Kremlinul se ține de mesajul său de stabilitate și normalitate. Cu toate acestea, chiar dacă propaganda redă cu succes controlul infecției cu COVID-19, aceasta nu poate camufla impactul recesiunii care progresează rapid. Anxietatea față de potențialul ascuns al dezastrului pandemiei se transformă într-o mânie către elitele care se bucură de „carantine” confortabile și cumpără mașini de ventilare mecanică pentru uz personal. Principala speranță a lui Putin se bazează pe răbdarea și indiferența populației; cu toate acestea, aceste „resurse” pot fi epuizate în câteva săptămâni. (The Jamestown Foundation)

Mortal și perturbator așa cum este deja și având potențialul de a se agrava, focarul de coronavirus din 2020 ar putea avea și efecte politice care să dureze mult după limitarea contagiunii. Organizația Crisis Group a identificat șapte puncte de îngrijorare deosebită: vulnerabilitatea populațiilor afectate de conflicte, afectarea mecanismelor de management al crizelor internaționale, riscuri de perturbare a ordinii sociale, exploatarea politică a crizei, o schimbare radicală în relațiile importante de putere, oportunitatea de a captura teritorii, măsuri prea dure de stopare a crizei. (Crisis Group)

Deoarece concentrarea pandemiei s-a mutat din Asia în Europa și SUA, guvernele se confruntă cu cele mai dificile alegeri: dacă întrerup industria și construcțiile, împreună cu sectoarele de divertisment și de turism deja închise, recesiunea rezultată ar putea produce o pagubă de durată asupra economiilor lor; dacă nu o fac, navetiștii și lucrătorii s-ar putea îmbolnăvi și vor continua să răspândească virusul, prelungind criza de sănătate și încetinirea creșterii economice. Marți, președintele Trump, a insistat că coronavirusul va ucide mai puține persoane decât o „recesiune masivă”. (Financial Times)

Criza coronavirusului ne-a amintit de puterea fluxurilor de informații – și de consecințele lor fără precedent. Se continuă o luptă pentru a controla narațiunea despre originea virusului, precum și cea mai bună modalitate de a-l elimina. Această luptă online pune platformele tehnologice și metodele lor de manipulare a informației în poziții de putere de neegalat. Dar cu putere ar trebui să vină și multă responsabilitate. (Financial Times)

Sursă foto: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here