Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Parlamentul Ungariei a votat pentru ca Viktor Orban să guverneze prin decret indefinit

Covid-19 în România:

În țări precum România și Bulgaria, precum și Polonia, efectele liberei circulații asupra sistemelor lor de sănătate au fost deosebit de pronunțate. „Dacă vorbim despre România, există anumite specialități care sunt afectate semnificativ de emigrarea specialiștilor, iar unul dintre domeniile cele mai expuse este cel de terapie intensivă”, a spus Vlad Mixich, medic și analist medical din România. (Euronews)

Covid-19 în Europa:

Cel mai puternic grup politic din Parlamentul European a cerut Marii Britanii să solicite o prelungire a perioadei sale de tranziție post-Brexit, spunând că amenințarea reprezentată de coronavirus înseamnă că bunul simț ar trebui „să prevaleze asupra ideologiei”. Intervenția PPE, cea mai mare grupare de centru-dreapta a parlamentului, marchează cel mai direct apel de la Bruxelles pentru ca Marea Britanie să ridice incertitudinea care depinde de afaceri, prin potențialul acord de a prelungi tranziția după sfârșitul acestui an. (Financial Times)

Danemarca a devenit primul stat european care a stabilit un calendar pentru redeschiderea țării după izbucnirea coronavirusului, întrucât premierul a cerut o reducere treptată a restricțiilor după Paște. Mette Frederiksen, premierul de centru-stânga al Danemarcei, a declarat că există dovezi din ce în ce mai mari că țara scandinavă a „reușit să întârzie infecția” și că a dat naștere „optimismului”. (Financial Times)

Parlamentul Ungariei a votat pentru a permite primului ministru Viktor Orban să guverneze prin decret la nesfârșit, pentru a combate pandemia coronavirusului, oferind liderului populist puteri suplimentare pentru a adopta unilateral o serie de măsuri. Proiectul de lege, care a fost criticat de paznicii internaționali ai drepturilor omului, nu are o dată de încheiere specificată și permite lui Orban să ocolească o serie de instituții democratice în răspunsul său la focar. (CNN)

Covid-19 în SUA:

Pe 25 martie, Alianța NATO a anunțat că douăzeci de trupe ale batalionului său multinațional desfășurat în Lituania au fost confirmate cu coronavirus. Unitatea, parte a apărării Alianței împotriva Rusiei, și-a redus de atunci activitățile pentru a-și menține pregătirea. În aceeași zi, Departamentul Apărării al SUA a emis un ordin de oprire a mișcării pentru personalul militar și a exercițiilor în următoarele două luni, decizie menită să reducă răspândirea Covid-19. Această acțiune – care are ramificări globale pentru poziția militară americană, operațiunile și relațiile cu aliații, prietenii și adversarii – subliniază impactul strategic al epidemiei de coronavirus asupra securității transatlantice. (Atlantic Council)

Donald Trump a spus că SUA va fi „într-o formă foarte bună” în ceea ce privește numărul de ventilatoare disponibile până la vârful epidemiei de coronavirus. Președintele a spus că cel puțin 10 companii americane fabrică acum dispozitivele medicale, iar unele ar putea fi exportate. Cu toate acestea, mai mulți oficiali de stat și locali au avertizat că spitalele sunt expuse riscului de a rămâne fără echipament. (BBC News)

Covid-19 în Rusia:

Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma) şi-a dat acordul iniţial marţi pentru o propunere legislativă care îi va permite premierului să declare stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus. Şeful guvernului rus va primi “dreptul de a implementa un regim de înaltă alertă pentru întregul teritoriu al Rusiei sau pentru o parte din acest teritoriu”, conform unei declaraţii a legislativului. Premierul Mihail Mişustin a sugerat luni că măsurile de izolare care au fost deja aplicate la Moscova ar trebuie aplicate în toată ţara pentru a preîntâmpina împrăştierea virusului. (Agerpres)

Deputaţii ruşi urmează să aprobe marţi un proiect de lege ce prevede sancţiuni severe, de până la cinci ani de închisoare, pentru difuzarea de informaţii false cu privire la noul tip de coronavirus. Textul prevede ca o persoană recunoscută ca fiind vinovată de difuzarea de informaţii “intenţionat false” care au dus la moartea unei persoane sau au avut consecinţe grave riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 2 milioane de ruble (23.000 de euro). (Agerpres)

Covid-19 în China:

A fost doar o chestiune de timp înainte ca pandemia coronavirusului să producă o ruptură în relațiile occidentale cu China. Piața a obținut deja primele indicii ale unei probabilități crescânde de „decuplare”. Dovezi au apărut sub forma a două rapoarte ale BBC, unul al guvernului lui Boris Johnson care afirmă că vor exista repercusiuni dacă China nu va împărtăși modul în care a oprit virusul să se răspândească, precum posibila eliminare a Huawei ca furnizor de 5G. Celălalt semnal vine din rapoartele de știri conform cărora Spania, Turcia și Țările de Jos sunt supărate pe partenerul lor chinez pentru ceea ce au descris drept echipament medical defectuos folosit pentru a combate COVID-19. (Forbes)

Dincolo de Covid-19 – alte știri relevante:

Piața petrolieră mondială a stabilit modul în care OPEC, condusă de Arabia Saudită, ar ajusta oferta în trepte mici pentru a crește prețurile. Cererea este acum în scădere cu aproape un sfert, sau aproximativ 25 m barili pe zi. Acest lucru este aproape de ceea ce produc țările OPEC în fiecare zi, sau ca și cum SUA, Mexic și Canada ar fi încetat brusc să mai consume petrol. Instalațiile de depozitare vor fi curând copleșite, spun analiștii, cu excepția cazului în care industria poate găsi o modalitate de a reduce producția la o scară niciodată administrată până acum. (Financial Times)

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia a anunțat că a câștigat o dispută de prețuri în ceea ce privește furnizarea energiei cu gigantul rusesc Gazprom în valoare de 1,5 miliarde de dolari, la o instanță internațională de arbitraj din Suedia. Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), companie poloneză de stat, a declarat pe 30 martie că adjudecarea finală provine dintr-un contract de furnizare a gazului încheiat în 1996. (Radio Free Europe)

Comisia Europeană spune că a realocat peste 140 de milioane de euro pentru a ajuta Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina în lupta lor împotriva pandemiei. Într-o declarație din 30 martie, Comisia a declarat că va „redirecționa utilizarea instrumentelor existente” în valoare de până la 700 de milioane de euro (772 milioane dolari) pentru a ajuta cele șase țări ale programului Parteneriatului Estic al UE să atenueze impactul socioeconomic al crizei. (Radio Free Europe)

Sursă foto: CNN

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și