Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Numărul deceselor cauzate de Covid-19 s-ar putea să fie cu aproape 60% mai mare decât cel raportat oficial

Numărul deceselor cauzate de coronavirus s-ar putea să fie cu aproape 60% mai mare decât cel raportat în cifrele oficiale, conform unei analize FT a cazurilor de deces în timpul pandemiei din 14 țări. Statisticile mortalității arată 122.000 de decese în exces peste nivelurile normale în aceste locații, considerabil mai mari decât cele 77.000 de decese oficiale Covid-19 raportate pentru aceleași locuri și perioade de timp. Dacă același nivel de sub-raportare observat în aceste țări s-ar întâmpla la nivel mondial, numărul global de decese Covid-19 ar crește de la totalul oficial actual de 201.000 la 318.000. (Financial Times)

China s-a plâns la UE de cel puțin trei ori și a avertizat că relațiile bilaterale vor fi lovite în cazul în care blocul acuză public statul chinez că a răspândit propaganda crizei coronavirusului, potrivit oficialilor europeni. Guvernul comunist a protestat săptămâna trecută, după ce au apărut detalii ale unui raport intern al UE, care a indicat dovezi ale Beijingului folosind „tactici atât fățișe cât și ascunse” într-o „campanie de dezinformare globală” pentru a evita vina pentru pandemie. Presiunea diplomatică scoate în evidență puternica negare a Chinei împotriva acuzațiilor din Europa. (Financial Times)

Ursula von der Leyen și Comisia Europeană au avut rezultate slabe cu eforturile lor de gestionare a situațiilor de urgență care au dezlănțuit uneori noi crize politice și de comunicaare și au stârnit neînțelegeri chiar și între comisari, funcționari publici și alți înalți oficiali ai UE. Joi, liderii naționali ai UE au transmis lui von der Leyen cea mai mare provocare a acesteia: reînnoirea planurilor pentru bugetul pe termen lung al UE pentru a încorpora un fond imens cu scopul de a reînvia economia. Această sarcină pune Germania în mijlocul unui conflict între nordul și sudul UE asupra politicii fiscale, cerând în esență Comisiei Europene să găsească un compromis pe care liderii înșiși nu au reușit să-l atingă de mai bine de un deceniu. (Politico)

Una dintre primele persoane din Marea Britanie care a fost injectată ca parte a testelor umane pentru un vaccin contra coronavirusului a spus că „se simte bine”, după ce un articol fals despre moartea ei a fost difuzat pe social media. Articolul susține că microbiologul Dr. Elisa Granato, care a luat parte la procesul de testare la Oxford, a murit în urma unor complicații după ce i s-a administrat vaccinul. Ulterior, guvernul a spus că articolul este „complet neadevărat” și i-a avertizat pe oameni despre distribuirea de informații false online. Granato a fost una dintre cele două persoane care au luat parte la testare și a spus că este încântată să susțină eforturile specialiștilor prin voluntariat. (The Guardian)

O mare parte din Europa emergentă se confruntă cu o secetă devastatoare, adăugându-se la problemele cu care se confruntă micii fermieri care au văzut deja că veniturile scad ca urmare a imposibilității de a aduce produse pe piețe din cauza restricțiilor cauzate de coronavirus. Printre țările cele mai afectate este România, unde săptămâna aceasta ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus că peste trei milioane de hectare de grâu, orz și rapiță plantate în toamna trecută au fost compromise într-un anumit grad. (Emerging Europe)

Dintre numeroasele inițiative recente de cooperare regională din Balcanii de Vest, crearea unei așa-numite zone Mini-Schengen s-a dovedit a fi cea mai controversată. O întâlnire ulterioară cu privire la inițiativă trebuia să aibă loc în ianuarie sau februarie a acestui an, dar nu s-a întâmplat, iar viitorul acesteia este acum neclar. Tensiunile asupra religiei, alegerilor și disputa în curs de desfășurare dintre Serbia și Kosovo, precum și pandemia Covid-19, par să fi provocat amânarea inițiativei pe termen nedefinit, cel puțin deocamdată. (Emerging Europe)

Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi Rusiei, Vladimir Putin, au publicat sâmbătă o rară declaraţie comună ce comemorează întâlnirea dintre trupele americane şi sovietice în drumul lor pentru a învinge Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, ca un exemplu despre modul în care ţările lor pot coopera. Declaraţia lui Trump şi Putin intervine în contextul unor tensiuni profunde în relaţiile americano-ruse în legătură cu mai multe chestiuni, de la controlul armelor şi intervenţia Rusiei în Ucraina şi Siria la acuzaţiile Washingtonului că Rusia a răspândit dezinformarea cu privire la pandemia de coronavirus şi a intervenit în campaniile electorale din Statele Unite. (Agerpres)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi face treaba în mod corespunzător în contextul noii crize de coronavirus, a declarat sâmbătă diplomaţia rusă, combătând criticile americane la adresa agenţiei internaţionale. “Cred că OMS îşi îndeplineşte rolul de lider şi de agenţie de coordonare”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în comentarii pentru mass-media ruse. “Da, nu este ideal. Dar nimeni nu este perfect.’ (Agerpres)

Sursă foto: The Times of Israel

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și