Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Partidul Republican la răscruce

După înfrângerea lui Trump în fața candidatului democrat, Joe Biden, Partidul Republican pare a fi într-o stare haotică greu de depășit. În acest caz, aparențele pot înșela.

În mod evident, pierderea suferită de Partidul Republican în urma scrutinului prezidențial din 2020 nu a fost ideală, dar dacă ne uităm mai atenți la rezultat, lucrurile nu stau atât de prost. Privind îndeaproape situația din Camera Reprezentanților și din Senat, în fapt, republicanii nu au pierdut atât de drastic pe cât am fi crezut înainte de alegeri.

Spre exemplu, în urma scrutinului, republicanii s-au ales cu 13 locuri în plus în Camera Reprezentanților, iar în Senat, democrații și republicanii se distanțează la doar două mandate provenite din Georgia și care au fost câștigate de partidul care a dat președintele.

Așadar, scrutinul intermediar din 2022 ar putea răsturna parțial victoria democrată de la sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, următoarele luni sunt esențiale pentru Partidul Republican dacă își dorește retrasarea puterii politice în SUA. Vor renunța la Trump și se vor întoarce la status-quo-ul bine cunoscut în SUA sau își vor menține actuala traiectorie populist-Trumpiană?

Care e următorul pas pentru Republicanismul american?

În momentul de față suntem martori la o renegociere în cadrul partidului. Există mai multe direcții, fiecare dintre ele susținute de un grup diferit de membri. În următoarele luni ar trebui să începem să vedem primele semne ce indică direcția asupra căreia s-a căzut de acord, fie ea cea de „establishment conservator” sau de extremism Trumpian.

De altfel, nici poziția lui Trump post-înfrângere în cadrul partidului nu pare atât de clară pe cât ar dori magnatul din New York. Da, este indiscutabil faptul că are un grup fervent de susținători, atât în partid, cât și în țară, dar conservatorii republicani „din tată-n fiu” caută expulzarea lui din partid. Încă de la începutul politic al lui Trump, au existat multe voci în cadrul partidului ce i-au subminat poziția, dar în urma asaltului asupra Capitoliului, acestea s-au înmulțit. Mai mult, nefiind președinte, Trump nu mai poate să le reducă la tăcere precum proceda înainte.

SUA

Sursă foto: CNN

 

Această nesiguranță este amplificată de procesul de punere sub acuzare a lui Trump de către Senat, preconizat pentru ziua de marți, 9 februarie. În pofida faptului că fostul președinte este acuzat de „incitare la insurecție”, șansele ca acuzarea să se materializeze într-o condamnare sunt mici. Pentru a duce la capăt acest proces, democrații ar avea nevoie de 2/3 din Senat. Cu alte cuvinte, fără ca republicanii să voteze masiv împotriva colegului de partid, condamnarea lui Trump este imposibilă.

Așadar, Partidul Republican nu pare a avea o direcție concretă în momentul de față. Însă, de-a lungul acestui an, aceasta, probabil, se va contura și va deveni din ce în ce mai palpabilă. Speranța mea este că republicanii vor reuși să scape de sub jugul lui Trump și al aliaților săi, revenind la ce a fost cândva „Partidul lui Lincoln”.

Ce va face Partidul Democrat în tot acest timp?

Deși Biden a reușit să câștige scrutinul prezidențial cu suportul întregului partid, lucrurile nu sunt atât de roz precum ar părea. Asemeni republicanilor, și democrații au două facțiuni ce par a se bate cap în cap: cea progresistă și cea moderată. Până acum oala, într-adevăr, nu a dat în clocot, datorită prezenței unui inamic comun. Cât timp Trump a fost o amenințare la liberalismul de factură americană, aceste disensiuni prezente în partid au fost lăsate deoparte pentru a se putea concentra pe victoria ce a avut loc în noiembrie.

Liderii democrați din regiunile mai conservatoare sau moderate din SUA atrag atenția că pe viitor partidul ar avea de suferit datorită membrilor radicali precum Alexandra Ocasio-Cortez sau Ayanna Pressley. Acest val progresiv din cadrul formațiunii politice pare a aliena o parte semnificativă a bazinului electoral, dar și o parte din leadership-ul democrat.

partidul democrat

Sursă foto: Washington Post

 

Acum că pericolul Trumpian a fost înlăturat, cel mai probabil certurile interne vor apărea. Subiecte precum finanțarea forțelor de ordine, mărirea taxelor pentru companii, taxarea persoanelor înstărite, justiție socială, rolul guvernului federal și însemnătatea cetățeniei vor crea falii ce vor permite republicanilor post-Trump să își asume un rol mai moderat, de păstrare a status-quo-ului și de asigurare a unei dezvoltări sociale organice.

Mai mult, cu fiecare proces electoral, Partidul Republican se dovedește a fi noul partid al muncitorilor sau al clasei de mijloc. Tocmai datorită noii viziuni ultra-progresive a democraților, aceștia s-au îndepărtat de realitatea americanului de rând, iar republicanii au profitat de această alienare și au intervenit pentru a umple golurile.

Remarci finale

Având în vedere această îndepărtare a democraților de setul moderat de norme și valori, viitorul republican în SUA nu pare atât de sumbru. Dacă aceștia reușesc să se îndepărteze de pata Trumpiană din istoria republicană și se folosesc de disensiunile din cadrul Partidului Democrat și de vidul lăsat de aceștia în comunitățile de clasă mijlocie, formațiunea politică roșie pare a avea șanse reale la următoarele alegeri.

Deși este bine intenționată la bază, această mișcare ultra-progresistă din cadrul Partidului Democrat, asemeni conservatorismului republican în timpul mandatului Trump, poate să denatureze, amplificând și elementele mai contestate ale ideologiei. Un astfel de exemplu ar fi măsurile ce urmăresc oprirea finanțării departamentelor de poliție, puternic vehiculate de Alexandra Ocasio-Cortez.

politica

Sursă foto: Seattle Times

 

În acest caz, Statele Unite ar avea nevoie de un Partid Republican reformat ce, renunțând la conservatorismul exacerbat din perioada lui Trump, ar putea aduce un echilibru scenei politice americane. O democrație nu poate funcționa cu un singur partid.

Articole pe teme similare: Migrația spre stânga: contextul politic și America lui Joe Biden: Cincizeci de state, două adevăruri.

 

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și