Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

O Germanie fără Angela Merkel

După aproape 16 ani la cârma țării Cancelarul German Angela Merkel își va termina cariera politică, cel puțin în Germania, la sfârșitul lunii septembrie, când vor avea loc alegerile federale.

La începutul săptămânii trecute a început votarea prin poștă pentru alegerile definitorii din 26 septembrie, care vor numi urmașul politic al Angelei Merkel. Din luna aprilie, de când am scris ultima analiză despre cine ar putea s-o înlocuiască pe Angela Merkel, dinamica alegerilor s-a schimbat puțin.

În timp ce în aprilie concursul politic intern era încă în floare pentru coaliția CSU-CDU, iar carismaticul lider al landului Bavaria ere printre favoriți candidatul ales din partea partidului lui Merkel, CDU a rămas până la urmă Armin Laschet.

Însă, în ultimele săptămâni campania lui Laschet a lăsat de dorit, iar acesta se află într-un real pericol de a fi învins de o posibilă coaliție care s-ar putea forma din numeroasele partide de stânga.

Laschet a avut parte de niște momente mediatice cel puțin neplăcute, care nu i-au ajutat candidatura pentru Cancelaria Germaniei: acesta a fost surprins de camerele de filmat râzând în timpul unei vizite într-unul dintre orașele Germaniei devastate de inundațiile din ultimele luni și a avut un interviu cel puțin straniu cu CEO-ul Tesla, Elon Musk despre viitorul mașinilor electrice.

De asemenea, acesta pare să fie incapabil să se muleze pe afinitățile locale din diferitele landuri ale Germaniei: în cadrul unei vizite într-un orășel pitoresc din Saxonia acesta întâmpinat problema de a alege ce tip de sos să pună pe bratwurst. Acesta a ales ketchup, deși obiceiul local este ca bratwurstul să fie mâncat cu muștar în Saxonia.

armin laschet

Sursă foto: Getty Images

 

Deși pare a fi o alegorie inutilă această deconectare umană și socială și lipsa de a conștientiza și de a aplica anumite cutume sociale reprezintă una din principalele atuuri ale unui politician iscusit.

În contextul acestor probleme de imagine sondajele de opinie din Germania arată că o bună parte din publicul conservator german îl preferă pe Markus Söder în favoarea lui Laschet.

Acesta, însă, a declarat că nu va putea candida împotriva colegului său de coaliție, deoarece decizia a fost deja luată. Un sondaj de opinie recent a arătat că 62.8% dintre votanții conservatori ar preferă un buletin de vot care să fie condus de Markus Söder. Söder este liderul celui mai mare land din Germania, Bavaria și liderul partidului mai mic al CDU, și anume CSU (din cadrul coaliției conservatoare CDU-CSU). Acesta, însă a pierdut votul în fața lui Laschet, care este liderul partidului mai mare din coaliție la alegerile interne din primăvară.

markus soder

Sursă foto: Getty Images

 

CDU fără Merkel

Mulți analiști sunt de părere că partidul lui Merkel cu Laschet la putere va înregistra cel mai slab rezultat electoral de la al doilea război mondial încoace.

În luna februarie a acestui an, partidul CDU/CSU avea un procent favorabil, preconizat că va lua între 34% și 36% din voturi – o performanță mai bună decât cea a Angelei Merkel în 2017.

Însă, un sondaj de opinie al New Statesman din luna aceasta a arătat că actuala coaliție care este la putere a scăzut în sondaje, ajungând la un nivel de popularitate între 22% și 24%.

Însă, situația nu pare să fie că votanții Partidului Creștin Democrat migrează spre alte partide, ci motivul declinului din sondaje pare să fie cauzat de o pierdere a motivației a votanților lui Merkel să mai iasă la urne și să voteze cu actualul reprezentant al CDU, sau cu ce reprezintă CDU acum.

Asta va presupune o șansă politică extrem de mare pentru restul partidelor care sunt în cursa pentru alegerile federale din septembrie, și în special pentru o potențială coaliție de stânga. Printre principalii jucători care au avut parte de o ușoară creștere în sondaje se numără Partidul Verde, Social Democrații și Democrații Liberi (Free Democrats), dar și partidele de extremă dreapta, cum ar fi AfD au avut parte de niște săptămâni bune din punct de vedere politic.

Însă, trebuie să luăm în considerare faptul că Merkel a schimbat în mod ireversibil cursul istoriei și politicii germane. Cu o reputație greu de egalat, toți urmașii politici care o vor urma vor avea o responsabilitate și o presiunea de performa mult prea mare, pentru că standardul de comparație și deviza succesului va rămâne timp de mult timp, portofoliul politic, reputațional și personal al Angelei Merkel.

Ce a reușit să facă în 16 ani?

Răspunsul este foarte multe. În aproape două decenii de carieră la Bundestag și mai bine de 30 de ani în politică Angela Merkel a fost acolo pentru toate momentele de cotitură ale Germaniei, reușind să conducă țară prin multiple crize: de la recesiune la zona Euro, la criza migrației, dar și printr-o criză sanitară transformată în pandemie la nivel global.

Pe perioada Administrației Trump când status quo-ul liberal părea că nu-și mai are rostul în realitatea complicată a societății moderne Merkel și-a reconfirmat poziția și reputația de lider și promotor al valorilor liberale la nivel global, devenit un exemplu de urmat pentru liderii care o admirau.

mutti merkel

Sursă foto: Getty Images

 

Însă, la nivel domestic în Germania plecarea Angelei Merkel de la cârma țării, dar și de la cârma celui mai mare partid din Germania va lăsa un gol existențial pentru viitorul partidului.

În actuala guvernanță a partidului, cum am observat și de-a lungul acestor alegeri pentru șefia Cancelariei, atât politicienii CDU, cât și votanții și simpatizanții lui Merkel sunt ușor deziluzionați de ce le rezervă viitorul și cum se vor regăsi într-o realitate politică în Germania fără „Mutti” (în germană: versiunea afectuoasă pentru mamă; mămică).

Iar o parte din motivul pentru care Armin Laschet a suferit politic în cadrul acestui concurs politic se datorează chiar acestui clivaj: votanților nu le este clar ce mai reprezintă partidul CDU fără Angela Merkel. Pentru un ecosistem politic în care o singură personalitate a dominat la nivel local, european, dar și mondial timp de atâția ani politica publicul este normal să se confrunte cu problema de a se detașa și de a diferenția un sistem sau un partid politic de politicianul care îl însușea până acum.

Asta este și va fi adevărata provocare a actualei guvernanțe CDU, dar și a viitorilor politicieni din Germania: este posibil ca aceștia să-și facă un renume fără să fie asociați cu Angela Merkel, sau vor continua să fie doar replici neîmplinite ale aceluiași politician care nu mai este?

 

Sursă foto: The New Statesman

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și