Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Thomas Briot

Nord Stream 2: o provocare majoră pentru Germania și Europa

Construcția conductei Nord Stream 2 va ajunge oare la bun sfârșit? Numai câțiva kilometri au mai rămas până la finalizarea construcției controversatului gazoduct în Marea Baltică. Conducta urmează să lege Rusia de Germania, numai că încercarea de a otrăvi dizidentul rus Alexei Navalny, precum și atitudinea Statelor Unite ar putea pune capăt proiectului.

Nord Stream 2: un proiect gigantic pentru alimentarea cu gaz a Europei

Construită între orașul Vyborg, lângă granița ruso-finlandeză, și Lubmin, pe coasta de nord-est a Germaniei, conducta a fost proiectată pentru a aduce gazele naturale rusești pe piața europeană. Planificată să se întindă pe 2.460 de kilometri, conductele au fost deja montate pe mai mult de 2.300 de kilometri, sau 94% din lungimea totală.

Cu sediul în Elveția, NordStream2 AG este deținută 100% de Gazprom, compania rusă de energie. Shell, OMV, Engie, Uniper și Winterhall sunt cei cinci investitori principali într-un consorțiu internațional care construiește conductele. Costurile investiției sunt aferente cu dimensiunea proiectului: 7,4 miliarde de euro.

trump

Sursă foto: Alexandr Zudin – Political Cartoons

 

Conducta de gaz Nord Stream 2 este astfel unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Europa. Proiectul a stârnit de la începutul lui critici din partea activiștilor de mediu și a societății civile, iar tentativa de otrăvire a opozantului rus Alexei Navalny a dat un argument nou celor care doresc să pună capăt proiectului. Căutând o modalitate de a-și exprima indignarea față de tentativa de asasinare a liderului opoziției ruse, mulți politicieni germani au ales să denunțe parteneriatul energetic care contravine politicii europene de a izola Rusia guvernată de Vladimir Putin.

Rolul fostului cancelar Gerhard Schröder

Problema Nord Stream 2 nu poate fi analizată fără să abordăm rolul fostului cancelar Gerhard Schröder: activitatea de lobby pe care a desfășurat-o în Germania pentru realizarea proiectului are o importanță capitală. De la plecarea sa de la putere în 2005, fostul șef al SPD s-a distins prin prietenia personală cu Vladimir Putin și relația sa strânsă cu gigantul rusesc Gazprom.

El a fost numit președinte al consiliului de administrație al NordStream2 AG încă de la înființare și nu a ezitat de atunci să-și folosească contactele la cel mai înalt nivel al guvernului german pentru a ajuta Rusia să avanseze proiectul prin întâlniri periodice cu cancelarul Merkel, miniștrii guvernului ei și președinții a Landurilor vizate de proiect. Este clar astăzi că fostul cancelar a reușit în activitatea sa de lobby și a convins guvernul Merkel de necesitatea proiectului pentru Germania, în contextul tranziției energetice și eliminării treptate a dependenței de energia nucleară și de cărbune.

Gerhard Schröder se consideră a fi un mediator care cultivă un dialog indispensabil cu Rusia. El a petrecut de două ori mai mult timp servind companiile energetice rusești decât a servit germanii în fruntea Cancelariei Federale. Din 2014 și de la invazia rusă a Ucrainei, sprijinul său deschis pentru interesele Moscovei a fost criticat din ce în ce mai mult de presa germană, societatea civilă și partidul său, SPD.

Odată cu otrăvirea lui Alexei Navalny și salvarea acestuia într-un spital din Berlin, fostul cancelar Schröder se află așadar într-o poziție dificilă. Sprijinul său în rangurile guvernului german scade, iar oficialii CDU îl solicită acum să renunțe la președinția NordStream2 AG. Johann Wadephul, vicepreședinte al grupului parlamentar CDU / CSU din Bundestag, a declarat într-un comunicat de presă că relația sa cu Kremlinul este „profund nedemnă de un fost cancelar”.

Rolul gazelor rusești în alimentarea energetică a Germaniei

În ciuda retoricii în favoarea autonomiei energetice a Europei, este incontestabil că aprovizionarea cu energie a pieței europene depinde în prezent de importurile de gaze din țări non-europene. Germania însăși produce doar 7% din consumul său de gaze. Livrările de gaze din Rusia sunt, prin urmare, esențiale pentru aprovizionările germane. În timp ce Norvegia și Olanda asigură 50% din livrările de gaze lichide, aproape 40% provin din Rusia.

gazprom

Sursă foto: Gazprom

 

Având în vedere acest lucru, susținătorii proiectului Nord Stream 2 insistă asupra faptului că, pentru a compensa viitoarea eliminare a centralelor nucleare și de cărbune, Germania va avea nevoie de mai mult gaz natural în anii următori. Acest context face din parteneriatul cu Rusia un element esențial al politicii germane și chiar europene de protecție a climei.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aproape trei sferturi din gazul natural consumat în Germania este de fapt utilizat pentru încălzirea clădirilor și furnizarea de echipamente de producție industrială. Mai puțin de o cincime din acest gaz este utilizat pentru a genera electricitate.

