Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Organizația Trump, în pericol

Joi, în data de 1 iulie, Organizația Trump – afacerea imobiliară care l-a catapultat pe Donald Trump înspre faimă, în lumina reflectoarelor și apoi la Casa Albă a fost pusă sub acuzare de către procurorii din New York. Premisa acestor acuzații este că Organizația ar fi fost implicată într-o schemă prin care persoanele cu poziții de senioritate din ierarhia organizației ar fi fost compensate cu cadouri și beneficii opulente cu scopul de a ocoli plata de impozite și taxe, săvârșind implicit infracțiunea de evaziune fiscală.

Săptămâna trecută, procurorii americani l-au pus sub acuzare pe Allen Weisselberg, Chief Financial Officer (CFO) al Organizației Trump și unul dintre cei mai apropiați aliați ai fostului președinte republican, Donald Trump.

Această mișcare reprezintă un prim succes al unei investigații care este în derulare și care are ca scop investigarea legitimității afacerilor fostului președinte republican de dinainte de cariera sa politică.

Unul dintre cei mai apropiați ai lui Donald Trump, pus sub acuzare

Weisselberg alături de alți executivi de rang înalt din Organizația Trump au fost acuzați de fraudă fiscală și de falsificare de documente comerciale. Biroul procurorului din Manhattan a acuzat Organizația Trump, alături de încă o entitate pe nume Trump Payroll Corporation de 10 infracțiuni și pe Weisselberg de 15 infracțiuni în conexiune cu o schemă de a compensa persoane cu senioritate din ierarhia organizației, Weisselberg inclusiv, într-o manieră neoficială, evitând astfel plătirea de impozite.

Investigația are ca scop principal deconspirarea Organizației Trump. Procurorii vor să înțeleagă dacă Organizația fostului președinte a indus în eroare creditori, asiguratori și autoritățile fiscale cu privire la adevărata valoare a anumitor proprietăți, deducerea de impozite, dar și anumite plăți care s-ar fi făcut din banii Organizației pentru a reduce la tăcere o presupusă aventură avută de Donald Trump.

trump

Sursă foto: Reuters

 

Weisselberg este acuzat de evaziune fiscală în valoare de mai bine de 1.76 milioane de dolari pe care acesta i-ar fi primit din partea Organizației Trump. Deși această sumă ar fi trebuit să fie declarată drept venituri și de a plăti impozitele aferente, Weisselberg în schimb a primit beneficii și cadouri luxoase, cu scopul de a nu plăti taxe pe aceste bunuri. Printre acestea se numără un apartament într-o zonă luxoasă din New York, automobile marca Mercedes-Benz, dar și plata de școlarizare pentru școala privată a doi dintre nepoții săi.

De asemenea, acesta ar fi ascuns timp de ani buni faptul că ar fi rezident în New York pentru a evita să plătească impozitele condiționate în oraș.

Pe hârtie, o parte dintre acești executivi ai Organizației Trump și apropiați de-ai fostului președinte și-au declarat mult mai puțin din veniturile reale, cu scopul de a nu plăti taxe și impozite la stat. Weisselberg este acuzat că ar fi reușit să păcălească autoritățile fiscale, acesta eșuând să plătească mai bine de 900.000 de dolari în taxe și impozite la nivel federal, la nivel de stat și la nivel de oraș.

Joi după-amiază, Weisselberg a ajuns la Curtea Supremă din New York City și a pledat nevinovat.

Deși președintele Trump nu a fost pus sub acuzație acesta nu s-a abătut din a critica procesul partizan de punere sub acuzare și jocurile politice care sunt menite să-l discrediteze atât pe el, cât și afacerile și organizațiile sale.

Donald Trump a declarat că acest proces presupune o vânătoare organizată de stânga radicală, iar această polarizare va crea doar un clivaj și mai adânc în societatea americană. În declarațiile Organizației Trump din urma acuzațiilor aduse lui Allen Weisselberg, aceasta de asemenea a numit acest act un demers politic, argumentând că Weisselberg a fost folosit drept un pion pentru a-l trage în jos pe fostul președinte.

Investigația are ambiții mai mari

Acest acuzații înaintate împotriva Organizației Trump și lui Allen Weisselberg (unul dintre cei mai importanți și longevivi aliați ai fostului președinte – acesta lucrează pentru Donald Trump din 1973 și despre care fostul președinte a zis odată că „ar face orice este necesar pentru a proteja” cercul) reprezintă o fază importantă în eforturile Procurorului General din New York de a investiga afacerile, organizațiile și practicele fostului președinte republican.

trump weisselberg

Sursă foto: Associated Press

 

Deși actualele acuzații care au fost făcute publice se referă strict la chestiuni fiscale, și anume infracțiuni de evaziune fiscală – scopul acestui efort este să pună bazele unei investigații care îl vizează direct pe fostul președinte Donald Trump.

După luni de zile în care a fost pusă presiune pe Allen Weisselberg de a ajuta investigația cu informații – declarațiile sale fiscale și conturile bancare i-au fost solicitate, afacerile sale i-au fost verificate iar fosta sa noră a fost chemată pentru a răspunde anchetatorilor – toate aceste eforturi în speranța că aceștia să câștige cooperarea lui Weisselberg. De asemenea, presiunea pusă pe Allen Weisselberg este dublată de faptul că dacă va fi găsit vinovat acest riscă cel puțin 10 ani în închisoare.

Echipa legală a Organizației Trump a declarat că gravitatea acuzațiilor nu se justifică, deoarece dat fiind că au o natură strict fiscală, acestea ar trebui rezolvate de către autoritățile fiscale competente, și nu de către Procurorul Șef din New York.

Deși nici fostul președinte și nici alți executivi ai Organizației nu au fost acuzați sau menționați punctual, acesta pare a fi doar începutul.

De asemenea, aceste acuzații aduse la adresa Organizației Trump riscă să fie problematic și din punct de vedere financiar pentru viitorul organizației. Aceste acuzații ar putea dăuna activității companiei și ar putea îndepărta partenerii de afaceri și aliații care i-au rămas alături președintelui chiar și după incidentele violente de la Capitol din data de 6 ianuarie a acestui an.

Donald Trump a ajuns la Casă Albă, câștigând alegerile prezidențiale pe fondul unei reputații fără reproș de om de afaceri care va conduce America ca un business. Însă, anchetatorii vor continua să sape în afacerile lui Donald Trump, în special dacă acesta s-a folosit de Organizația Trump pentru a manipula valorile proprietăților cu scopul de a obține împrumuturi sau reduceri de impozite.

Pentru alte analize True Story Project despre Donald Trump, puteți accesa: „Donald Trump în era post-impeachment” și „Donald Trump – lupta unui lider de a mai conta”.

 

Sursă foto: New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și