NewsDigest: China poate surclasa economia SUA în 10 ani
Cele mai noi informații despre SUA, China și ce s-a mai întâmplat prin alte părți ale lumii, în buletinul de știri de mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: AP
Nagorno-Karabakh: o soluție diplomatică imposibilă?
Nagorno-Karabakh: un nou armistițiu?
- Un nou armistițiu între Armenia și Azerbaidjan au anunțat ieri un nou armistițiu, după discuții care au avut loc sâmbătă la Washington sub egida vice-secretarului de Stat Stephen Biegun. Acesta este al treilea armistițiu umanitar semnat în acest conflict. Ambii beligeranți s-au acuzat reciproc de violarea acestui armistițiu, 5 minute după intrarea în vigoare a acestuia. Este probabil ca acest armistițiu să cunoască aceeași soartă ca cei precedenți. (Agerpres)
Azerbaidjanul acuzat de crime de război.
- O înregistrare video arătând doi prizonieri armeni fiind executați de soldați azeri a circulat pe rețele sociale weekend-ul acesta. Autoritățile armene au calificat evenimentul de «crimă de război incontestabilă», iar Azerbaidjanul a respins acuzațiile ca fiind dezinformare. Mai multe video-uri de acest fel au circulat în spațiul public de la începutul conflictului, multe fiind dovedite false. Dezinformarea este un aspect crucial al acestui conflict, unde observatorii internaționali nu sunt în măsura să verifice informațiile emise de ambele părți. Conflictul militar este dublat de un conflict informațional, în care Armenia și Azerbaidjanul încearcă să obțină susținerea comunității internaționale. (BBC News)
Franța acuzată de discriminări împotriva musulmanilor
Critici la adresa Franței și apeluri la boicot.
- Internauți din țări musulmane au fost înfuriați de decizia lui Emmanuel Macron de a nu renunța la caricaturi și de a generaliza publicarea lor. Haștagul #BoycottFrance s-a răspândit în toată musulmană, iar mai multe companii au anunțat că nu vor mai cumpăra produse franțuzești. Macron a anunțat în cursul unui omagiu dedicat profesorului asasinat necesitatea de a combate islamul radical și separatismul islamic, pentru a garanta «ordinea republicană» și libera exprimare. Mai multe măsuri radicale au fost anunțate, precum închiderea moscheilor radicaliste, iar expulzarea străinilor radicalizați. (Hotnews)
Escaladă diplomatică între Turcia și Franța.
- În răspuns la anunțurile făcute de Emmanuel Macron, președintele Turciei Erdogan a declarat că acesta profita de situația creată de atentat pentru a discrimina musulmanii trăind în Franța, iar a sugerat ca președintele francez să efectueze evaluări psihiatrice. Franța și-a chemat înapoi la Paris ambasadorul pentru consultări, iar administrația prezidențială a denunțat comentariile inacceptabile rostite de Erdogan. Acest episod marchează o nouă etapă în tensiunile între Franța și Turcia, după ce Franța a denunțat implicarea Turciei în conflictul din Nagorno-Karabakh și misiunea turcă de cercetare de hidrocarburi în Marea Mediterană orientală. (Hotnews)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Noul plan de creștere economică al Chinei poate surclasa economia SUA în 10 ani.
- Se așteaptă ca al 14-lea plan cincinal al țării să se concentreze în jurul inovației tehnologice, al autonomiei economice și al unui mediu mai curat. Oficialii Partidului Comunist vor stabili, de asemenea, obiective pentru următorii 15 ani, în timp ce Xi încearcă să își îndeplinească jurământul de întinerire națională, câștigând conducerea globală în tehnologie și alte industrii strategice. Ședința este închisă presei, iar deciziile cheie probabil că nu vor fi clarificate înainte de încheierea acesteia.(Bloomberg)
Recuperarea globală ar putea fi determinată de nivelul cheltuielilor din gospodării.
- Datele sugerează că revenirea rapidă se întâmplă parțial: în SUA, rata de economisire individuală- ajustată sezonier și anualizată – a crescut la un nivel record de 33,6% în aprilie, când restricțiile au atins punctul culminant, dar au scăzut la 14,1% în august. Aceasta este încă mult peste rata de 8,3% din februarie, înainte de pandemie, sugerând că, deși gospodăriile cheltuiau mai mult până la sfârșitul verii decât în primăvară, nu își reluaseră pe deplin vechile obiceiuri.(WSJ)
Datoria africană față de China: O povară grea asupra celor mai sărace țări.
- În ultimele două decenii, China s-a impus ca cel mai mare creditor bilateral către Africa, transferând aproape 150 de miliarde de dolari către guverne și companii de stat, în timp ce căuta să asigure aprovizionarea cu mărfuri și să dezvolte rețeaua sa globală de proiecte de infrastructură, Inițiativa Belt and Road.(Financial Times)
Business & Tehnologie
Reliance declară că acordul său de 3,4 miliarde de dolari cu Future Group este „pe deplin aplicabil în conformitate cu legislația indiană”.