Aceleași statistici pot fi găsite și în restul Uniunii Europene, unde aproape două treimi din consumul de gaze naturale este folosit pentru încălzire, în timp ce mai puțin de 30% este pentru producția de energie electrică. Prin urmare, nevoile de gaze naturale ale Germaniei și ale Europei nu sunt dictate de necesitățile noastre de energie electrică, ci de încălzire.

Pentru a evalua aceste nevoi viitoare, trebuie remarcat faptul că ambițiile politice desfășurate în prezent pentru protecția climei ar trebui să permită reducerea considerabilă a consumului viitor de gaze naturale fosile. Luând în considerare obiectivele actuale de limitare a încălzirii globale, analizele arată că pentru cele 27 de state membre trebuie să ne așteptăm la o reducere în viitorul apropiat de aproximativ o cincime din importurile necesare de gaze naturale.

Interesele economice și geopolitice ale Statelor Unite

În Statele Unite, opoziția față de Nord Stream 2 este unul dintre rarele subiecte față de care Republicanii și Democrații sunt de aceeași părere. Administrațiile succesive au mobilizat de ani de zile toate argumentele politice și economice pentru a preveni sau întârzia finalizarea conductei, obiectiv împărtășit și de noul președinte Joe Biden.

Congresul SUA este pe aceeași linie: trei senatori republicani – Ted Cruz din Texas, Tom Cotton din Arkansas și Ron Johnson din Wisconsin – au propus astfel să întărească opoziția americană prin impunerea așa-numitelor sancțiuni secundare companiilor europene care participă la construcția sa. Aceste sancțiuni au dus deja la retragerea unei companii olandeze-elvețiene din proiect.

Statele Unite au anunțat în ultimele zile noi sancțiuni împotriva companiilor europene care participă la proiect, iar o navă rusească care construiește conductele a fost vizată ieri de noi sancțiuni americane. Gazprom oprise lucrările timp de un an după sancțiuni americane în 2019: așadar, sancțiunile americane au capacitatea de a compromite proiectul.

Pe lângă preocupările lor geopolitice, Statele Unite doresc desigur să își dezvolte propriile exporturi de gaze naturale lichefiate către Europa și Germania. Ecologistul Jürgen Trittin, fost ministru federal al mediului, consideră că opoziția SUA față de Nord Stream 2 este motivată în principal de apărarea propriilor interese economice. Capacitățile de export viitoare ale Statelor Unite vor ajunge la 70 de milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL), ceea ce ar fi suficient pentru a acoperi toate nevoile anuale ale Germaniei.

securitate

Sursă foto: Allseas Stock Photo

 

Președintele Asociației Exportatorilor Americani, Charlie Riedl, a declarat astfel că Statele Unite intenționează să devină cel mai mare furnizor de gaze lichefiate al Europei până în 2025. Cu toate acestea, va trebui să se confrunte cu o dificultate majoră: gazul american produs prin „fracking” și transportat cu barca este cu 20% mai scump decât gazul natural transportat din Rusia printr-o conductă de gaz. Prin urmare, exporturile americane pentru piața europeană nu ar fi competitive.

Inaugurarea lui Joe Biden nu ar trebui să cauzeze o schimbare a politicii americane privind Nord Stream 2, el afirmându-și opoziția față de proiect de mai multe ori în timpul campaniei și după alegerea lui. Dimpotrivă, este posibil ca administrația Biden să fie mai intransigentă față de proiect, deoarece Biden dorește să izoleze și mai mult regimul lui Vladimir Putin.

Proiectul Nord Stream 2 reprezintă un adevărat test pentru Germania și Europa, și chestionează natura relațiilor transatlantice. Suveranitatea europeană dorită de Emmanuel Macron și Angela Merkel este pusă sub semnul întrebării de acest proiect: poate Europa să își desfășoară propria politică energetică, în ciuda sancțiunilor și intereselor americane?

Sancțiunile americane au fost denunțate de UE și Germania, unii politicieni germani acuzând chiar Statele Unite de ingerință în afacerile europene.

Alți factori riscă să perturbe finalizarea proiectului: arestarea recentă lui Alexei Navalny la întoarcerea sa în Rusia va relansa din nou dezbaterile privind relația cu Rusia. De asemenea, alegerile federale în Germania vor avea loc în septembrie 2021, și este de așteptat ca partidul ecologist german să facă parte din coaliția de guvernământ. Prezența acestui partid în coaliție nu ar putea decât să compromită finalizarea conductei.

Nu au rămas decât 150km de construit din cei 2460 totali, dar acești 150km vor fi cei mai greu de completat.

 

Despre Rusia și tranziția energetică puteți citi pe TSP:

 

Sursă foto: The Global Warming Policy Forum

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și