Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu | Mădălina Voinea

Pandemia a răpus tot. Mai puțin piața imobiliară.

În decursul acestor 7 luni, pandemia ne-a schimbat în mod radical viața. Însă, repercusiunile economice care au rezultat din această criză sanitară reprezintă unul dintre aspectele cele mai apăsătoare pentru o mare parte din populație.

Oamenii au rămas fără slujbe, au intrat în șomaj tehnic, cheltuielile au crescut, iar guvernele nu vor putea subvenționa industrii întregi la nesfârșit. Cu toate acestea, există o industrie care pare să fi crescut contrar tuturor așteptărilor: piața imobiliară. În timp ce lumea continuă să se adapteze acestui nou normal impus de pandemie, piața imobiliară se află într-o continuă schimbare, iar viitorul este în continuare incert.

Piața imobiliară, investitori și proprietari de imobile, cu toții se așteptau la ce este mai rău, când devenise clar că pandemia va produce cel mai dureros regres economic de la Marea Criză din anii ‘30 încoace. Însă, acest pesimism precaut nu pare să se fi adeverit.

În țările cu salarii medii și peste medie, prețul locuințelor și-a revenit, iar printre cei mai avuți, acestea au crescut cu 5%. În unele țări, această piață a explodat. În Germania, prețurile locuințelor au crescut cu 11% față de anul precedent, iar creșteri exagerate sesizate în țări precum China sau Coreea de Sud au forțat autoritățile să întărească restricțiile asupra cumpărătorilor.

Sursă foto; Business Insider

 

În America, prețul per m2  a crescut mai repede în al doilea trimestru din 2020 decât în orice altă perioadă de dinainte de criza financiară din 2008. Un lucru care poate explica acest trend: preferințele cumpărătorilor s-au schimbat.

În Statele Unite, mai bine de 80% din cumpărători și-au amânat planurile de a cumpăra o casă, deși aceștia continuă în mod activ să caute și să vizioneze case online. În timp ce mulți au fost afectați în mod direct de efectele pandemiei și au migrat spre un imobil mai mic pentru a tăia din costuri, există și multe cazuri în care oamenii își fac bagajele și se mută în imobile mai mari. Bineînțeles, dinamica socio-economică dintre aceste două comportamente foarte diferite este una importantă de observat.

În America, situația nu este roz. Rata șomajului a ajuns la cote care pot fi ușor comparabile cu cele din perioada Marei Crize, iar programele de subvenții ale guvernului vor expira curând. Însă, există un segment demografic care nu a fost afectat de aceste aspecte: elita.

Spre exemplu, pătura superioara din New York a migrat în mod agresiv înspre state învecinate și suburbii, căutând să iasă din apartamente. În Connecticut, unul dintre cele mai înstărite state de pe Coasta de Est, s-au închiriat case și cu $30.000/lună.

De la angajați în poziții executive din industria de tech, la agenți de bursă sau bancheri de investiții, mulți sunt dispuși să plătească intre $10k si $40k/luna pentru a lucra într-o casă cu acces la curte și iarbă verde, departe de pericolul virusului. Oamenii sunt dispuși să ofere mult peste cerere pentru a-și asigura un anumit nivel de confort. Dacă în zona chiriilor nu există îndeajuns de multe case pe piața pentru a satisface cererea, nici achizițiile imobiliare nu stau rău.

Deși situația actuală presupune o piață competitivă, în care mai multe oferte pot ridica prețul de cumpărare, oamenii nu numai că nu mai sunt dispuși să negocieze, dar sunt dispuși să plătească mai mult pentru a-și asigura un standard al vieții mai ridicat pe perioada pandemiei.

