Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Vor trece 4 sau 5 ani până când Covid-19 va fi controlat complet, și doar dacă vaccinul va fi eficient

Vor trece patru sau cinci ani până când Covid-19 va fi controlat complet, a declarat miercuri reprezentantul științific al Organizației Mondiale a Sănătății, într-o evaluare sumbră a dificultăților care există. Mai mulți factori vor stabili cât timp și în ce măsură virusul va rămâne o amenințare, inclusiv dacă suferă mutații, ce măsuri de limitare vor fi puse în aplicare și dacă un vaccin eficient va fi dezvoltat, a declarat Soumya Swaminathan. Un vaccin „pare deocamdată cea mai bună cale de ieșire”, dar există numeroase necunoscute despre eficacitatea și siguranța acestuia, precum și producția și distribuția echitabilă. Un vaccin ar putea de asemenea să înceteze să funcționeze dacă virusul suferă mutații, a adăugat ea. (Financial Times)

Cancelarul german, Angela Merkel, a confirmat că a fost vizată de hackeri care se consideră că sunt inteligența militară rusă (GRU). Ea a fost întrebată în parlament despre un raport al revistei germane potrivit căruia GRU a obținut e-mailuri de la biroul de circumscripție în cadrul unui atac cybernetic din 2015. „Mă doare”, a spus ea, calificând hackingul drept „scandalos”. Însă cancelarul german a adăugat că va continua „să depună eforturi pentru relații bune cu Rusia”. (BBC News)

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene nu are o problemă cu China – are o problemă cu UE. O serie de erori de profil înalt din ultimele săptămâni – despre un raport legat de dezinformarea chineză cu privire la coronavirus și cenzurarea unei analize de către ambasadorii UE la Beijing – a alimentat acuzațiile potrivit cărora Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) este prea dispus să se încline la presiunea din China. Dar diplomații și oficialii din interiorul și din afara SEAE, în frunte cu fostul ministru spaniol de externe, Josep Borrell, spun că dificultățile reale ale uniunii se află mai aproape de casă: țările UE urmează propriul drum în politica externă; mai multe instituții UE doresc să acționeze pe cont propriu; iar organizația însăși suferă de probleme de management. (Politico)

Comisia Europeană a dezvăluit un pachet de măsuri și recomandări care să ajute statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și să permită întreprinderilor din turism să se redeschidă după luni de blocare, respectând, în același timp, măsurile de sănătate necesare. Planurile Comisiei, dezvăluite pe 13 mai, vizează să ofere oamenilor șansa de a se bucura de odihnă, relaxare și aer curat. De îndată ce situația de sănătate o permite, oamenii ar trebui să fie capabili de a lua legătura cu prietenii și familia, în propria lor țară UE sau peste granițe, cu toate măsurile de siguranță și de precauție necesare. (Emerging Europe)

Primul ministru ungar Viktor Orban a refuzat invitația Parlamentului European de a dezbate puterile accumulate de acesta în urma declanșării situației de urgență și respectarea statului de drept în țara sa.  Președintele Parlamentului European, David Sassoli, l-a invitat pe Orban să ia cuvântul la dezbaterea de la Bruxelles din 14 mai, dar răspunsul la scrisoarea către Ungaria a fost că statul va fi reprezentat de ministrul Justiției, Judit Varga. În invitația sa, Sassoli a scris pe 12 mai că numai șefii de stat sau de guvern pot participa la astfel de dezbateri, care în conformitate cu protocolul nu pot fi ținute de la distanță. “În prezent, lupta împotriva pandemiei îmi consumă toată energia și puterea”, a răspuns Orban pentru Sassoli. (Radio Free Europe)

Pe fondul tulburărilor cauzate de pandemia COVID-19, populiștii din Europa Centrală și de Est nu pierd timpul în a încerca să-și cimenteze pozițiile. Primul ministru ungar Viktor Orban a profitat de criză pentru a solicita puteri extraordinare. Partidul polonez care e la conducere  (PiS) a luat decizii arbitrare cu privire la lucrurile esențiale pentru un sistem democratic: insistând mai întâi să păstreze data alegerilor prezidențiale din mai, în ciuda pandemiei, pentru a sufoca capacitatea opoziției de a contesta partidul de guvernământ și apoi, brusc, anularea votului cu doar patru zile înainte ca acesta să aibă loc. În eforturi similare, populiștii se întorc la o metodă familiară: în timp ce stârnesc resentimente, creează o narațiune dominantă în care ei reprezintă singurul răspuns viabil pentru protejarea oamenilor și pentru rezolvarea nemulțumirilor din trecut. (Foreign Policy)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri că de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică vor beneficia în special ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE. Într-o intervenţie în faţa Parlamentului European (PE), Von der Leyen a prezentat liniile generale ale acestui plan la care lucrează executivul comunitar şi care va cuprinde o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), împreună cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemie. (Agerpres)

Twitter a spus personalului propriu că aceștia pot lucra de acasă „pentru totdeauna” dacă doresc, întrucât compania privește spre viitor după pandemia coronavirusului. Decizia a venit în condițiile în care gigantul social media a spus că măsurile de a lucra de acasă în timpul blocajului au fost un succes. Dar, de asemenea, a spus că va permite angajaților să se întoarcă la birou dacă aleg acest lucru, când biroul se va redeschide. La începutul acestei luni, Google și Facebook au declarat că personalul lor poate lucra de acasă până la sfârșitul anului. (BBC News)

Sursă foto: PMLive

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și