Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Partidul Republican – o relicvă?

Convenția partidului republican a avut loc săptămâna trecută, iar diferența dintre retorica vorbitorilor cu privire la realizările Administrației Trump și realitate, a fost copleșitoare. Va fi în stare președintele Trump să-și mențină votanții care i-au fost alături în 2016 și la alegerile din noiembrie?

Mălina Mîndruțescu

În contextul unei pandemii globale, al tensiunilor rasiale și al unui regres economic cum nu a mai văzut America de la Marea Criză a anilor ’30 încoace, primul mandat al președintelui Trump a fost plin de controverse, eșecuri și dezorganizare. Într-un moment în care țara se află într-un punct de cotitură, convenția partidului în exercițiu ar trebui să fie un eveniment de mobilizare și de unitate, care să ateste că Administrația președintelui este în stare să aducă țara laolaltă, chiar daca părțile nu cad mereu de acord.

Însă convenția a confirmat din nou că partidul republican nu se poate distanța de imaginea președintelui și că, din păcate, acestea au devenit unul și același. Timp de 4 zile, apropiați politici, membrii ai familiei Trump, personalități controversate și foști membrii ai Administrației au luat cuvântul, lăudând abilitatea președintelui de a conduce, dar și starea țării, care este departe de a fi dezbinată, spun ei. Încălcând protocolul convențiilor în care candidatul nominalizat vorbește ultimul, la încheierea evenimentului, președintele Trump și-a făcut apariția în fiecare seară, parcă dorind să intervină în mijlocul fiecărui discurs de pe scenă. Un alt element atipic este că evenimentul a fost ținut în curtea Casei Albe, dar și în interiorul acesteia (de obicei convențiile se țin în stadioane). Prin această mișcare, Trump a încercat să traseze o legătură directă între identitatea și imaginea prezidențială și propria persoană.

Sursă foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images

Convențiile sunt mai mult decât o simplă susținere a unui candidat pentru președinte. Aceste evenimente reprezintă ocazia partidului de a-și prezenta la nivel național platforma politică și viziunea de viitor pentru țară, dar și de a expune cea mai bună versiune a partidului.  Însă, convenția republicană a fost parcă diametral opusă acestei tendințe. Evenimentul a fost exclusiv despre și cu președintele Trump.

Într-un șir de discursuri fără număr, mesajul redat a fost în jurul ideii că partidul republican este o organizație în care toată lumea este binevenită și că America este o țară în care oricine poate reuși, atâta timp cât își atinge potențialul. Această retorică a fost transmisă cel mai eficient printr-un număr de personalități politice: Nikki Haley, fosta Ambasadoare a Americii la Națiunile Unite, care se întâmplă sa aibă și origini indiene, senatorul Tim Scott și candidata pentru Camera Reprezentanților, Kim Klacih, ambii de culoare. Ascultându-le discursurile, era ușor de imaginat că partidul republican este unul cu o viziune progresistă care atrage minorități, oameni tineri și femei. Însă, mirajul convenției Trump este departe de realitate.

În țara cu cele mai multe cazuri active și decese de COVID-19, unde mai bine de 180,000 oameni și-au pierdut viața, rata de șomaj este peste 10%, iar mii de afaceri au dispărut complet. Această realitate nu a fost expusă în rândul discursurilor laudative la adresa președintelui. Larry Kudlow, consilierul principal pe probleme economice al președintelui, a făcut referire la COVID-19 de mai multe ori în discursul său ca fiind deja o relicvă a trecutului. De asemenea, aducând invitați de culoare, evenimentul a menit să distanțeze retorica incendiară pe care președintele Trump a avut-o față de protestele împotriva rasismului structural și al uciderii oamenilor de culoare de către organele de ordine. Declarații precum „America nu este o țară rasistă” sau ambiguități spuse de vice-președintele Mike Pence, care a încercat să dilueze diferențele dintre cele două părți ale conflictului, sunt un testament îngrijorător pentru moștenirea unui partid care refuză să-și recunoască propriile defecte.

Sursă foto: Belga

În contextul în care cu o săptămână înainte, un alt tânăr de culoare fusese împușcat nu mai puțin de 7 ori de către organele de poliție din Wisconsin, iar în urma protestelor din stat, un tânăr de 17 ani a omorât doi susținători ai mișcării BLM (Black Lives Matter), tăcerea mormântală a președintelui și implicit a partidului său, iar refuzul total de a adresa o problemă endemică în societatea americană, face ca mesajul susținătorilor lui Trump să fie și mai lipsit de coloană vertebrală.

În condițiile în care o lume întreagă se luptă în continuare cu pandemia, care face ravagii pe plan economic, social și uman, convenția republicană a avut loc în curtea Casei Albe, iar normele de protecție nu au fost respectate. Majoritatea participanților nu purtau mască, iar scaunele erau lipite în rânduri apropiate. Deconectarea președintelui și al cercului său de apropiați de realitate și de greutățile americanilor în a supraviețui acestei crize fără precedent, este formidabilă, abordare care cel mai probabil va fi taxată la urne în noiembrie.

Sursă foto: SAUL LOEB/AFP via Getty Images

Partidul republican este disperat să-și recapete un segment demografic care a fost esențial în victoria acestuia din 2016, dar care pare să se fi înstrăinat de Trump în 2018 – votanții educați care locuiesc în suburbii, în special femeile. Convenția a avut un șir lung de femei invitate să vorbească – de la Nikki Haley, la Prima Doamnă Melania Trump, ambele fiice, Ivanka și Tiffany, dar și Kimberly Guilfoyle, o fostă prezentatoare la Fox News, actualmente consilier al președintelui și iubita fiului acestuia, Donald Trump Jr., care a ținut un discurs pe măsură. Însă rămâne de văzut dacă aceste eforturi pe ultima sută se vor reflecta și la alegerile din noiembrie.

Sursă foto: ABC7 News

O convenție ruptă de realitate și axată pe laude la adresa unui singur om. Cu o pandemie, o criză economică și una rasială pe mâini, este puțin probabil ca Trump să câștige, chiar dacă aceștia amenință un regim socialist distopic dacă Biden va câștiga. Chiar dacă ar fi ca acesta să câștige un al doilea mandat în noiembrie, deși sondajele de opinie par să fie destul de sceptice momentan, va fi interesant de observat cum va evolua partidul lui Reagan, Lincoln și Eisenhower în era post-Trump.

Sursă foto: AP Photo

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și