Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Mădălina Voinea

OUG – Armata ascunsă a lui Raed Arafat de 90.000 de persoane

fake news raed arafat

Sursă foto: Radiogoldfm.ro

 

Ce spune articolul?

Articolul “DICTATURA MILITARĂ A LUI RAED ARAFAT ȘI ARMATA ASCUNSĂ DE 90.000 DE PERSOANE”. SORIN ROȘCA STĂNESCU, LA GOLD FM” a fost postat pe 15 septembrie 2021, dar a început să fie distribuit masiv începând cu data de 20 noiembrie, în principal pe grupuri de Facebook.

Articolul susține că fostul jurnalist și senator Sorin Roșca Stănescu a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că statul român dorește să înființeze printr-o ordonanță de urgență o armată de 90.000 de persoane. Această instituție nouă ar avea dreptul să tragă în oameni, ar avea un buget între 1-2% din PIB și ar fi o instituție militarizată care s-ar comporta asemenea unui minister.

De facto, președintele acestei armate ascunse ar deveni un fel de nou președinte, putând declara stare de urgență și stare de alertă.

Desigur, în spatele acestei inițiative domnul Sorin Roșca bănuiește că este Raed Arafat, pe care îl acuză de înființarea acestei instituții neconstituționale. În ciuda dezmințirilor din partea autorităților ale unei asemenea instituții pe care le citează și articolul, conspirația continuă datorită moderatoarei de la News România, Iosefina Pascal.

Ea susține că în mod evident Arafat minte, mai ales fiindcă acum 11 ani, “Gabriel Comănescu de la GSP alături de Raed Arafat, au militat pentru desființarea Agenției Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare. Raed Arafat dorea atunci subordonarea ei și transformarea acesteia într-o instituție militarizată.” – Sursa radiogoldfm.ro

În afara articolului, fake news-ul a prins viață printr-un proiect de ordonanță de urgență fals care circulă pe social media disponibil pe știri pe surse.

text oug

Sursă foto: știripesurse

 

Care sunt, de fapt, datele oficiale?

Declarația oficială a DSU este cât se poate de clară în a explica faptul că nu există acest proiect  și nici nu este prima dată când circula știrea falsă.

“Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă se delimitează ferm de acest material, care stârneşti controverse, confuzie şi destabilizează personalul din cadrul instituţiilor cu rol in gestionarea situaţiilor de urgentă şi nu numai.

Facem menţiunea ca această precizare de presă a mai fost diseminată şi acum 2 ani, respectiv in anul 2019.”

Această știre falsă există din 2019, dar continuă să reapară în atenția publicului și să fie diseminată atât de website-uri de fake news, cât și de site-uri care în aparență nu diseminează astfel de materiale, ceea ce creează un nou val conspiraționist. Pe de altă parte, nu pare să existe interes printre aceleași website-uri în a prelua și declarațiile oficiale ale Departamentului Pentru Situații de Urgență.

Pe lângă faptul că acest proiect nu există, nu este declarat nici un inițiator care să fie învinuit pentru redactarea acestui proiect. Informațiile din acesta sunt la rândul lor factual neadevărate și neconstituționale. Câteva exemple de bază, accesibile oricărui cetățean sunt mutarea atribuției de a declara stare de urgență de la Președintele României către acest nou președinte al instituției militare, ceea ce nu s-ar putea realiza constituțional.

De asemenea, redactarea stângace referitoare la dreptul abstract și inexistent de a trage în oameni și limbajul general care nu relevă suficiente cunoștințe ale legislației din România sunt semnale suficiente care ar trebui sa ne atragă atenția asupra credibilității acestui document.

reactie dsu

Sursă foto: Facebook

 

Ce impact are asupra cititorilor?

Ceea ce ne îngrijorează este setea cu care website-urile populare preiau aceste știri false și le readuc în atenția publică. Începând cu 20 noiembrie 2021 discuția a renăscut în spațiu public.

Doar de pe website-ul radiogoldfm.ro, grupuri cu peste 1 milion de persoane au distribuit această știre, grupurile de top fiind Alături de Flavia Groșan, grupuri de susținere AUR, grupuri locale de socializare și nu numai.

Pe lângă acestea, website-uri precum bursa.ro și capital.ro au preluat știrea creată de Sorin Roșca Stănescu, neafirmând din prima că este o știre falsă, asta în timp ce se ascund sub imaginea unor website-uri cu profil economic.  Bursa.ro  a lăsat doar la sfârșit anunțul DSU, deși titlul creează din prima dezinformare “ Formidabila armată a lui Raed Arafat”.

crowdtangle

Sursă foto: Crowdtangle

 

Declarăm informația FALSĂ.

Vă recomandăm și analizele „Imixtiuni Bruxelleze” În Politica Românească? și Șoșoacă Și Terheș – UE Ne Va Lua Dreptul La Viață.

 

Sursă foto: Romania Insider

#Te-ar mai putea interesa și