Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Ovidiu Achim

Pana de curent scurtcircuitează conspirațiile române

În ultimele zile, știrea că Guvernul Austriac își pregătește populația pentru scenariul de criză, în care o pană de curent de mari proporții ar opri în loc pentru mai multe zile viața cetățenilor, a fost preluată de mai multe publicații online, fiind denaturată în mai multe feluri.

Care este știrea inițială?

Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria, a publicat cu câteva săptămâni în urma un videoclip pe pagina personală de Instagram, ca parte a unei campanii mai ample de prevenire a crizelor energetice, cu scopul de a atrage atenția populației asupra eventualității în care o astfel de pană de curent ar putea apărea.

Demersul s-a dorit a fi unul de prevenire a populației în acest sens, astfel ca aceasta să se poată pregăti din vreme și să nu intre în panică. Printre precizările autorităților, se numărau și o serie de recomandări firești în situație de criză, precum păstrarea unei rezerve de alimente, apă, medicamente, combustibil sau de baterii și lanterne. Tonul folosit, însă, și modul în care se atrăgea atenția că o astfel de criză va apărea la un moment dat a stârnit nenumărate controverse și a dat naștere mai multor teorii conspiraționiste.

Cum a fost ea preluată?

În ultimele zile, în presă au apărut mai multe titluri senzaționale, precum: „Blackout” în Europa! Pană de curent uriașă. Armata a intervenit deja: Pregătiți-vă” (Capital.ro) sau „Austria, AVERTISMENT: Urmează un “Blackout”, o pană de curent catastrofală la nivel european. Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu de 14 zile” (DC News). Pe Facebook au circulat mai multe postări apocaliptice, preluate, apoi, în zeci de rânduri, cu privire la detaliile ascunse ale unei viitoare pane de energie electrică.

Una dintre teorii, culeasă de pe un grup destinat misterelor și conspirațiilor, cu 18,8 mii de membri, este că o astfel de criză ar fi orchestrată de o ocultă mondială și ar face parte dintr-un plan bine pus la punct. Primii pași au fost deja făcuți: renunțarea la energia nucleară și la mașinile cu motor termic, suprasolicitând rețelele de energie electrică.

Se precizează, desigur, și scopul: ca miliardarii planetei, care au rezerve de alimente și alte produse și pe care o astfel de criză nu i-ar afecta, să își poată vinde mai bine produse, profitând de pe urma isteriei generale ca să îi jefuiască, din nou, pe bieții oameni. Se arată, mai ales, că lucrurile sunt deja decise și că pactul a fost semnat în acest sens.

pana de curent

Sursă foto: DC News

 

Ce reacții au fost?

Mai multe publicații au încercat, apoi, să infirme conspirațiile și să facă lumină în acest caz. De fapt, rețeaua energetică europeană este foarte bine ramificată și întreținută, ceea ce ar face o astfel de situație puțin posibilă și, mai mult, teoretică. De asemenea, chiar dacă s-ar întrerupe furnizarea de gaze naturale prin Ucraina, Europa ar putea primi în continuare gazele prin Nord Stream 1.

În plus, și îngrijorările cu privire la un atac cibernetic care ar cauza pana de curent sunt mai mult sau puțin fondate, dat fiind că există numeroase sisteme de protecție europene și un sistem de monitorizare activă a sistemului. Cel mai probabil, autoritățile de la Viena au pornit această campanie de informare în contextul crizei energetice actuale și a inundațiilor din vara din Europa Centrală, care au lăsat pe o perioadă limitată de timp, în beznă câteva comunități inundate.

Pe de altă parte, Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a arătat că există soluții de evitare a acestor crize, la care se lucrează în prezent, ca reactoarele nucleare de dimensiuni mici (SMR). Totodată, frica de conspirație pălește dacă ne gândim că marii miliardari ar fi primii care ar pierde bani în eventualitatea unei pene de curent, când s-ar opri producția și s-ar prăbuși piața.

Isteria generală a atras și atenția psihologilor. Aceștia explică că frica generată de această știre relevă modul „anxios, alarmant, isteric şi chiar agresiv” în care ar reacționa românii și leagă acest lucru de neîncrederea în instituțiile statului, de lipsa unor exerciții de pregătire a situațiilor de criză, de frică provocată de pandemie.

Suntem siguri, totodată, că nici titlurile bombastice nu ajută în acest sens, alimentând pornirile conspiraționiste care transformă poporul român într-o victimă planetară, din ce în ce mai prezente.

Vă mai recomandăm și PIB-ul României: chiar i-am depășit pe unguri? și George Simion, pantofii și brațele muncii.

 

Sursă foto: Playtech

#Te-ar mai putea interesa și