- Reliance Retail, cel mai mare lanț de retail din India, a declarat duminică seară că propunerea sa de achiziționare a activelor Future Group pentru suma de 3,4 miliarde de dolari – împotriva căreia Amazon a intentat o procedură legală – este pe deplin executorie în conformitate cu legea indiană și intenționează să finalizeze tranzacția „Fără nicio întârziere”. (Techcrunch)
Tencent conduce runda de finanțare din seria B de 100 milioane de dolari către furnizorul de e-sport VSPN din China.
- Fondată în 2016 și cu sediul central în Shanghai, VSPN a fost unul dintre primii pionieri în organizarea turneelor e-sport și crearea de conținut din Asia. De atunci, s-a extins în alte companii, inclusiv operarea offline a locației.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Financial Times
Alegeri prezidențiale în SUA
Cu cine au votat cei peste 58 de milioane de americani până acum?
- Mulți americani votează mai devreme în alegerile din 2020, pe fondul îngrijorărilor cu privire la pandemia de coronavirus și al posibilelor probleme cu transmiterea voturilor prin intermediul serviciului poștal, până duminică dimineață înregistrându-se deja peste 58 de milioane de voturi totale exprimate. Acest număr sugerează o participare-record în cursa electorală din acest an – și cel mai mare număr de votanți din ultimul secol -, comparativ cu cele 5.9 milioane de voturi care au fost exprimate la momentul similar în 2016. Comentatorii americani au afirmat că nu este clar ce reprezintă numărul-record de votanți pentru rezultatul final al scrutinului din 3 noiembrie. Într-o analiză recentă, McDonald a susținut că tendințele timpurii de vot îl favorizează pe candidatul democrat, Joe Biden, deoarece campania sa poate să renunțe să mai cheltuiască resurse pe susținătorii care au votat deja și să se concentreze asupra celor care nu au votat încă. (G4 Media)
Restricții Covid-19
Orban, despre noi restricții: Așteptăm să vedem efectul măsurilor.
- Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că deocamdată nu vor fi impuse noi restricții din cauza epidemiei, autoritățile așteptănd să vadă efectul măsurilor pe care le-au luat și efectele din alte țări ale interzicerii circulației în timpul nopții. Orban a anunțat însă că vor fi excepții de la portul măștii în aer liber. Premierul a precizat că a fost o ședință a CNSU în care s-a discutat despre actualizarea listei cu țările pentru care se impune carantina la sosirea în România. (G4 Media)
Covid-19: Valul doi de pandemie bagă din nou Spania în stare de urgență.
- Premierul Pedro Sánchez a declarat stare de urgenţă în Spania, cu măsuri adaptate la al doilea val al pandemiei. Decizia se va aplica pentru 15 zile și probabil va fi prelungită 6 luni. Singurul loc în care nu se vor aplica noile reguli sunt Insulele Canare. În celelate regiuni se impune lockdown-ul nocturn şi se oferă acoperire legală administraţiilor regionale, pentru a ajusta restricţiile. Statul iberic a devenit prima țară a UE care a depășit bariera de 1.000.000 de infectări. (Radio France Internationale)
Italia: Restaurantele, sportul și cultura își reduc sau suspendă activitatea.
- Italia a ajuns să înregistreze peste 21.000 de infectări zilnic, iar Guvernul de la Roma mărește restricțiile de la o săptămână la alta. De astăzi (luni) intră în vigoare noi reguli anti Covid 19, cum ar fi închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18, dar și suspendarea activităților din sălile de sport, piscine, cinematografe și teatre. Marile orașe ca Roma, Milano și Napoli au impus , însă, un lockdown nocturn. (Radio France Internationale)
Alte știri
Nigeria: Preşedintele Buhari lansează un apel la ”pace” într-o ţară pradă violenţelor.
Şeful statului nigerian a adăugat că sprijină principiul unei anchete judiciare la Lagos “pentru a face dreptate manifestanţilor paşnici care şi-au pierdut viaţa, oamenilor din forţele de securitate au fost asasinaţi”, potrivit unui comunicat dat publicităţii de preşedinţie. Represiunea sângeroasă a manifestaţiilor paşnice la Lagos, marţi seară, care a omorât 12 oameni potrivit Amnesty International, a provocat indignare în ţară şi pe glob. (Agerpres)
Proteste la Belarus în ziua în care expiră ultimatumul dat de opoziție.
- Zeci de oameni au fost reținuți de poliție în orașul Lida, situat la 168 de kilometri de Minsk, scrie RIA, relatează Reuters. Ministerul belarus de Interne verifică informații cu privire la focuri de armă în confruntările dintre forțele de ordine și protestatari. Poliția a folosit cel puțin zece grenade cu efect paralizant pentru a dispersa mulțimea. Demonstrația de ieri coincide cu expirarea ultimatumului lansat de Tihanovskaia pentru ca Lukaşenko să demisioneze, la 25 octombrie, şi să pregătească terenul pentru noi alegeri. (HotNews)
Despre China mai puteți citi și în alte analize True Story Project, precum China vs. Restul Lumii și China & jocurile unei dominații globale.
Sursă foto: Industry Week