Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Politica de prosperitate comună a Chinei – Utopia comunistă în 2021

Xi Jinping a pregătit o schimbare majoră a doua cea mai mare economie din lume, invocând  imperativul „prosperității comune” (共同 富裕, Gongtong fuyu). La ultima reuniune a Comisiei Centrale pentru Finanțe și Afaceri Economice (CFEC), Xi a susținut că o distribuție egală a veniturilor este „o cerință esențială a socialismului” și o caracteristică cheie a poporului chinez.

Republica Populară China este una dintre cele mai inegale economii majore din lume

Contextul în care a răsărit acest discurs populist este direct legat de faptul că Republica Populară China este una dintre cele mai inegale economii majore din lume, cu un coeficient al inegalității veniturilor la 0,465 în 2019, conform datelor oficiale dintr-un posibil 1,0. Inegalitatea bogăției este mai mare: top 1% din populație deține 30,6% din averea țării, conform datelor Credit Suisse, sub SUA, care se află la la 35,3%, dar cu mult peste Marea Britanie, Japonia și Italia.

inegalitatea chinei

Sursă foto: People’s Voice

 

Această retorică a fost alimentată și de o rată a natalității în continuă scădere și de pandemie. Consecințele acestora au făcut inegalitatea mai greu de ignorat. Poticnirile politice și practicile anticoncurențiale ale titanilor tehnologici precum Alibaba și Tencent i-au oferit, de asemenea, lui Xi o țintă convenabilă pentru mânia publicului. Ca rezultat, persoanele bogate și firmele de tehnologie ar putea fi supuse unor presiuni suplimentare pentru a „dona” resurse pentru cauze sociale și pentru a se supune unei taxări fără precedent.

Xi a solicitat „ajustarea rațională” a veniturilor excesive și pentru ca persoanele și companiile cu venituri mari să contribuie mai mult la societate

El a cerut, de asemenea, măsuri mai agresive pentru extinderea clasei de mijloc și a rețelei de siguranță socială, inclusiv a sănătății și îngrijirii persoanelor în vârstă.Evoluția rapidă a economiei chineze în ultimii ani și revenirea mai puternică decât era de așteptat, au adus la lumină numeroase întrebări cu privire la viitorul pe fondul deteriorării relațiilor cu Statele Unite și alte țărilor occidentale.

O parte din rațiunea din spatele noii orientări a conducerii PCC este aceea de a consolida în poziția lui Xi ca „al doilea Mao” al partidului. Pregătirile pentru congresul de cinci ani vor juca un rol important pentru calificarea lui Xi pentru a fi „nucleul de conducere” al PCC pe viață.

Pe plan intern, strategia lui XI are un scop clar, aplanarea conflictului intern mocnit cauzat de inegalitate socială. Visul economic chinez nu se simte în buzunarul proletarului de rând, iar utopia socialistă nu-și face laude în a ridica standardele de viață ale oamenilor. Rata reală a șomajului în rândul studenților absolvenți este estimată la 14% conform sondajelor independente – cifre care ar putea reprezenta o amenințare la adresa stabilității și unei nemulțumiri în creștere din partea noilor generații. În ciuda afirmațiilor Beijingului că a eliminat sărăcia absolută până la sfârșitul anului 2020, premierul Li Keqianq a mai remarcat în iunie 2020 că 600 de milioane de chinezi subzistă cu un venit lunar de abia 1.000 RMB (aproximativ $150) pe lună.

Filantropia obligatorie și programele pilot sunt puțin probabil să compenseze inegalitatea sistemică

ceo alibaba

Sursă foto: Wall Street Journal

 

Xi pare că folosește pretextul „prosperității comune” pentru a impune un control mai strâns între partid și stat asupra giganților tehnologici și comerciali ai Chinei. Detalii despre ceea ce ar putea fi cea mai mare redistribuire a bogăției de după era Mao nu au fost încă articulate. Oficialii chinezi, însă, au dezvăluit că va exista o „redistribuire triplă” a veniturilor naționale. Aceasta implică măsuri precum creșterea impozitării pentru cei bogați, creșterea securității sociale pentru cei săraci și executarea anumitor tipuri de „plăți de transfer”, cu scopul de a consolida clasa de mijloc și de a crește veniturile pentru cei defavorizați. Impozitele pe proprietate retroactive și chiar impozitele pe moștenire ar putea fi, de asemenea, introduse în viitorul previzibil.

Fără doar și poate China așa cum o cunoșteam se schimbă. Modelul mixt de comunism și capitalism a fost un instrument pe termen scurt, iar economia chineză se vede fără doar și poate sugrumată de controlul statului.

Liderii companiilor de top au fost recent convinși că trebuie să se implice activ și substanțial în finanțarea agendei naționale. Jack Ma, CEO-ul Alibaba a donat cel putin $496 de  milioane în ultimul an pentru cauze politice, urmat de Xu Jianyin, liderul Grupului Evergrande, care a donat cu ghilimelele de rigoare $469 de milioane. CEO-ul Tencent nu este nici el departe, acceptand transferarea a peste $401 milioane de dolari.

Presiunea pusă pe bogați de a-și redistribui averea, în mod absolut deloc surprinzător, nu se transferă direct în creșterea calității vieții cetățenilor.

Ce înseamnă utopia socialistă pentru restul lumii?

Resuscitarea de către Xi a idealului maoist de „prosperitate comună” are ramificații profunde pentru politica externă. Pe de o parte, dacă China își poate ameliora pe termen scurt problemele de inegalitate, vom vedea o creștere a credibilității „modelului Chinei”. După căderea Kabulului la 15 august, ministrul chinez de externe Wang Yi a subliniat că modelul vestic impus de SUA prin care sunt forțate valori democratice unor țări cu istorie, cultură și condiții naționale diferite a eșuat.

Scopul deloc subtil al acestui tip de retorică dorește să creeze o iluzie a supremației Chinei, în care soluțiile tuturor eșecurilor vestice se rezolvă ca prin magie prin implementarea unui sistem centralizat. Utopia socialistă ignoră încă o dată compromisurile individuale și incompatibilitatea acestora cu natura umană, progresul și cu libertatea de a alege. Treaba democrațiilor abia începe să se îngreuneze. Contracararea influenței unei Chine agresive și cu dorințe de supremație mondială abia începe.

Vă recomandăm și analizele China Crește Controlul – Amenzi, Interdicții Și Pierderi De Peste 1$ Trilion și Economia Chinei – Amenințarea Comună Pentru Biden & Putin

 

Sursă foto: Lima Charlie News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și