Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alina Inayeh

Perversitatea electorală a unei vizite la Washington

Astăzi, 24 iunie, are loc întâlnirea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, cu Donald Trump. Personaj controversat și promotor acerb al naționalismului și izolaționismului Poloniei față de partenerii săi europeni, domnul Duda pare că acum caută sprijin din partea președintelui SUA pentru a câștiga iminentele alegeri electorale și a continua drumul Poloniei către iliberalism.

De Alina Inayeh

Alegerile din Polonia din această duminică sunt interesante, chiar spectaculoase pentru cei care observă retorica și evenimentele campaniei electorale, dar în niciun fel unice. Deși extremismul și virulenta discursului actualului președinte, Andrzej Duda, sunt fără precedent în Polonia, ele se încadrează într-un tipar deja încetățenit în regiune și din ce în ce mai mult și în spațiul trans-Atlantic. Ca urmare a creșterii agresivității extremei drepte, cetățenii au de ales nu doar între doi candidați (de obicei bărbați, ca și în cazul Poloniei) ci între două sisteme de valori: unul bazat pe frică de cei diferiți, nerespectarea statului de drept și a drepturilor omului și pe valori naționaliste, și un altul bazat pe respect și toleranță, diversitate și principii democratice. Acest antagonism al valorilor se reflectă într-un nivel ridicat de polarizare a societății, alimentată și de virulența campaniei electorale. Vizita de astăzi a Președintelui Duda la Washington se încadrează și ea în tiparul pre-electoral al regiunii, în care liderii-candidați vizitează Washington (dacă sunt din Europa Centrală), Bruxelles (dacă sunt din Europa de Est) sau Moscova (dacă sunt în zona gri), pentru a se întoarce acasă cu daruri: Acorduri de Asociere, cash sau trupe americane. 

Președintele Duda merge la Washington nu doar pentru a se poza cu Președintele Trump, deși o poză spune mai mult decât o mie de cuvinte, ci se înscrie într-o succesiune de acțiuni de lobby pentru prezența constantă a trupelor americane în Polonia. Recenta decizie a președintelui Trump de a retrage 9000 de soldați americani din Germania este văzută de Varșovia ca o ocazie de a-și atinge obiectivul, cerând relocarea unora din aceștia în Polonia. Societatea poloneză este unită în frica de o Rusie agresivă și își ia securitatea națională în serios, cum de altfel și trebuie să o facă, astfel încât promisiunea prezenței câtorva mii de soldați americani pe teritoriul polonez poate influența decisiv rezultatul alegerilor. În mod pervers, un obiectiv valid și cu impact benefic asupra securității naționale și regionale a devenit carte de joc electoral pe mâna unui guvern iliberal.

Sursă foto: NewsMaker

Vizita lui Duda este ea însăși polarizantă: membri ai Congresului American au reacționat împotriva disponibilității Președintelui Trump de a sprijini fățiș, fără rezerve și cu doar câteva zile înaintea alegerilor un lider străin, care, pe deasupra, împărtășește tendințele iliberale ale Președintelui American. Insistența poloneză ca trupele americane din Germania să fie relocate în Polonia, discuție începută acum un an și alimentată de decizia recentă a lui Trump, nemulțumește NATO, care s-a declarat îngrijorată de încercarea unui membru al Alianței de a face lobby împotriva intereselor unui altuia și împotriva intereselor și a coeziunii Alianței. Nu în ultimul rând, vizita la Washington este văzută diferit de societatea poloneză, de cei care susțin necondiționat prezența trupelor americane în Polonia și de cei care sunt îngrijorați de slăbirea legăturilor din cadrul NATO ca urmare a acțiunilor lui Trump.   

Campania electorală din Polonia, ca de altfel întreaga guvernare a partidului Lege și Dreptate din ultimii cinci ani, contribuie la consolidarea discursului de extremă dreapta din regiune. Mai mult, întărește imaginea unei Europe Centrale din ce în ce mai extremiste și cu accente euro-sceptice, în opoziție cu Europa Occidentală unde aceste accente, deși prezente, sunt, cel puțin deocamdată, în minoritate politică. Aceleași tendințe iliberale manifestate peste ocean au creat situația până de curând inimaginabilă în care vizita Președintelui Poloniei în SUA este privită ca susținerea unui autocrat de către un altul.  

În cazul în care președintele Duda recâștigă alegerile, Uniunea Europeană va avea de a face pentru încă patru ani cu o Polonie neascultătoare și a cărei retorică populistă nu va înceta. Un evident motiv de îngrijorare, dar nu la fel de mare ca faptul că alegerile din Polonia se înscriu într-un trend regional dar și trans-Atlantic al unei curse între două sisteme de valori, iar cele iliberale câștigă insuficient de rar. 

Sursă foto: SAUL LOEB—AFP/Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și