Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Ovidiu Achim

PIB-ul României: chiar i-am depășit pe unguri?

Știrea eronată

În ultimele zile, o postare a premierului Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook a făcut înconjurul presei. Acesta susținea că „în premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Vestea bună este că va depăși și Polonia, așa cum anunță Banca Mondială.” Și ne explica că pentru a depăși Polonia, țara noastră trebuie să continue linia măsurilor introduse de guvernul său, pentru a menține ritmul de creștere economică.

Știrea a fost preluată de Mediafax și apoi de mai multe pagini de știri și publicații online, chiar și de specialitate, precum Ziarul Financiar sau Economica.net, ajungând astfel la milioane de români. Chiar postarea inițială are peste 7 mii de reacții și aproape 7 mii de comentarii. Printre acestea din urmă, majoritatea sunt negative și pun la îndoială veridicitatea datelor, acuzându-l pe premier de cinism în contextul crizei sanitare și energetice, și a creșterii inflației.

pib-ul romaniei

Sursă foto: Facebook/Florin Cîțu

 

De unde pleacă aceste informații?

Florin Cîțu a preluat statistica de mai sus de la Marcel Ionescu-Heroiu, expert în dezvoltare urbană la Banca Mondială. Acesta a prezentat aceste date în cadrul unei videoconferințe organizate în cadrul Caravanei Smart City Sibiu, având ca subiect importanța economică a zonelor urbane. Heroiu a mai declarat că în anul 2020, România a întrecut și Slovacia și Grecia și Croația în materie de produs intern brut, aflându-se acum la nivelul Letoniei.

Este aceasta o știre falsă?

Da și nu. Cum spuneam, premierul Cîțu a preluat datele statistice de la de la un expert de la Banca Mondială, dar, dacă citim mai atent declarația acestuia din urmă, vedem că se referea la altceva, de fapt. Heroiu vorbește despre PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în puterea de cumpărare standard (PPS), nu de PIB-ul pe cap de locuitor.

Acest indicator exprimă produsul intern brut pe cap de locuitor, raportat la o valoare standard internațională, care nu ia în considerare diferențele de prețuri din piață. Într-adevăr, conform Eurostat, țara noastră a evoluat în 2020, depășind Grecia, Croația și Slovacia, aflându-se la egalitate cu Letonia. În ceea ce privește Ungaria și Polonia, la nivelul anului 2020, media României era de 72 de procente din media europeană, cu 2, respectiv 4 procente mai mică decât cea a Ungariei și Poloniei. Pentru anul în curs, încă nu există statistici publice.

Într-un studiu publicat recent se aștepta ca economia României să crească cu 5,1 procente anul acesta. Cu toate acestea, nici celelalte state nu vor sta în loc, așteptându-se și ca economia Ungariei să crească cu 5 procente.

Revenind la declarația lui Florin Cîțu, acesta face referire la un alt indice – produsul intern brut real pe cap de locuitor, exprimat în raport cu prețurile pieței și cu inflația. La acest capitol, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, depășind doar Bulgaria, și având o valoarea de peste 3 ori mai mică decât media europeană. În ceea ce privește însă inflația, țara noastră ocupă un loc „fruntaș” în rândul țărilor din Uniunea Europeană, atingând o valoare de peste 6 procente, în creștere față de anul precedent.

Așadar, forțând statistica, Florin Cîțu promovează „roadele” măsurilor sale, fără să ia în calcul toți indicatorii și, probabil, fără să verifice prea atent datele. În plus, orice ne-ar arăta statisticile, reacția cetățenilor ne spune clar că aceste creșteri nu sunt resimțite în rândul cetățenilor.

Vă mai recomandăm și George Simion, pantofii și brațele muncii și Adevărul despre ciparea la nivel global până în 2030.

 

Sursă foto: Facebook/Florin Cîțu

#Te-ar mai putea interesa și