Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Planul Trump de pace pentru Orientul Mijlociu

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu:

Pe 28 ianuarie Donald Trump a dezvăluit planul de pace pentru Orientul Mijlociu. Planul prezentat este neașteptat de detaliat, având mai mult de 50 de pagini de propuneri și hărți. Dar ca model pentru o soluție cu două state, acesta nu oferă o variantă acceptabilă pentru Palestina. Conform documentului, Palestina ar păstra doar aproximativ 75% din Cisiordania, împărțită în trei cantoane legate între ele prin autostrăzi. Israelul va păstra controlul asupra văii Iordaniei, cea mai prosperă zonă a Cisiordaniei și asupra celei mai mari părți a Ierusalimului. De asemenea, documentul Trump nu conține aspecte incomode, precum rezoluția 242 a ONU, care subliniază inadmisibilitatea achiziției de teritorii prin război, sau precum legile internaționale care spun că cei care ocupă teritorii nu își pot așeza oamenii pe acestea până la rezolvarea conflictelor. (The Economist)

Uniunea Europeană a reafirmat marţi angajamentul său “ferm” în favoarea “unei soluţii negociate şi viabile cu două state”, la puţin timp după ce preşedintele american a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu foarte favorabil Israelului în detrimentul palestinienilor. UE “va studia şi evalua propunerile avansate”, a dat asigurări şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre. Va face însă acest lucru pe baza a aceea ce deja a exprimat, a precizat el, lansând un apel la “relansarea eforturilor de care este urgent nevoie” în vederea soluţiei negociate. (Agerpres)

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de Donald Trump, spunând că va fi trimis la “coşul de gunoi al istoriei”.”Poziţia noastră nu s-a schimbat”, a spus Abbas la o reuniune de urgenţă a conducerii palestiniene, la care au participat reprezentanţi ai mişcării islamice Hamas şi ai Jihadului Islamic, care a avut loc la Ramallah. (Agerpres)

Sancțiuni Rusia și noi dezvoltări în proiectul Gazprom:

Gazprom spune că va finaliza proiectul de gazoduct Nord Stream 2 de sub Marea Baltică fără ajutorul companiilor străine. “Proiectul Nord Stream 2, care este deja completat în proporție de 94 la sută, va fi finalizat de partea rusă”, a declarat pe 28 ianuarie conducerea Gazprom. Luna trecută, Statele Unite a impus sancțiuni sub forma unui ordin de încetare pentru firmele străine care colaborau la proiectul de conducte de gaze naturale Rusia-Germania. (Radio Free Europe)

Uniunea Europeană a adăugat ieri șapte nume listei de persoane cărora li se aplică sancțiuni pentru subminarea integrității și independenței teritoriale a Ucrainei. Lista de sancțiuni, care acum este formată din 177 de persoane și 44 de entități, a fost stabilită după ce Rusia a preluat controlul asupra regiunii Crimeea din Ucraina în martie 2014 și a crescut în anii următori, deoarece Moscova a continuat să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.  (Radio Free Europe)

Sursă foto: The Guardian

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și