Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Ovidiu Achim

Politicienii primesc un alt tip de vaccin decât oamenii obișnuiți?

Știrea despre o așa-zisă asistentă șefă de la Centrul Medical Universitar din Ljubljana care ar fi demisionat și apoi ar fi susținut o conferință de presă pentru a arăta lumii că politicienii primesc injecții cu soluție salină și că ar există și un al treilea fel de vaccin, care provoacă cancer, a făcut înconjurul internetului pe diferite pagini media, de Facebook sau Twitter.

Ce spune știrea?

În forma în care a apărut pe site-urile informatialibera.ro și Active News se precizează că asistenta șefă de la Centrul Medical Universitar Ljubljana a demisionat pentru a deconspira adevăratele intenții ale campaniilor de vaccinare.

Într-o filmare care ar fi circulat pe Youtube și apoi pe Facebook, femeia în cauză susține că există trei feluri diferite de vaccin – soluție salină pentru politicieni și alte persoane influente, un vaccin anti-covid folosind tehnologia ARNm și un al treilea tip, care ar produce cancerul țesuturilor moi în trei ani de zile de la administrare.

Presupusa asistentă mai susține că a asistat personal la injectarea tuturor politicienilor și a marilor magnați și a văzut cum acestora li se injecta un placebo, din flacoanele însemnate cu numărul 1. Autorul articolului trage și concluzia că „asta explică de ce mereu una și aceeași asistentă e surprinsă administrându-le vaccinul politicienilor în fotografii făcute de aceștia pentru mass-media.”

De asemenea, articolul are atașată  o captură de ecran din care reiese că tipul serului primit ar fi menționat în codul unic de identificare al certificatelor verzi (UVCI):

certificat verde

Sursă foto: Informația Liberă

 

De unde a apărut această știre?

Nu este clar de unde a apărut știrea inițială, dar a fost destul de repede preluată de mai multe pagini în limba engleză, precum Daily Telegraph New Zeeland sau HAL Turner Radio Show. Acestea susțin că ar fi existat un scandal de proporții în Slovenia, și totuși nu am putut găsi știrea originală, de pe o pagină în slovenă.

De ce este aceasta o știre falsă?  

În primul rând, până în acest moment, femeia care a lansat zvonurile nu a putut fi identificată ca fosta „șefă a asistentelor” și nu există nicio informație oficială din partea spitalului în acest sens. De asemenea, nu putem ști de ce ar fi participat aceasta la vaccinarea tuturor „politicienilor și a magnaților”, informația părând exagerată .

În realitate, codul unic de identificare al certificatelor verzi (UVCI), este compus, după cum arată documentele oficiale emise de Uniunea Europeană în acest sens, din mai multe cifre și litere, indicând versiunea certificatului, țara de origine a vaccinatului, entitatea care a emis certificatul și alte informații privitoare la vaccinul administrat.

Ceea ce arată captura de ecran prezentată în știre, numărul „01”, indică, de fapt, versiunea certificatului. Așa cum se arată în documentele citate, se crede că formatul acestuia ar putea fi modificat în funcția de evoluția pandemiei și de noile nevoi aferente situației sanitare.

Cum este construită argumentația?

Această știre falsă este se bazează pe una dintre cele mai agresive retorici care au circulat pe internet în ultimele luni. În primul rând, fosta asistentă, un personaj „dinăuntru” este portretizată ca un erou care a rupt pactul cu oculta vaccinurilor și a decis să ne dezvăluie adevărul.

Declarațiile acesteia arată complotul politicienilor și a marilor magnați împotriva populației cu ajutorul sistemelor sanitare mondiale, corupte și suspuse și se sprijină pe numeroasele speculații care au apărut când politicienii au ales să se vaccineze primii, pentru a oferi  astfel un exemplu populației. Totodată, argumentația face apel la frica cititorilor, folosindu-se de amenințarea cu cancerul țesuturilor moi pentru a impresiona.

O știre de acest fel este cu precădere periculoasă nu doar fiindcă zădărnicește orice efort și campanie de combatere a pandemiei, ci și fiindcă  subminează credibilitatea  informațiilor oficiale care circulă în societate și pune la îndoială rolul instituțiilor statului  de a asigura siguranța  cetățenilor. Odată semănată frica și neîncrederea, se creează un culoar pentru alte știri asemănătoare, care vor fi primite mai ușor de către cititori.

Vă mai recomandăm și Comisia Europeană interzice Crăciunul sau Fundația Gates a finanțat obținerea unui brevet pentru Coronavirus.

 

Sursă foto: Indian Times

#Te-ar mai putea interesa și