Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Partidul Democrat – încotro?

Cu Biden ca și candidatul oficial al democraților la prezidențiale, este neclar dacă mobilizarea partidului va câștiga în fața defectelor fostului vice-președinte. Într-un show de forță și unitate la convenție, partidul democrat pare să fie într-o formă bună. Însă, în politică nimic nu este sigur.

Mălina Mîndruțescu

Săptămâna trecută a avut loc Convenția Națională a Democraților. Un eveniment-gigant care ține 4 zile, convenția adună majoritatea numelor grele și nu numai din cadrul partidelor – de la politicieni, donatori, vedete care susțin partidul, jurnaliști și susținători, evenimentul este menit să unească valorile, speranțele și viziunea partidului pentru țară. La sfârșitul acestor zile, partidul nominalizează un președinte și un vice-președinte care să-i reprezinte la alegerile prezidențiale din noiembrie.

De-a lungul anilor, convențiile reprezintă un moment de unitate, dar și de oportunitate pentru politicienii de pe ambele părți. Partidele își afișează la scară largă planurile pentru țară, oratoria și îndemânarea politică a liderilor săi, dar evenimentul reprezentă și o rampă de lansare pentru mai tinerii din partid, care își pot crea o platformă și notorietate, daca au ocazia să vorbească în cadrul celui mai mare eveniment politic.

Însă anul acesta, agitația convenției a fost înlocuită de liniștea mormântală a unor încăperi goale, de unde politicienii au vorbit unei țări întregi. Din cauza pandemiei, convenția s-a ținut online, iar principalii actori ai acestui show politic au avut dificila misiune de a emana pasiune prin discurs, adresându-se unui ecran, mai degrabă decât unei mulțimi.

Sursă foto: Philadelphia Inquirer

În timp ce convenția partidului republican este încă in derulare, fiind dominată de o retorică apocaliptică care amenință că liberalii vor distruge țara daca vor pune mâna pe ea în noiembrie, partidul democrat a decis să aleagă o abordare diferită, bazată pe speranță, optimism și încredere. Obiectivul democraților este să contracareze mesajul președintelui Trump, a cărui personalitate politică pare să se diferențieze tot mai greu de cea de politician în campanie electorală.

Daca va câștiga, Joe Biden va deveni cel mai bătrân candidat să devină președinte. La 77 de ani, acesta este cunoscut pentru gafele și încurcăturile sale din campanie, iar baza de susținători profund democrată este incertă cu privire la posibilitatea ca acesta sa rămână la putere 4, respectiv 8 ani, cu un al doilea mandat. în urma convenției democrate, există anumite aspecte pe care le putem observa cu privire la direcția partidului, dar și la prioritățile lui Biden în aceste ultime două luni de campanie. 

Deși are mai bine de 40 de ani de politică în spate și o experiență legislativă ca și senator, cât și executivă ca și vice-președinte în Administrația Obama, Biden nu a fost niciodată un orator foarte îndemânatic. Însă, când a acceptat nominalizarea de președinte din partea partidului său, acesta a livrat unul dintre cele mai coerente discursuri din cariera sa politică. Mesajul  a fost nu numai optimist pentru viitorul Americii, dar si pragmatic pentru obstacolele ce vor veni. Prin acest discurs se observă că Biden poate performa sub presiune, iar această abilitate va fi pusă la test în aceste ultime luni de campanie.

Sursă foto: Al Jazeera

A doua observație este Kamala Harris. Senatorul din California, care a fost nominalizată ca și vice-președinte al partidului democrat, reprezintă o mișcare extrem de strategică. Harris este prima femeie de culoare și prima persoană cu origini indiene care să fie inclusă pe un bilet prezidențial al unui partid major în Statele Unite. Aceasta îl completează pe Biden din mai multe aspecte: este tânără, este femeie, este de culoare, este un bun orator și un organizator politic extrem de isteț. Povestea ei personală și ramurile de imigrant sunt un numitor comun pentru mulți cetățeni, care au ales sa se stabilească în America și au fost nevoiți să se lupte cu rasism și inegalitate de șanse. În acest mesaj se pot regăsi mulți, iar Harris este un jucător esențial în a scoate votanții de culoare și minoritățile etnice la urne în noiembrie în favoarea lui Biden.

