Trump, nu există dovezi care să ateste că fraudarea alegerilor este reală. Un studiu din 2017 a concluzionat că rata de fraudare a alegerilor în State este între 0.00004% și 0.00009%.

După ce DeJoy a fost audiat în Congres în urmă cu câteva săptămâni, Comitetul de Supraveghere din cadrul Camerei Reprezentanților a anunțat că va deschide o anchetă care va viza acțiunile acestuia. Înainte de actuala sa poziție, DeJoy a condus o firmă pe nume New Breed Logistics, unde ar fi presat angajați să doneze către candidați republicani, bani care după ar fi fost rambursați acestora prin bonusuri semnificative la sfârșitul anului. Washington Post afirmă că DeJoy strângea fonduri pentru partidul republican. Investigația relatează că DeJoy ar fi urcat în rangurile elitei republicane, devenind unul dintre cei mai prolifici colectori de fonduri pentru partid. Dacă aceste acuzații se dovedesc adevărate, DeJoy a încălcat legile electorale federale, cât și politicile cu privire la finanțarea campaniilor electorale.

USPS este cotată în topul celor mai populare instituții federale. În timp ce mai bine de 91% dintre americani au o opinie favorabilă cu privire la sistemul poștal, doar 18% au o părere optimistă față de Congresul American. Pe perioada pandemiei, angajații USPS au fost desemnați ca și lucrători esențiali, iar umanitatea și empatia acestora nu au fost ignorate de către presă.

Politicile fiecărui stat cu privire la votul prin corespondență diferă. În timp ce unele state necesită ca votanții să solicite un buletin de vot, altele sunt de părere că pandemia nu este o justificare îndeajuns de bună pentru a solicita votul prin corespondență. Dacă în noiembrie, USPS va fi suprasolicitat și incapabil să gestioneze influxul de voturi prin corespondență datorită unor mișcări politice care au tăiat din bugetul și infrastructura instituției, vom vedea un alt val de indignare al poporului american. Însă, daca se va concretiza că au avut loc acțiuni conștiente din partea Administrației Trump de a submina procesul democratic de vot, alegerile din noiembrie vor fi pline de surprize neașteptate.

Sursă foto: CNN

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și