Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

O posibilă armată europeană? Mai durează

Execuția haotică de evacuare din Afganistan, care a lăsat în urmă un vid de putere și o grupare teroristă la cârma țării, tocmai și-a anunțat guvernul – o lista îngrijorătoare de indivizi, unii chiar aflându-se pe lista FBI a celor mai vânați oameni din lume.

Toate aceste evenimente au loc în săptămâna în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste de la World Trade Center, care închide bucla acestui conflict într-un mod subit și neîncrezător pentru viitorul politicii externe americane și vestice.

Însă, în contextul în care aliații vestici au fost martorii abordărilor dezastroase ce au avut loc în Afganistan, săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri ai miniștrilor de apărare ale statelor membre UE în Slovenia, Germania a indicat că blocul european ar trebui să creeze coaliții la nivelul uniunii pentru a putea trimite forțe militare într-un cadru organizat, în momente de criză, precum acestea.

Lecția învățată după eșecurile strategice, de comunicare și politice care au avut loc în Afganistan în decursul lunii trecute nu se rezumă doar la acest lucru. Odată cu prezența americană plecată de pe teritoriul afgan, și dorința administrației Biden de a limita sfera de influență și de implicare la nivel global a Statelor Unite, o discuție care exista la nivelul blocului european de mult timp a fost reînviată și pusă pe masă: crearea unei posibile armate europene.

Eforturile Uniunii Europene de a crea o forță armată comună care să fie folosită exact în momente de criză de genul celei din Afganistan, unde viteza de reacție în caz de urgență este vitală, au fost paralizate în ultimii ani, deși în 2007 a fost creat un sistem de 1500 de trupe armate. Acestea, însă, nu au fost folosite niciodată din cauza unor dispute financiare, dar în principal din cauza unei reticențe la nivel de bloc de a trimite pe câmpul de luptă aceste trupe.

Însă, situația din Afganistan a dovedit faptul că Uniunea Europeană nu poate evacua în mod unilateral personalul și cetățenii din țara respectivă, în cazul unei crize similare în viitor, cum ar fi în Mali, unde forțele armate din UE antrenează armata locală.

În cadrul întâlnirii ce a avut loc în Ljubljana, Slovenia, șeful pe probleme de politică externă al UE, Josep Borrell, a declarat că „există anumite evenimente în istorie care catalizează istoria și care creează un moment de realizare, iar Afganistan se numără printre aceste evenimente”.  Acesta a mai adăugat că speră ca un plan să fie concretizat până în luna octombrie sau noiembrie a acestui an.

josep borrell

Sursă foto: EEAS

 

Borrell a continuat, sugerând că blocul european ar trebui să formeze o echipă de până la 5000 de forțe armate pentru a putea fi trimise în acțiune într-o perioadă scurtă de timp, dorind astfel să reducă dependența UE față de infrastructura militară și prezența forțelor americane în străinătate. Președintele Biden nu este primul, ci al treilea președinte american consecutiv care a avertizat Europa că își va reduce prezența și activitatea militară din vecinătatea blocului, lăsând astfel regiunea descoperită.

Intențiile Statelor Unite reprezintă un semn de alarmă, iar Uniunea Europeană se vede nevoită „să se trezească și să-și asume o parte din responsabilități”, a mai declarat Borrell în cadrul summit-ului pe apărare.

Însă, ca și în multe alte instanțe care necesită acțiune sau aprobare imediată la nivel european, birocrația și procesul minuțios din spate previne colectivul de state membre să acționeze în mod unilateral și imediat. Astfel, blocului european îi este neclar cum ar trebui să adreseze această situație și să autorizeze o asemenea misiune militară fără să fie nevoit să ceară aprobarea tuturor celor 27 de state membre, parlamentelor naționale, dar să și acomodeze  statele care vor considera că o asemenea intervenție necesită o aprobare și din partea Națiunilor Unite.

În urma acestei declarații, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat că „o Europa mai puternică și mai capabilă este în interesul nostru comun”, adăugând că Washington susține puternic această cooperare dintre Uniunea Europeană și alianța militară condusă de NATO.

uniunea europeana

Sursă foto: Reuters

 

În cadrul întrevederii din Slovenia, un număr de oficiali seniori ai UE au declarat pentru Reuters în mod anonim, că este rușinos faptul că forțele blocului european nu au fost în stare să continue schema de evacuare din Afganistan nici măcar trei zile după exitul americanilor din țară.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a declarat că Europa „nu mai are nevoie de încă un eveniment geopolitic similar celui din Afghanistan pentru a realiza că blocul trebuie să-și mărească capacitata de acțiune la nivel global și autonomia de a lua decizii”.

Situația din Afganistan reprezintă o senzație de déjà vu pentru conducerea europeană. Cele aproximativ 6000 de forțe armate americane din Afganistan care au organizat mare parte din strategia de evacuare este similară în număr cu armata europeană care există din 2007, dar care nu poate fi folosită din motive politice și birocratice.

De asemenea, acest eșec este dublat și de amintirea intervențiilor din timpul războaielor din regiunea Balcanilor din anii 90, unde Europa a fost nevoită să se bazeze în mod exclusiv pe forțe NATO administrate și conduse de către Statele Unite pentru a opri vărsarea de sânge.

von der leyen laschet

Sursă foto: Getty Images

 

În cadrul unei dezbateri electorale, Armin Laschet, succesorul Angelei Merkel pentru candidatura de Cancelar al Germaniei din partea partidului Creștin Democrat, a declarat că Europa trebuie să devină mai puternică, în așa fel încât blocul să nu mai fie nevoit să se bazeze pe capabilitățile militare ale Statele Unite. Alegerile din Germania de la sfârșitul lunii ne-ar putea indica dacă viitorul Cancelar al Germaniei își va asuma o poziție și un angajament mai ferm asupra acestei nevoi la nivel european.

Deși o armată europeană nu pare să fie un substitut credibil pentru ce reprezintă NATO, lipsa de angajament din partea liderilor UE, cât și comunicarea stângace și retorica încurcată a celor doi șefi UE din cadrul conferinței G7 pe Afganistan confirmă gravitatea situației în care se află UE în privința acestei chestiuni, dar și inabilitatea organizațională de a adresa această problema în mod direct.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și