Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Politicus / Thomas Briot

Parlamentul italian cere arestarea lui Bill Gates

Context

O publicație online numită Live News 24 a publicat pe 15 mai 2020 un articol anunțând că Parlamentul Italiei a cerut arestarea lui Bill Gates.

Articolul a citat un discurs – real – pronunțat de o deputată italiană, Sara Cunial.

Deputata a pronunțat un discurs înfocat împotriva fostului CEO al Microsoft, denunțând ambițiile lui de a «depopula pământul și de a controla în mod dictatorial populația mondială». Ea a mai adăugat că «Organizația Mondială a Sănătății, care este controlată de Bill Gates, a simulat o pandemie pentru a desfășura planul lui de dominație mondială».

Discursul raportat este unul real, iar a intervenit scurt după ce deputata a fost reținută de poliția italiană pentru nerespectarea măsurilor anti-covid în vigoare la acea vreme.

De ce este o știre falsă ?

Faptele raportate de articol sunt unele reale.

În primul rând, articolul se poate clasifica drept știre falsă din cauza titlului: Parlamentul italian nu a adoptat niciun text oficial cerând arestarea lui Bill Gates. Discursul unui singur deputat nu poate reprezenta poziția unei instituții. Site-ul Live News 24 a făcut o exagerare grosolană pentru a atrage mai mulți cititori. Articolul a fost preluat de mai multe bloguri, în mod principal de pagini conspiraționiste de tip «Pământul este plat» pe Facebook.

parlamentul italian

Sursă foto: Parlamentul Italian

 

Postarea a fost ștearsă de pe Facebook ca parte a campaniei anti-fake news inițiată de rețeaua socială.

În al doilea rând, faptele descrise de Sara Cunial sunt și ele false.

Sara Cunial l-a citat în mod eronat pe Bill Gates, declarând că miliardarul a declarat la o conferință că «Dacă ne descurcăm bine cu vaccinurile, sistemul de sănătate și medicina reproductivă, putem reduce populația cu 10-15%».

Aceste cuvinte au fost preluate în mod incorect dintr-un discurs lui Bill Gates. Cum puteți observa în video, el a declarat:

The world today has 6.8 billion people, that’s headed up to about 9 billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we lower that by perhaps 10 or 15 percen

«Lumea astăzi are 6.8 miliarde de oameni, care vor ajunge în curând la 9 miliarde. Acum, dacă ne descurcăm bine cu noile vaccinuri, sistemele de sănătate și medicina reproductivă, putem reduce acest lucru cu 10 sau 15 la sută». Bill Gates vorbea aici despre o reducere a emisiunilor de carbon în atmosferă. Așadar, citatul folosit de Sara Cunial a fost preluat fără niciun context și deformat.

Concluzie

Acest articol este fals de două ori:

#Te-ar mai putea interesa și