Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Poate gazul american să-l înlocuiască pe cel rusesc?

Casa Albă și Comisia Europeană au anunțat un acord de a reduce dependența Uniunii Europene de gazul natural rusesc și de a extinde capacitatea blocului de a prelua mai mult gaz natural lichefiat transportat din Statele Unite. Importurile rusești reprezintă aproximativ 40% din consumul de gaz al Uniunii Europene, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Pe termen scurt, Statele Unite plănuiesc să trimită 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat suplimentar în 2022. SUA și UE și-au stabilit obiectivul de a extinde importurile anuale ale Uniunii Europene de GNL american la 50 de miliarde de metri cubi până în 2030. Aceasta ar fi aproximativ o treime din importurile de gaze ale Uniunii Europene din Rusia în 2021.

exporturi sua gazul lichefiat

Sursă foto: Liquefied U.S. Natural Gas Exports

 

Anul trecut, UE a importat un record de 22 de miliarde de metri cubi de GNL din SUA.

Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au spus că multe dintre detaliile vor fi elaborate de un grup operativ dedicat reducerii dependenței Europei de petrol și gaze rusești în moduri care să nu submineze politicile climatice asumate. Rămâne însă de văzut cum acestea vor fi adaptate realității noilor relații cu Rusia.

Printre lucrurile care au lipsit din discursul public a fost lipsa capacității portuare de a expedia și a primi mai mult gaz de ambele maluri ale Atlanticului. Efortul este însă unul primit cu optimism de experții în energie, datorită angajamentului SUA de a susține Uniunea Europeană în acest context dificil energetic/

Uniunea Europeană depinde consistent de importurile de energie din Rusia, un mare producător de petrol, motorină, cărbune și, poate cel mai important, gaze naturale. Această dependență a devenit o problemă în creștere pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă sancționeze regimul lui Putin. Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei, iar o parte considerabilă din acesta este transportată prin conducte prin Ucraina.

Ce înseamnă gazul natural lichefiat, o alternativă pe termen lung?

GNL este creat atunci când gazul natural este răcit la – 162 ° C. Comparativ cu gazul natural obișnuit, GNL are avantajul unui volum mai mic, simplificând depozitarea și transportul de la terminal la stațiile de alimentare. Principala problemă pentru UE este dată de faptul că producătorii ar putea fi în imposibilitatea de a-și extinde producția de gaze și exporturile de GNL către Europa.

Capacitatea globală de lichefiere este utilizată aproape la cote maxime, constrângând semnificativ cantitatea suplimentară care poate fi adusă la dispoziția Europei. Asta nu înseamnă că o decizie de asistență reciprocă precum cea dintre SUA și UE nu este utilă. Aceasta motivează producătorii să aibă în vederea o colaborare pe termen lung care merită construirea infrastructurii și creșterea volumului tranzacționat.

Alternativele UE la gazul rusesc – Există, dar necesită o abordare realistă

Pe măsură ce amenințarea unei invazii rusești a Ucrainei s-a intensificat, atât Comisia Europeană, cât și Statele Unite au analizat planuri de urgență în cazul unei reduceri suplimentare sau, în cel mai rău caz, al unei opriri complete a livrărilor de gaze rusești către UE. Invazia a început deja de peste 1 lună, iar ambele părți au început să-și concretizeze planurile.

Poate Europa să înlocuiască importurile de gaze rusești în această iarnă și posibil în următoarele  Orice s-ar întâmpla, cea mai eficientă soluție necesită ajustarea cererii pentru a reduce dependența de gaz, mai degrabă decât doar înlocuirea gazului rusesc cu importuri din altă țară. Responsabilitatea este și la nivel european în eficientizarea consumului de energie.

La sfârșitul anului 2021, ne-am trezit cu o imagine dramatică. Bilanțul de gaz al Europei pe timp de iarnă este profund dependent de aprovizionarea Rusiei și de condițiile meteorologice moderate. Nimic nou, dar până acum această grijă nu a căpătat riscul mult temutei decuplări de la gazul rusesc. Până în prezent, trei factori principali au împiedicat un scenariu nefavorabil:

La 24 ianuarie 2022, nivelurile de stocare erau pline de 42%, față de 56% la aceeași perioadă a anului între 2015 și 2020.

Uniunea Europeană plănuiește să reducă cu două treimi dependența statelor membre de gazul rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina. Europa își va reduce importurile de gaz rusesc de la 155 de miliarde de metri cubi (bcm) la 100 de miliarde de metri cubi pe an și își propune să compenseze deficitul cu aprovizionarea de la furnizori de gaz natural lichefiat (GNL), precum Statele Unite și Qatar, precum și prin ajutorul surse de energie durabilă.

Este nevoie însă de o abordare flexibilă și de un mecanism european care poate răspunde diferit, în funcție de impactul asupra fiecărei țări. Statele care sunt mai expuse la gazul rusesc,  vor suferi mai mult decât țări care nu sunt dependente de gazul rusesc. O realitate cu care fără doar și poate ne vom înfrunta.

În avantajul nostru este însă și capacitatea de a construi infrastructura necesară protecției acestor state, dar și în negocierea unor contracte pe termen lung cu furnizori internaționali, având puterea colectivă a alianței drept un punct forte.

exporturi gaze naturale rusia

Sursă foto: Bruegel

 

Fără gaz rusesc, principala provocare pentru Europa va fi să-și refacă depozitele de gaz înainte de iarna viitoare. Acest lucru va necesita importuri record de gaze naturale lichefiate în această primăvară și vară. Statele Unite, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume începând cu acest an, ar trebui să contribuie la asigurarea faptului că exporturile sale ajung în Europa la volumele necesare și la un cost rezonabil.

Pe lângă acest angajament pe care SUA dă toate semnele că și-l asumă,  trebuie construit un plan de administrare a acestor resurse la nivel european.

Cum supraviețuim fără gazul rusesc?

Oprirea livrărilor rusești de petrol și cărbune ar împinge Europa într-o perioadă scurtă și dureroasă de ajustare, acesta este consensul specialiștilor din domeniul energiei.

Uniunea Europeană trebuie să ia decizii drastice, unite, cât timp are posibilitatea de a preveni repercusiuni pe termen mediu și lung asupra economiei alianței. Oricât de nepopulară este această decizie, trebuie să fim dispuși să sacrificăm gazul rusesc ieftin pentru a-l înlocui cu o soluție pe termen lung prin intermediul căreia să ne fundamentăm siguranța energetică.

În realitate, asta va însemna o mobilizare birocratică și politică fără precedent și disponibilitatea fiecărui cetățean de a susține această tranziție temporară.

Vă invităm să citiți și analizele Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii și Acum ori niciodată – Deblocarea investițiilor din Marea Neagră.

 

Sursă foto: Associated Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și