Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Thomas Briot

Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate

Biden a afirmat intenția lui de a «salva politica externă după mandatul lui Trump». Totuși, este mai mult ca probabil ca unele politici ale lui Trump să fie continuate. În același timp, diferitele sfere ale partidului democrat care fac parte din anturajul lui Biden au doctrine diferite, uneori ireconciliabile, care ar putea crea tensiuni privind politica externă.

Un anturaj influent

Anturajul lui Biden ar avea o importanță determinantă în elaborarea politicii lui externe, el fiind susținut de sfera mai «tradițională» și «moderată a partidului», și de aripa stângă a partidului democrat, reprezentată în mod notoriu de Elisabeth Warren, Bernie Sanders și de «Squad» (Alexandra Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley și Rashida Tlaib).

Curentul moderat din jurul lui Joe Biden va iniția o întoarcere imediată la diplomația tradițională, practicată de elitele din Washington și, prin urmare, la multilateralism. Statele Unite ar reveni la acordul climatic de la Paris „din prima zi” de guvernare și va încerca resuscitarea acordului nuclear cu Iranul. După ce Trump a încercat să îmbunătățească relațiile cu Kremlinul, vom vedea revenirea la Washington ostilității față de Putin, iar este previzibil ca negocierile privind prelungirea acordurilor bilaterale de dezarmare New Start să fie reluate.

alegeri SUA

Sursă foto: BBC/Getty Images

 

Acest curent ar avea, de asemenea o poziție solicitantă cu privire la drepturile omului în întreaga lume. Merită notat că principalii consilieri pentru politică externă ai candidatului Biden au legături strânse cu Europa: Antony Blinken fiind francofon și francofil, Julie Smith are o lungă experiență în Germania, Jake Sullivan este fost beneficiar al bursei Rhodes la Universitatea din Oxford. Un consensus pentru menținerea și întărirea relațiilor transatlantice cu partenerii NATO este de așteptat.

Cererile aripii stângi pentru politica externă a lui Joe Biden

Aripa stângă, reprezentată de Elizabeth Warren și Bernie Sanders în primarele democratice din primăvară, are o poziție diferită în ceea ce privește politica externă. Pentru ea, lupta morală a Americii în lume nu ar trebui să se limiteze atât la apărarea democrației, dar să concentreze mai mult asupra ajutorului pentru țările subdezvoltate. Această aripă pune egalitatea aproape peste libertate, principiu care pare dificil reconciliabil cu doctrina democrată tradițională. Ea ar fi de asemenea ostilă unor noi intervenții militare, indiferent de motiv, ele fiind considerate ca o manifestare mai subtilă a imperialismului.

Susținând candidatura lui Biden, acest curent radical a dorit să-și facă auzite opiniile. Spre deosebire de Hillary Clinton care l-a ignorat pe Bernie Sanders în 2016, Joe Biden a fost mai deschis, ascultând opiniile foștilor săi rivali, purtate în special de consilierul de politică externă al lui Sanders, Matt Duss.

Joe Biden

Sursă foto: NBC News

 

Cu toate acestea, pozițiile celor două curente se dovedesc a fi ireconciliabile cu privire la anumite subiecte, cum ar fi de exemplu chestiunea Israelului. La fel ca întreaga clasă politică americană, Joe Biden arată un sprijin deplin pentru «singura democrație din Orientul Mijlociu». El a anunțat că nu va deplasa Ambasada Statelor Unite, transferată de Trump la Ierusalim, la Tel Aviv. Pe de altă parte, tabăra Sanders dorește să-i apere pe palestinienii oprimați, o excepție în contextul politic american.

Unele politici trumpiene ar fi păstrate

Totuși, Biden nu ar renunța la toate politicile inițiate de Trump. El și-a schimbat profund atitudinea legată de comerțul liber de când era vice-președintele lui Obama, iar nu este sigur că va reveni asupra măsurilor lansate de Trump, inclusiv cele care afectează partenerii europeni.

Într-adevăr, războiul comercial lansat de Trump din ianuarie 2018 este justificat de un obiectiv de apărare a claselor de mijloc, care este susținut și de stânga radicală. Comerțul liber nestingherit care a avut loc din anii 1980 până astăzi a afectat semnificativ clasa muncitoare americană. Biden nu este în favoarea revenirii la situația ante-trumpiană declarând pe site-ul lui de campanie că “Nu ne putem întoarce la afaceri ca de obicei în comerț”.

Trump

Sursă foto: Barron’s

 

Politica externă a lui Joe Biden ar fi așadar complexă, fiind influențate de două curente dificil conciliabile. De asemenea, ea ar fi pragmatică, în măsura în care unele politici ale lui Trump ar fi continuate, evitând astfel o destrămare sistematică și dogmatică a tuturor politicilor implementate de administrația Trump.

 

Sursă foto: The Atlantic

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și