Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Noua normalitate a Chinei poate fi o cantitate majoră de exporturi după pandemie

Nu există dovezi actuale care să sugereze că coronavirusul s-a scurs dintr-un laborator de cercetare chinez, surse ale serviciilor de informații au spus ziarului The Guardian, contrazicând afirmațiile recente ale Casei Albe că există o dovadă tot mai mare în acest sens. Sursele au mai insistat asupra faptului că un „dosar de 15 pagini” evidențiat de Australian Daily Telegraph care acuza China de o mușamalizare mortală nu a fost obținut din rețeaua Five Eyes, o alianță între Marea Britanie, SUA, Australia, Noua Zeelandă și Canada. (The Guardian)

O conferinţă a donatorilor organizată online de Comisia Europeană a permis strângerea a 7,4 miliarde de euro pentru a finanţa dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen. “Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent”, a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vedeta muzicii pop Madonna a anunţat o contribuţie de 1 milion de dolari. (Agerpres)

Analiștii au spus că o parte a explicației pentru revenirea uimitoare a stocurilor americane din aprilie, a fost speranța că China ar putea conduce recuperarea unei economii globale afectate înainte de a preda ștafeta către SUA și Europa. Cu toate acestea, la mai mult de o lună după ce în China multinaționalele au început să își deschidă fabricile către muncitori și magazinele către consumatori, nu este încă clar dacă astfel de niveluri de optimism sunt justificate, deoarece rezultatele de afaceri pe luna aprilie nu sunt promițătoare. (Financial Times)

Ideea că guvernul va „face ceea ce este mai bine” pentru combaterea virusului și că, prin urmare, ar trebui să ne încredem orbește în el, este acceptabilă. Dar există o problemă: continuăm să ni se spună că autoritățile „urmăresc știința”, dar știința nu este deloc clară. Și apoi există, de asemenea, problemele sociale, economice, psihologice și chiar medicale indirecte care vin cu pandemia, iar acestea trebuie abordate urgent. Știința nu poate oferi toate răspunsurile. În mod clar, în mijlocul unei pandemii globale pentru care nu există tratament sau vaccin, cu singurele intervenții reale disponibile necesitând schimbări de comportament din partea întregii populații, este vital ca mesajele despre schimbările dificile care ni se solicită să le facem să fie livrate într-o metodă inteligibilă și consecventă. (Financial Times)

În timp ce pandemia produce ravagii asupra economiei mondiale, cu mai mult de un sfert din cazurile mortale în America, Donald Trump se orientează tot mai mult asupra Chinei. Președintele american a susținut ideea că coronavirusul își are originea în Institutul de Virologie din Wuhan. De asemenea, el a speculat că ar fi putut fi fabricat în mod deliberat – idee pe care propriile sale agenții de informații le-au repudiat în mod explicit. De asemenea, se spune că Casa Albă este interesată de încercarea de a anula doctrina legală a „imunității suverane”, care protejează China de a fi trimisă în judecată pentru daune în instanțele americane. China a contribuit puternic la creșterea tensiunilor. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a prezentat ideea fără dovezi că coronavirusul ar fi putut avea originea în SUA. Beijingul a răspuns, de asemenea, cu o agresiune nejustificată, la solicitarea unei anchete internaționale cu privire la ceea ce este acum un dezastru global. Când primul ministru australian, Scott Morrison, a cerut o astfel de anchetă, ambasadorul chinez a ridicat ideea că consumatorii țării sale ar putea boicota bunurile australiene ca represalii. (Financial Times)

Pandemia a eliminat aproape o treime din cererea globală de petrol prin restricții și interdicții de călătorie, dând o lovitură directă asupra unui sector aflat deja în propria criza: cum să evolueze când schimbările climatice au crescut în agenda politică și cererea de petrol amenință să se plafoneze? Momentul prăbușirii petrolului este privit de unii ca o versiune mai rapidă și mai fulgerătoare a cee ace se va întâmpla în viitor, dacă cererea de petrol se încheie cu adevărat în următorii 10-15 ani. În ultima lună operațiunile petroliere au fost închise, rezervoarele de stocare s-au umplut într-un timp record, iar companiile naționale de petrol au început chiar un război al prețurilor pentru a încerca să câștige o felie mai mare a unei piețe în scădere. (Financial Times)

Prim-miniștrii Boris Johnson din Marea Britanie și Benjamin Netanyahu din Israel sunt cei doi lideri mondiali care au avut cel mai mare succes în consolidarea pozițiilor lor pe fondul pandemiei. Acest lucru nu se datorează faptului că amândoi au reușit să oprească răspândirea bolii. În timp ce Israelul a conținut până în prezent boala cu mai puțin de 300 de victime, Marea Britanie urmează Italia printre țările europene cu numărul cel mai mare de vieți pierdute în fața Covid-19. Domnii Johnson și Netanyahu reușesc să rămână populari deoarece pandemia întărește mesajele lor principale pe care le-au subliniat în ultimii ani. (Wall Street Journal)

Aplicațiile mobile de urmărire Covid-19 pot fi „un sprijin substanțial” pentru monitorizarea urmăririi contactelor atunci când restricțiile sunt ridicate și mobilitatea revine, a declarat Comisarul UE, Margrethe Vestager. “[UE] poate profita la maxim de aceste aplicații pentru a permite unele călătorii în perioada vacanțelor”, a spus Vestager, comisarul pentru portofoliul digital. (EUObserver)

Rapoarte recente despre răspunsul Ungariei la coronavirus s-au concentrat pe o nouă lege controversată aprobată de parlament care permite primului ministru Viktor Orbán să se pronunțe prin decret fără un deadline stabilit. În același timp, răspunsul economic al lui Orbán la criză a trecut în mare parte sub radar, în ciuda riscurilor economice și politice asociate. Există câteva probleme foarte importante: o mare parte din stimulul pe care guvernul îl oferă este îndreptat către anumite industrii unde oligarhii sunt deosebit de influenți; iar răspunsul guvernului nu reflect o preocupare pentru nevoile populației, în timp ce economia încetinește și șomajul crește. (EUObserver)

Anul începuse bine pentru Arabia Saudită. În ultimul timp, însă, lucrurile nu au mers conform planului. Muhammad bin Salman, prințul coroanei și conducător de facto, a închis mai mulți prinți și zeci de funcționari publici în martie. Apoi a început un război pentru prețul petrolului care a trimis petrolul brut la cel mai scăzut nivel din 2003. Căderea prețului nu a supărat numai pe Rusia, ținta sa, ci și pe prietenii de la Abu Dhabi până la Washington. Iar acum Covid-19 a înghețat economia saudită și a lăsat-o cu lacuri de petrol nedorite. Departe de a fi un an pentru a-i încânta pe diplomați și a atrage investitori, 2020 poate lăsa regatul într-o gaură economică și diplomatică profundă. (The Economist)

Patru nave militare americane și o fregată a Marinei Regale Britanice au intrat în Marea Barents, la nord de Rusia, pentru a efectua operațiuni de securitate arctică, a spus Pentagonul. Este pentru prima dată când navele de suprafață ale SUA au intrat în Marea Barents de la mijlocul anilor ’80. Acest lucru vine în contextul în care Rusia, în ultimii ani, și-a extins capacitățile militare în zona arctică, o zonă pe care o consideră geostrategică pentru rezervele sale de energie, pentru importanța de apărare și pentru rutele de transport maritim potențial profitabile care se deschid din cauza schimbărilor climatice. (Radio Free Europe)

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și