Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Noile acorduri China-Rusia – $117,5 miliarde în joc

În 2021, comerțul dintre China și Rusia a fost de 146,88 miliarde de dolari, în creștere cu 35,8% față de anul precedent. China este dispusă să extindă cooperarea cu Rusia în agricultură și infrastructură transfrontalieră, dar mai ales în ceea ce privește gazul rusesc. În timp ce Rusia pare că se pregătește de sancțiuni din partea SUA și a UE, China profită din plin de oportunitatea de a-și fructifica relația cu un partener gata să-i acopere nevoile interne ieftin și rapid.

Cel mai recent exemplu a fost un transport de 667 de tone de grâu rusesc importat de COFCO Corp din China prin portul Heihe din provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, pe 19 octombrie. Acesta a fost cel mai mare import de grâu rusesc din anii 1990, potrivit Ministerului Comerțului (MOFCOM). Importuri de peste 5.000 de tone de grâu rusesc sunt așteptate în viitorul apropiat.

În ceea ce privește energia, în octombrie 2021 au tranzitat peste 20.000 de tone de cărbune rusesc în Mudanjiang din Heilongjiang. Alte 40.000 de tone de cărbune sunt așteptate până în martie. Cooperarea de nevoie se dovedește o alianță pe termen lung între China și Rusia, din contextul în care China intenționează să-și dubleze capacitatea de generare a gazelor la aproximativ 200 de gigawați în următorul deceniu.

Nou acord de furnizare de gaze rusești – 117,5 de miliarde de dolari către Kremlin

Gazprom a găsit o fereastră oportună pentru a intra pe piața din Beijing, cât timp criza energetică creează un sentiment de urgență Moscova este dornică să profite de obsesia crescândă a Chinei pentru securitatea energetică și să-și rezolve propriile vulnerabilități de pe piața europeană. O conductă dintr-un stat prieten față de rutele maritime vulnerabile, patrulate de navele de război americane a devenit decizia rațională în contextul geopolitic actual.

Spre deosebire de gazoductul existent, Power of Siberia, care a fost agreat de Putin și președintele Xi Jinping în 2014 și lansat în 2019, noul proiect ar putea reprezenta o amenințare reală pentru UE. Noul acord din februarie are o valoare estimată la 117,5 miliarde de dolari, într-un moment de tensiuni sporite cu clienții europeni cu privire la Ucraina.

china rusia

Sursă foto: China Daily

 

Doar vânzările de gaze ar putea genera aproximativ 37,5 miliarde de dolari pe parcursul a 25 de ani, conform calculelor Reuters. Prețul mediu al gazului a fost estimat în jurul de 150 de dolari la 1.000 de metri cubi, așa cum a raportat Gazprom pentru actualul său acord cu China.

La rândul său, gigantul petrolier rus Rosneft, condus de Igor Sechin, a semnat un acord cu China pentru a furniza 100 de milioane de tone de petrol prin Kazahstan pe o perioadă de 10 ani, extinzând un acord existent. Noua tranzacție este evaluată la 80 de miliarde de dolari.

În momentul de față, această veste nu are de ce să provoace panică în Uniunea Europeană. Rusia trimite acum gaz în China prin conducta Power of Siberia și prin transportul de gaze naturale lichefiate.

În 2021, a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China, dintre care 10,5 miliarde de metri cubi prin intermediul conductei separate de cele care trimit gaz în Europa. Noul acord urmează același tipar, mai exact noul acord cu Beijingul nu i-ar permite Moscovei să redirecționeze gazele către Europa, deoarece implică gaze din insula Sakhalin din Pacific, neconectată la rețeaua europeană de conducte a Rusiei.

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare tendința pe termen lung. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, iar statele membre UE sunt pe bună dreptate îngrijorate că livrările deja folosite ca unealtă politică, ar putea fi întrerupte în cazul unui conflict. Rusia și-a propus să furnizeze Chinei 48 de miliarde de metri cubi de gaze până în 2025 și 48 de miliarde pe termen lung, o creștere fulminantă față de anii precedenți.

Comerțul în domeniul agriculturii – Eliminarea restricțiilor de comerț în agricultură dintre Rusia și China

China a anunțat că va permite importurile de grâu și orz din toate regiunile Rusiei un nou succes  pentru Rusia, dornică să-și extindă piața de export de cereale, fapt care ar putea duce la o concurență mai mare pentru alți furnizori europeni precum Franța.

Mișcarea, anunțată ca parte a acordurilor semnate în timpul vizitei președintelui Vladimir Putin la Beijing , înseamnă că Rusia va putea trimite nave mari prin Marea Neagră, ruta de export principală. Se pare că tensiunile dintre puterile europene, SUA și Rusia au un efect neașteptat de benefic pentru China.  Moscova încearcă de ani de zile să extindă comerțul de vcereale cu China. Comerciantul Solaris, un important exportator de grâu rusesc, a declarat în decembrie că se aștepta ca Beijing-ul să devină un mare cumpărător de grâu rusesc.

vanzare grau

Sursă foto: Comisia Europeană

 

Achizițiile de grâu ale Chinei s-au dublat în doar câțiva ani, devenind al patrulea cel mai mare importator din lume. Cerealele sunt preferate în hrana animalelor, iar veniturile în creștere stimulează, de asemenea, cererea locală de produse alimentare precum pâine, tăiței și găluște, produse inaccesibile acum 15 ani pentru o bună parte a populației.

În lumina noilor acorduri economice, factorii politici occidentali se întreabă ce presupune pentru noi unirea forțelor într-o alianță autocrată și cum putem gestiona această provocare. Rusia are multe motive în a menține o relație cordială cu China, în timp ce apropierea de Occident devine din ce în ce mai costisitoare politic.

Frica de China pare că nu penetrează societatea rusească, mentalitatea fiind pe de o parte dată de superioritatea militară, pe de altă parte și de importul limitat de tehnologie chineză în armată. Îi putem spune o măsură de precauție sau o coincidență, cu siguranță însă Rusia începe să-și dea seama că Beijing-ul nu mai este fratele mai mic și mai puțin dezvoltat.

Pe măsură ce China începe să-și flexeze mușchii cu investiții masive în dezvoltarea armatei, Rusia începe să realizeze costurile asociate beneficiilor asocierii cu guvernul de la Beijing.

Vă invităm să citiți și analizeze Spionajul Chinez – Paranoia SUA Sau Un Risc Real? și China Nucleară – Între Mit Și Rachete Hipersonice.

 

Sursă foto: Anadolu Agency

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și