Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Record al numărului de noi cazuri de COVID-19 înregistrate într-o singură zi

OMS a raportat o creștere cu 183.020 a cazurilor de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record zilnic la nivel global. Bilanțul cazurilor globale de îmbolnăvire a ajuns la peste 8.9 milioane, iar cel al deceselor provocate de COVID-19 la cel puțin 461.000, potrivit unui raport zilnic al OMS. În aceeaşi zi, decesele provocate de COVID-19 în Brazilia au depăşit bilanţul total de 50.000, situând ţara sud-americană pe locul al doilea la nivel global, după SUA. Franța intră în faza a 3 a sfârșitului său de blocare progresivă și viața revine la aproape aproape normal. Aproape toate școlile se redeschid astăzi, iar orele sunt obligatorii, chiar dacă au mai rămas doar două săptămâni până la sfârșitul anului școlar. Rusia a raportat 7.600 de cazuri noi de coronavirus, împingând totalul său la nivel național la 592.280, cel de-al treilea număr mondial. Rata de reproducere a noului coronavirus în Germania a urcat la 2,88, față de 1,79 în ziua precedentă, depășind nivelul necesar pentru a putea fi ținut sub control pe termen lung. (The Guardian)

Uniunea Europeană şi China vor încerca să depăşească tensiunile, acestea fiind primele discuţii oficiale între Bruxelles şi Beijing după acuzaţiile europene privind dezinformarea despre noul coronavirus de către partea chineză. La summit iau parte preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul Li Keqiang. Oficialităţi UE afirmă că Beijingul a încercat să pună presiune pe ţările UE folosind social media pentru a răspândi informaţii false despre ceea ce China consideră a fi neglijarea pacienţilor cu COVID-19 de către europeni. Beijingul a respins toate acuzaţiile UE. ”Suntem pregătiţi să lucrăm cu China, dar de asemenea aşteptăm ca aceasta să-şi asume responsabilităţile care îi revin în calitate de una dintre cele mai mari economii ale lumii. Pandemia a evidenţiat unele temeri (ale Uniunii Europene)”, a declarat un diplomat european implicat în pregătirea summitului. (Agerpres)

NATO: Distrugătorul USS Porter și nava de desant USS Oak Hill ale SUA au efectuat exerciții la Marea Neagră cu Forțele Navale Române, ale Bulgariei și ale Turciei. “Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO. De la anexarea ilegală a Rusiei din Crimeea, Alianța și-a crescut prezența în regiune. Aceasta include operațiuni de securitate maritimă, cum ar fi aceasta, precum și instruire pentru navele partenere și gărzile de coastă și schimbul de informații. Lucrând cu aliații și partenerii, continuăm să asigurăm securitatea regiunii Mării Negre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu. NATO informează că nava americană USS Oak Hill s-a alăturat distrugătorului USS Porter pentru a participa la operații de securitate maritimă și pentru a se antrena cu aliații și cu partenerii din regiune. (Calea Europeană)

Putin nu exclude posibilitatea de a candida din nou la prezidenţiale daca îi va permite Constituţia. Rusia va organiza un vot la nivel naţional între 25 iunie şi 1 iulie asupra unor modificări propuse la Constituţie, care datează din 1993, între care un amendament care i-ar permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de şase ani, după încheierea mandatului actual. Constituţia actuală îl obligă să părăsească funcţia după ”două mandate consecutive” de şase ani (2012-2018 şi 2018-2024). ”Nu exclud posibilitatea de a candida pentru această funcţie dacă acest lucru este stipulat în Constituţie. Vom vedea”. “Încă nu am luat nicio decizie”, a spus Putin într-un interviu pentru postul Rossia 1 al televiziunii de stat. Opozanţii spun că reformele sunt concepute pentru a-i permite lui Putin să păstreze puterea până în 2036 şi echivalează cu o lovitură de stat constituţională. (Agerpres)

In Serbia, partidul preşedintelui Vucic câştigă alegerile parlamentare. Partidul Sârb al Progresului (SNS, conservator) al preşedintelui Aleksandar Vucic a câştigat cu 63.4% alegerile parlamentare care au avut loc duminică. Cea mai mare parte a opoziţiei a boicotat scrutinul, acuzându-l pe Vucic că a manipulat mass-media şi economia, înclinând balanţa în favoarea sa. (Radio Europa Liberă)

Congresul Național al Partidului Comunist Chinez, cea mai înaltă instanță de conducere a partidului, se va reuni pentru a doua oară, până la finalul lunii, pentru a discuta legea securității naționale pentru Hong Kong. Congresul va avea loc în Beijing, timp de trei zile, începând din 28 iunie. Parlamentul European (PE) a condamnat vineri legea cu privire la securitatea în Hong Kong adoptată de China şi a cerut UE să prevadă sancţiuni împotriva liderilor chinezi, potrivit unei rezoluţii adoptate înaintea unui summit între Uniunea Europeană şi China. (Radio Europa Liberă)

Sursă foto: Digi24

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și