Un alt factor care l-a ajutat pe Biden destul de mult este cuplul Obama. Atât Michelle Obama, care a închis prima noapte a convenției cu un discurs emoționant și puternic, demonstrându-și încă o dată abilitățile politice incredibile (de la care ne putem aștepta la o viitoare candidatură), cât și fostul președinte, Barack Obama, i-au fost alaturi lui Biden. Deși recunoscut pentru comportamentul său calm, Obama a ținut un discurs apăsător și caustic la adresa lui Trump. Acesta a enunțat cum aceste alegeri nu reprezintă o simplă bătălie între partide, ci vor defini viitorul democrației americane. Mesajul ambilor soți Obama a reiterat argumentul democraților: aceste alegeri sunt o urgență națională, iar fiecare vot contează.

Sursă foto: CNN

Ca și orice convenție, acest eveniment este menit să aducă facțiunile partidului împreună în favoarea unui singur candidat. Democrații par să fi învățat din greșelile din 2016, unde polarizarea dintre susținătorii lui Hillary Clinton si Bernie Sanders a fost atât de aprigă, încât mulți tineri eclipsați de eșecul mașinăriei democrate de a alege un vizionar (Sanders), au boicotat alegerile, nemergând la vot sau chiar votându-l pe Trump. Anul acesta, partidul pare să se fi mobilizat mai bine, iar Bernie Sanders, contra-candidatul principal al lui Biden la nominalizare, a fost de nelipsit în încercările partidului de a aduce împreună baza de susținere a partidului. Alexandria Ocasio-Cortez, vedeta facțiunii progresiste, recunoscută pentru faptul că refuză să urmeze direcția conducerii democrate, nu a dezamăgit nici de data asta, aceasta nominalizându-l pe Sanders, nu pe Biden. Însă, cu mici devieri, democrații par să fi făcut niște eforturi astronomice în a-și uni mesajul ca și partid. Aceștia au opinii extrem de diferite cu privire la direcția partidului și asupra multor chestiuni politice, de la sănătate, principalul subiect de discuție din politica americană de la Obama încoace, pana la cum pot reglementa Wall Street giganții tech sau politicile de imigrare. Însă aceștia au un țel comun: învingerea lui Trump, iar prioritatea acestui obiectiv pare sa bată restul diferențelor ideologice.

O ultimă direcție pe care democrații par s-o fi împins în cadrul convenției este extinderea bazei de susținători. Pe lângă discursuri din partea lui Colin Powell, fostul Secretar de Stat al lui Bush sau al altor personalități republicane, care l-au renegat pe Trump, partidul pare să-și joace cărțile strategice bine. Prioritară este nu numai abilitatea de a uni partidul, dar și speranța că mesajul democrat va ajunge și la votanți moderați, care deși nu se identifică ca și democrați, sunt deziluzionați de către Administrația Trump. Este important de observat nuanțele semantice din mesajul democrat: în loc să vorbească despre partizanat și luptele dintre cele două părți, aceștia și-au conturat viziunea într-un context național, care acoperă întreaga țară. Cum a enunțat și Biden în discursul său: “deși sunt un candidat democrat, voi fi un președinte american”.

Importanța acestor alegeri prezidențiale nu poate fi subestimată. În contextul pandemiei, al tensiunilor rasiale și al recesiunii, este neclar ce vor însemna încă 4 ani cu Trump la cârmă pentru America. Biden are însă mult de lucru, dacă dorește să aibă o șansă reală la victorie. Are multe defecte, nu este candidatul perfect, deci rămâne de văzut dacă toate eforturile mașinăriei democrate de a omogeniza viziunea partidului se vor materializa într-o victorie în noiembrie.

Sursă foto: Alabama Today

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și