Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Perioada de Paște ar putea agrava criza Covid-19

Covid-19 în România:

În aceste zile, milioanele de români care trăiesc în străinătate sunt văzuți ca o amenințare care ar putea aduce coronavirus în țară. În perioadele normale, mulți s-ar fi dus înapoi acasă pentru a sărbători Paștele Ortodox pe 19 aprilie. Dar liderii României au toți același mesaj: „Nu veniți”. “Fac un apel către românii din diaspora – un apel necesar, dar unul care mă umple de tristețe – dragii mei, nu veniți acasă pentru sărbătorile din acest an”, a spus președintele României, Klaus Iohannis, la începutul lunii aprilie. „Este foarte important să înțelegeți, oricât de dificil ar fi, faptul că întoarcerea acasă la familie poate fi extrem de periculoasă pentru dumneavoastră și pentru cei de care vă pasă atât de mult”, a spus el. (Politico)

România este într-un punct crucial în lupta sa împotriva coronavirusului. La fel ca în multe alte țări din Europa Centrală și de Est, numerele nu sunt încă la fel de groaznice ca în alte părți. Dar sunt mult mai proaste decât ar fi putut fi dacă sistemul de sănătate era mai bine pregătit. O explozie a numărului de cazuri după Paște ar fi fatală pentru România pe termen scurt, mediu și lung. În mod ideal, guvernul ar impune restricție totală de circulație de vineri seară până luni dimineața. Într-un an electoral, acesta va fi reticent să recurgă la o astfel de măsură. (Emerging Europe)

Covid-19 în Europa:

Următorul buget al UE trebuie să fie un „program de revitalizare” care să ajute Europa să se redreseze din pandemia coronavirusului, dar și să lege asistența financiară de respectarea statului de drept, potrivit ministrului german de externe. „Scopul nostru este ca Europa să iasă din această criză mai puternică, mai unită și mai suverană decât la început”, a scris Heiko Maas în Die Welt. “Pentru a realiza acest lucru, bugetul UE pentru următorii șapte ani trebuie să devină un veritabil program de revitalizare pentru Europa. Așadar, să ne regândim și să investim masiv în viitor acum – în cercetare, protecție climatică, suveranitate tehnologică, sănătate imună la crize și sisteme sociale sustenabile”, a scris el. (Politico)

Viața va reveni la normal doar după ce un vaccin contra coronavirusului va fi disponibil la scară largă, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cercetătorii lucrează „fără probleme” pentru a găsi un vaccin, două dintre „cele mai promițătoare echipe” fiind localizate în Europa, urmând să înceapă testările „în curând”, a spus ea într-un interviu acordat ziarului Bild. Von der Leyen a spus inițial că un vaccin poate fi pus pe piață până în toamnă, după discuțiile cu compania germană de biotehnologie CureVac. Experții au contrazis în mare măsură această predicție, spunând că vaccinul se află la cel puțin un an distanță. (Politico)

Europa este în centrul pandemiei globale, dar solidaritatea dintre guvernele europene lipsește. Există temerea că tensiunile asupra costului depresiei economice viitoare ar putea alimenta naționalismul și populismul de extremă dreaptă. Liderii italieni și spanioli disperați au avertizat că UE în sine riscă să se destrame. Acest articol conține opinii ale unor experți despre cum guvernele ar putea să se reunească pentru a reconstrui un viitor plin de speranță post-pandemie pentru Europa și nu numai. (The Guardian)

Un motiv important pentru discrepanța dintre efectele dezastruoase ale pandemiei în Vest față de Est: țările mai sărace din Europa Centrală și de Est, temându-se că sistemele lor relativ slabe de îngrijire a sănătății vor fi copleșite de virus, s-au mișcat mai repede în a adopta reguli stricte de distanțare socială și a restricționa mișcarea pentru a conține focarul. Specialiștii în domeniul sănătății publice raportează că viteza și determinarea cu care s-au luat anumite decizii au fost critice pentru aceste țări, unde populațiile sunt mai în vârstă și medicii mai puțini decât în Occident și unde spitalele nu sunt la fel de bine echipate pentru o creștere de pacienți grav bolnavi. De asemenea, a ajutat faptul că virusul s-a dezvoltat mai lent în regiune, care primește mai puțini călători intercontinentali decât alte țări din Vest. (Wall Street Journal)

