Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Noul portret al lui Viktor Orban zugrăvit de conservatorii americani

Una dintre cele mai discutate știri din media americană din săptămâna precedentă a fost decizia FOX News de a transmite timp de o săptămână emisiunea lui Tucker Carlson de la Budapesta. Mai mult, acesta a susținut și un discurs în cadrul MCC Fezst, o conferință sprijinită de guvernul maghiar.

Într-un videoclip postat de FOX News luni, 3 august, Tucker Carlson anunța de pe acoperișul unei clădiri din centrul Budapestei că urmează să transmită zilele următoare din capitala Ungariei, numind-o „un loc despre care o să auziți multe în zilele următoare”. Tot el încerca să înflăcăreze spiritele telespectatorilor, spunând că se adresează celor pe care îi interesează „civilizația vestică, democrația și familia și atacul feroce al liderilor instituțiilor globale asupra acestor trei lucruri.”

Situația politică din Ungaria este, așadar, portretizată încă de acum ca un studiu de caz interesant pentru toți cei care își simt valorile și tradițiile periclitate de progresismul democraților. În continuarea clipului, Tucker prezintă o serie de declarații inconsecvente a unor reprezentanți ai Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor, concentrându-se apoi asupra disoluției libertății (de exprimare) în lumea anglo-saxonă.

Vizita lui Carlson la Budapesta a fost puternic susținută de Rod Dreher, redactor principal al The American Conservative și colaborator al mai multor publicații, și autor al mai multor cărți de popularizare. Acesta s-a remarcat prin opiniile sale profund conservatoare cu privire la diverse subiecte precum identitatea de gen, comunitatea LGBT, imigrație, religie ș.a.m.d., dar și prin fascinația pentru Ungaria lui Orban și, mai recent, pentru ortodoxie.

Una dintre temele sale predilecte de dezbatere este postliberalismul. Potrivit acestuia, liberalismul în sensul tradițional al cuvântului a murit (n.r. în America), iar locul său ar urma să fie luat de iliberalismul de stânga sau de dreapta. Interesul acestuia pentru situația din Ungaria, după cum chiar el susține, vine din faptul că guvernul de la Budapesta ar fi reușit să se impună în fața hegemoniei culturale și ideologice a Uniunii Europene (a „progresisimului woke”) și ar fi demonstrat că aceasta nu trebuie să fie o entitate politică care să submineze suveranitatea statelor mici.

tucker carlson

Sursă foto: MSNBC

 

Pentru Dreher, Viktor Orban este un lider politic care a spus lucrurilor pe nume, care abordat problema în esența ei „El [Orban] crede că liberalismul contemporan din Occident s-a predat în fața dorinței de moarte a civilizației vestice.” Dreher recunoaște că mijloacele folosite de Orban sunt, uneori, iliberale, însă consideră scopurile acestuia mai înalte.

Cu alte cuvinte, pentru el, Orban este iliberal, fără să fie însă anti-demoractic. Autorul atrage atenția și asupra faptului că în lupta pentru libertate (de opinie) în universități, media, sport, instituții culturale și altele asemenea, rolul statului s-a schimbat. Acesta trebuie să se impună în fața totalitarismului blând („soft totalitarianism”) al stângii și să reafirme valorile conservatoare. Așadar, Ungaria (și Polonia într-o oarecare măsură) este văzută ca o oază de normalitate, în care statul apără valorile naționale și salvgardează libertatea de gândire și îndeamnă conservatorii americani să învețe de la modelul maghiar.

Vineri, 6 august, Carlson a fost gazda lui Viktor Orban, în cadrul unui interviu amplu despre diverse probleme sociale și a modului în care Ungaria le abordează. În introducerea interviului, Carlson atacă problema imaginii construite de media (americană) în jurul lideurlui de la Budapesta și încearcă să înțeleagă și să deconstruiască această „demonizare”. Acesta e de părere că Orban ar fi înfuriat liderii politici prin respingerea neo-liberalismului.

De asemenea, numește valorile sale „moderate și convenționale”, după standardele de acum câțiva ani, și aduce în discuție normalitatea unor afirmații precum „familiile sunt mai importante decât băncile” sau „țările au nevoie de granițe”, pentru care Orban ar fi fost „executat” de ONG-uri, până în punctul în care a fost numit de către Joe Biden „un dictator totalitar”.

Așadar, interviul își propune să ofere o nouă perspectivă asupra liderului de la Budapesta, încercând să îl portretizeze ca pe un lider conservator moderat, sigur pe valorile sale, și, totodată, să respingă și demonteze exagerările democraților americani cu privire la faptul că Orban ar reprezenta o adevărată amenințare pentru democrație.

De fapt, pe durata întregii săptămâni în care a transmis de la Budapesta, Carlson a susținut că imaginea americanilor despre guvernul de la Budapesta este atât de deformată de minciunile din media încât adevărul trebuie căutat și privit de la „fața locului” pentru a putea face lumină în ceea ce îl privește pe Orban. Interviul său promite, așadar, să fie revelator și să dezvăluie adevăruri ce au fost îndelung ascuns americanilor.

În special, prezentatorul TV subliniază cât de exagerate au fost afirmațiile unor ONG-uri, precum Freedom House, cu privire la caracterul opresiv și autoritar al guvernului de la Budapesta, explicând că cenzura „tacită” aplicată, spre exemplu, în New York contestatarilor lui Biden este, în fapt, mai aprigă. În acest sens, întrebarea cu care se încheie segmentul de prezentare al interviului și care rezumă întreaga discuție este „cine este mai liber?” și în care dintre cele două țări, America și Ungaria, mai există libertate de expresie.

interviu viktor orban

Sursă foto: Twitter

 

Atitudinea generală a realizatorului de televiziune în fața răspunsurilor premierului ungar cu privire la problema migrației, a libertății de gândire și a altor probleme spinoase pentru care a fost criticat este una de curiozitate. Acesta ne transmite pe tot parcursul interviului uimire și încântare cu privire la o altă formă de organizare socială, bazată pe identitate națională și principiile democrației creștine. Carlson merge până în punctul în care numește oponenții lui Orban „o coaliție de foști comuniști și antisemiți”.

O concluzie pe care Orban o formulează în interviu cu privire la viitorul politicii europene, la rugămintea lui Carlson, este că va există o luptă între „liberalii de stânga” din Europa de Vest și „creștin-democrații de dreapta” din Europa Centrală și că familiile creștine nemulțumite de politicile din Occident ar putea alege, în viitor, să migreze spre țări ca Ungaria și Polonia și, în general, spre Est, în căutarea unui nou cămin. În încheierea interviului, Carlson formulează propiile conlcuzii.

Ungaria este o alternativă de organizare socială de succes, respinsă și tăinută, probabil de frică, de liberalii de stânga. „Lecția” pe care acesta susține că a învățat-o de la Premierul Ungariei este că nu „nu trebuie să îți vezi țara în colaps” și că se poate și altfel.

Dacă v-a plăcut, puteți citi și alte analize de politică externă marca True Story Project ca: Cum îl vor afecta protestele din Iran pe viitorul președinte, Ebrahim Raisi?  sau Ultima vizită a lui Merkel la Washington.

 

Sursă foto: The Budapest Herald

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și