La o agenție imobiliară din Connecticut, brokerii au avut și 22 de oferte primite pentru o singură casă. Iar în Fairfield County, unul dintre cele mai înstărite cartiere din stat, prețul mediu de cumpărare pentru o casă a crescut cu 11.7% față de anul precedent.

case

Sursă foto: Google Images

 

De asemenea, procesul de cumpărare al unei casei este menit să fie unul plin de emoție.  Pentru majoritatea, o casă reprezintă cea mai importantă achiziție pe care o vor face de-a lungul vieții. Vizionarea unei case presupune un proces imaginativ, în care potențialii cumpărători se vor gândi cum o vor amenaja, cum își vor crește familiile și cum își vor petrece viața în acel spațiu. Însă, pe perioada pandemiei, agenții imobiliari au vândut și case de $1.2 milioane, iar cumpărătorii nici măcar nu au văzut imobilul.

În decursul Crizei din 2008, preturile imobiliare au scăzut cu 10%, rupând trilioane de dolari din cea mai mare piață de active din lume. Așadar, este important să înțelegem ce s-a întâmplat atunci, pentru a explica ce ne așteaptă acum.

2008 vs. 2020 – Contextul este esențial în înțelegerea diferențelor din piața imobiliară

Fără îndoială, Covid19 a afectat potențialul pieței imobiliarelor.

Datele privind locuințele din februarie, pre-COVID, au fost într-adevăr suculente. Pentru prima dată de la începutul secolului, imobiliarele erau în februarie 2020 un sector care depășeau previziunile economice.

Conform trendului de creștere, vânzările totale de locuințe ale 2020 ar fi fost între 5.710.000 și 5.840.000, o creștere semnificativă față de numărul de anul trecut de aproximativ 5,3 milioane. Chiar și cu boomul de vânzări din ultimele 17 săptămâni care au dus la 6 milioane de vânzări pentru 2020, anual SUA a scăzut cu 3,2% față de nivelurile din 2019.

Care este însă amenințarea? În viitorul previzibil al unui an în continuu tumult pandemic, repercusiunile economice în intervalul 2020-2024 sunt în principal o creștere consistentă a prețului de achiziție. Mai exact, schimbarea generațiilor care alimentează cererea și dobânzile joase susținute de guvern sunt rețeta perfectă pentru o creștere a prețurilor. În septembrie, prețul mediu de vânzare era cu 11.4% mai mare decât în 2019.

vanzare

Sursă foto: The Innovation in Politics Institute

 

Cum se compară cu scenariul 2008? În 2008, piața imobiliară era pe un trend ascendent încă din 2000. Firmele de pe Wall Street au alimentat acest trend crescând previziunile pentru domeniul rezidențial care era în plină expansiune. Un domeniu cu prețuri în creștere datorită cererii nu putea susține numărul de vânzări pe care Wall Street-ul îl pompa artificial în previziunile sale.

Pentru a face față așteptărilor, multe bănci aprobau împrumuturi pentru case cu niște condiții de validitate aproape inexistente. În mod natural, mulți oameni nu și-au putut plăti ratele și a fost declanșat un cerc vicios. Băncile nu și-au primit banii, oamenii au fost executați silit, iar investițiile în instrumentele fiscale bazate pe bănci și garantate de Wall Street au picat la fel de ușor cum au apărut.

Cauze & Efecte total diferite

La fel de important este și că 2008 a fost doar consecința a peste 8 ani de acordare nerealistă de credite menite să eșueze, pe când 2020 este o consecință naturală și temporară a unei crize de sănătate.

Acum, inventarul caselor disponibile pentru vânzare este stabil, iar condițiile de construcție sunt stricte. Ceea ce a alimentat criza din 2008 era un surplus de case pe piață care trebuiau cumpărate pentru a mima rentabilitatea.

Stabilizarea aprecierii prețului de vânzare-cumpărare. În 2008, piața ajunsese la un paradox în care oferta era în surplus, dar prețurile erau inaccesibil de mari care obligau oamenii să se împrumute. Prețurile ridicate de astăzi au o bază în cererea și oferta disponibile în realitate.

 

Despre efectele pandemiei asupra economiei mai puteți citi și în alte analize #TrueStoryProject, precum: Cât ne va costa, de fapt, să scăpăm de COVID-19? și Viitorul muncii? Nu în birouri.

Sursă foto: Foundation for Economic Education

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și