Pompierii economici din întreaga lume au o problemă pe care nu am mai văzut-o până acum: o prăbușire economică rapidă, fulgerătoare, cauzată de o pandemie globală virulentă care amenință cu amplificarea pagubelor. De la Washington la Bruxelles, la Frankfurt la Berlin și nu numai, oficialii din economiile avansate dezvoltă cele mai mari artificii de politică fiscală și monetară pe care și le-au imaginat vreodată. Unii dintre jucători, în special președintele Băncii Centrale din SUA (Rezerva Federală), Jerome Powell, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au încheiat un parteneriat strâns de combatere a crizei, asemănător cu cel adoptat în timpul crizei financiare din 2008. Oficialii care s-au aflat la un pas de calamitate economică în timpul crizei datoriilor europene de acum un deceniu – cum ar fi cancelarul german Angela Merkel și noul președinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde – își revizuiesc cărțile de joc și încearcă să evite reînnoirea diviziunilor acelui conflict. (Politico)

Covid-19 în China:

China a impus restricții la publicarea cercetărilor academice cu privire la originile noului coronavirus, potrivit unei directive a guvernului central și a notificărilor online publicate de două universități chineze, care de atunci au fost eliminate de pe internet. În conformitate cu noua politică, toate lucrările academice despre Covid-19 vor fi supuse unor verificări suplimentare înainte de a fi transmise spre publicare. Controlul crescut asupra cercetărilor pare a fi cel mai recent efort al guvernului chinez de a controla narațiunea despre originile pandemiei coronavirusului. (CNN)  

Dincolo de Covid-19 – alte știri importante:

O teorie a conspirației care leagă tehnologia 5G de izbucnirea coronavirusului câștigă rapid popularitate, celebrități incluzând actorul Woody Harrelson promovând ideea. Dar teoria obține atenție și datorită a ceea ce spun unii cercetători că ar fi o campanie coordonată de dezinformare. Marc Owen Jones, cercetător la Universitatea Hamad bin Khalifa din Qatar, care este specializat în rețele de dezinformare online, a analizat 22.000 de interacțiuni recente pe Twitter menționând „5G” și „corona” și a spus că a găsit un număr mare de conturi care afișează ceea ce el numește „ activitate neautentică”. El a spus că acest efort coordonat are semnalmentele unei acțiuni susținute de un stat.”Există indicii foarte puternice că unele dintre aceste conturi sunt parte dintr-o operațiune de dezinformare”, a spus Jones. (Bloomberg)

Președintele Trump dorește ca Statele Unite să înceapă mineritul pe Lună pentru minerale. Președintele american a semnat recent un ordin executiv prin care statul american are dreptul să exploreze și să folosească resursele din spațiul exterior. Ordinul adaugă că SUA nu văd spațiul ca pe o zonă comună pentru resurse și, prin urmare, că nu are nevoie de permisiunea parteneriatelor internaționale pentru a începe. (BBC News)

Națiunile producătoare de petrol au convenit duminică la cea mai mare reducere a producției negociată vreodată, într-un efort coordonat fără precedent al Rusiei, Arabiei Saudite și Statelor Unite pentru stabilizarea prețurilor petrolului și, indirect, a piețelor financiare globale. Arabia Saudită și Rusia preiau de obicei conducerea în stabilirea obiectivelor de producție globală. Dar președintele Trump, aflat înainte de alegerile prezidențiale și stresat de o economie în scădere, a făcut pasul neobișnuit de a se implica după ce cele două țări au intrat în războiul prețurilor în urmă cu o lună. Domnul Trump a făcut din acord o prioritate esențială. Cu toate acestea, nu este clar dacă reducerile ar fi suficiente pentru a consolida prețurile. Înainte de criza coronavirusului, în fiecare zi, 100 de milioane de barili de petrol alimentau comerțul global, dar cererea a scăzut cu aproximativ 35%. Deși semnificative, reducerile convenite duminică se încadrează cu mult sub ceea ce este necesar pentru a alinia producția de petrol cu cererea. (New York Times)

Sursă foto: Kay Scanlon / Los Angeles Times; Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și