Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Coronavirus / True Story Project

NewsDigest: Pandemia Covid-19 ar putea crește inegalitatea socială și foametea la nivel mondial

Cele mai noi informații despre pandemia Covid-19:

Forumul Economic Mondial a cerut Marea Resetare. Uniunea Europeană a făcut propuneri îndrăznețe pentru ceea ce a numit ambițios Next Generation EU. Mass-media mondială a vorbit foarte mult despre The New Normal. Deși nomenclatura pentru lumea care urmează Covid-19 poate fi totuși maleabilă și departe de a fi setată definitiv, ar trebui să fie acum clar că lumea se va schimba. Mulți consideră că deja s-a schimbat, ireversibil, și din multe puncte de vedere așa este. La nivel macro se vor observa cele mai mari schimbări, dar numai dacă factorii de decizie sunt autentici în angajamentul lor de a ne asigura că vom ieși din cea mai mare recesiune globală de la 1930 într-o lume mai bună. Cercetările efectuate de Fondul Monetar Internațional au demonstrat că, după pandemiile anterioare, precum SARS sau H1N1, inegalitatea globală a crescut. Liderii din întreaga lume ar trebui, prin urmare, să se întrebe chiar acum cum pot împiedica lumea să devină mai inegală și mai puțin corectă și de data aceasta. Mulți vorbesc cu intenții bune, dar ce înseamnă asta la nivel global? (Emerging Europe)

Mai mulţi lideri europeni, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, apreciind că Uniunea Europeană nu a fost foarte pregătită să gestioneze pandemia COVID-19, au solicitat marţi Comisiei Europene, într-o scrisoare, să studieze modalităţile prin care să se asigure o mai bună pregătire pentru următoarea pandemie. Răspunsul haotic la pandemia noului coronavirus a “ridicat întrebări” cu privire la nivelul de pregătire şi a evidenţiat necesitatea unei abordări la nivel european, în special atunci când se pune problema unui al doilea val al pandemiei, conform scrisorii adresate preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu un document de orientare. (Agerpres)

Anthony Fauci, unul dintre medicii responsabili de răspunsul la coronavirus al guvernului american, a avertizat că focarul este departe de a se termina, chiar dacă unele dintre cele mai afectate state încep să-și redeschidă economiile. Dr Fauci, șeful de multă vreme al Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA, a spus că nu există „nicio cale”  pentru ca Covid-19 să dispară doar prin măsurile actuale de sănătate publică, așa cum s-a întâmplat cu epidemia de Sars în 2014, deci va fi nevoie de vaccin. “Vă garantez că va fi mai mult de un câștigător în domeniul vaccinurilor, deoarece vom avea nevoie de vaccinuri pentru întreaga lume”, a spus el într-o conferință din industria farmaceutică marți. „Miliarde și miliarde de doze.” (Financial Times)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marţi asupra riscului unei “crize alimentare mondiale” din cauza repercusiunilor pe termen lung pentru “sute de milioane de copii şi adulţi” dacă nu se face nimic pentru atenuarea consecinţelor pandemiei. “Sistemele noastre alimentare nu mai funcţionează şi pandemia de COVID-19 agravează situaţia”, a estimat el într-un comunicat care a însoţit un studiu al ONU, reamintind că astăzi “peste 820 de milioane de persoane nu mănâncă suficient”. (Agerpres)

Alte știri importante la nivel internațional:

Turcia a ajuns la un acord de principiu cu Rusia cu privire la furnizarea unui al doilea lot de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400, iar discuţiile continuă în privinţa detaliilor tehnice, a declarat luni şeful industriei de apărare turce, Ismail Demir. “Avem un acord de principiu pentru livrarea unui al doilea lot. Vorbim despre detalii tehnice. Nu există niciun semn de întrebare cu privire la livrare”, a declarat el într-o intervenţie la postul local de televiziune NTV. (Agerpres)

Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă vor purta negocieri cu privire la controlul armelor pe data de 22 iunie, la Viena, cu câteva luni înainte de expirarea Tratatului privind armele strategice nucleare (START). Ultimul tratat important între SUA şi Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. Tratatul, semnat de predecesorul preşedintelui american Donald Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (încărcate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) şi la 800 numărul de lansatoare de rachete nucleare. (Agerpres)

Pe măsură ce administrația Trump aruncă în China cu o serie de nemulțumiri, cei mai buni diplomați și reprezentanți de la Beijing folosesc megafonul online preferat al președintelui – Twitter – pentru a da o palmă care este cel mai bine descrisă drept Trumpiană. În spatele noilor mesageri combatanți ai Chinei, a apărut un cor nemaipomenit de alte conturi care susțin cu fervoare orice comunicare a guvernului chinez. Mulți dintre acești utilizatori sunt noi, însă fac o treabă excelentă în a amplifica pozițiile și părerile Beijingului. (New York Times)

Sursă foto: Imagen ilustrativa

#Te-ar mai putea interesa și