Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Noi scântei cosmice provocate de Rusia

Săptămâna trecută Rusia a dat naștere unui nou scandal diplomatic și militar, după ce a efectuat un test de rachetă periculos, care urmărea doborârea unui satelit spațial scos din uz. Principalele îngrijorări ale organismelor internaționale privesc securitatea spațială, poluarea cosmosului cu deșeuri și punerea în pericol a vieții astronauților de la Stația Spațială Internațională.

Ministrul rus al apărării a confirmat că țara sa a efectuat cu un test de rachetă care a țintit un satelit spion rus scos din folosință, care orbita din 1982 și avea masa de peste o tonă. Potrivit acestuia, operațiunea nu a fost periculoasă, ci chiar un succes. Se pare că racheta cu care a fost doborât satelitul a fost trasă din zona Mării Barents.

Totuși, mai mulți reprezentanți ai Statelor Unite au afirmat că operațiunea militară rusească a pus în pericol astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale. În urma impactului, aceștia au fost nevoiți să se adăpostească, dat fiind că resturile spațiale ale satelitului s-au apropiat de avanpostul lor.

În replică, ministrul apărării din Rusia a negat acuzațiile, afirmând că „americanii știau cu siguranță că fragmentele rezultate în urma exploziei […] nu au și nu vor fi o amenințare pentru stațiile spațiale, navetele spațiale și activitatea spațială.” Totuși, Bill Nelson, un reprezentant al NASA, a catalogat incidentul ca fiind o dovadă de inconștiență, fiindcă pune în pericol viața atât a astronauților celorlalte state care desfășoară activități în spațiul cosmic, dar și a cosmonauților ruși. Acesta a mai sugerat că, data fiind experiența rușilor, un astfel de eveniment ar trebui să fie inimaginabil.

satelit rusia

Sursă foto: The Guardian

 

Un alt subiect atins, însă, de americani în discuțiile care au urmat evenimentului este sustenabilitatea spațiului cosmic și efectele pe termen lung al unui comportament iresponsabil în acest sens. Ned Price un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, a arătat că magnitudinea evenimentului spațial nu trebuie subestimată, dat fiind că acesta a produs aproximativ 1500 de fragmente de deșeuri spațiale, care vor orbita în spațiu încă aproximativ 20 de ani.

Gunoiul spațial reprezintă deja un potențial pericol pentru viitoarele activități în spațiu. Aceste fragmente (eng. debris) circula cu viteze superioare gloanțelor și pot fisura diferite corpuri spațiale precum sateliții, punând în pericol desfășurarea unor simple activități cotidiene.

Cu toate acestea, poate cel mai îngrijorător aspect scos la iveală de exercițiul rusesc este lipsa de credibilitate cu privire la așa-zisa politică anti-înarmare a spațiului cosmic pe care Rusia o denotă acum. Jens Stoltenberg, Secretar-General al NATO, susține la rândul său că testul făcut de ruși a fost un act „necugetat” și că a pus în pericol atât Stația Spațială Internațională, cât și o navetă chinezească.

Mai mult, acesta a adăugat că recentul eveniment arată că Rusia dezvoltă noi tehnologii spațiale. Guvernul Britanic a reacționat la rândul său, cerând Rusiei să se implice în discuțiile purtate la nivelul Națiunilor Unite cu privire la „comportamentul responsabil în spațiul cosmic”.

Au apărut, până acum, reacții și din partea altor guverne, ca cel francez, canadian sau sud-corean, dar în lipsa unui consens internațional în această privință, orice luare de poziție cu privire la înarmarea spațială are doar rol diplomatic și face apel la pace, înțelegere și cooperare în exploatarea spațiului cosmic. În acest sens, reducerea deșeurilor provocate de om în spațiu și evitarea supraaglomerării acestuia reprezintă priorități internaționale în acest moment, așa cum au și afirmat recent liderii G7.

spatiu

Sursă foto: Innovation News Network

 

Totuși, nu este pentru prima oară când un incident cosmic provocat de un test cu rachete anti-satelit încalcă aceste principii și atrage atenția autorităților în domeniu. Americanii i-au mai acuzat pe ruși chiar anul acesta, în iulie, că ar organiza exerciții spațiale armate. Totuși, Rusia nu este singura țară care a avut astfel de inițiative. Atât China în 2007, dar și SUA în 2008 și India în 2019 au testat în diferite feluri armament spațial. Cu toate acestea, testele realizate de ultimele două state au fost la altitudini semnificativ mai mici.

Deși inițial Rusia și Statele Unite au căzut de acord să colaboreze în chestiunea spațială, construind împreună Stația Spațială Internațională, relațiile s-au deteriorat ulterior. Rusia, de pildă, a fost, împreună cu China, o țară pionier în ceea ce privește susținerea unui tratat internațional care să reglementeze folosirea armelor împotriva obiectelor spațiale. Rușii îi acuză, însă, pe americani că ar fi început cursa înarmării cosmice în 2020, ceea ce, spun ei, îi forțează să răspundă prin forță în continuare.

Dând naștere unor tensiuni mocnite, Rusia ne atrage atenția asupra unei situații asemănătoare celor din Războiul Rece. Pe termen scurt, însă acțiunile recente rusești au cauzat costuri semnificative suportate de companiile care operează sateliți spațiali. Dat fiind că amenințarea deșeurilor provocate de impactul dintre rachetă și vechiul satelit rus este una cât se poate de reală, acestea sunt nevoite să înceapă operațiuni de deplasare a sateliților în uz.

Până la adoptarea unor acte internaționale care să interzică sau să reglementeze acțiunile de acest fel, orice comportament iresponsabil, care va provoca un incident asemănător celui de acum, reprezintă un pericol și un precedent. Exercițiile cosmice armate rusești pot stabili noi repere pentru celelalte state cu interese spațiale, care ar putea, în lipsa unei reacții ferme a statelor, să întreprindă noi și noi acțiuni militare în spațiu care vor pune sub semnul întrebării exploatarea sustenabilă a acestui spațiu.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă mai recomandăm și altele ca: Reactoarele nucleare SMR: noi perspective pentru România? sau Cursa pentru Lună la 52 de ani de la Apollo 11.

 

Sursă foto: Popular Mechanics

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și