Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

NFT, viitorul artei sau o bulă economică?

La începutul lunii martie, o lucrare de artă ce există doar în format digital a fost vândută ca un NFT pentru suma de 69,3 milioane de dolari, catapultând autorul în top trei cei mai scumpi artiști în viață. Este acesta viitorul artei într-o lume din ce în ce mai digitală sau doar o bulă economică alimentată de câștiguri recente pe piața speculativă a criptomonedelor?

Mike Winkelmann, cunoscut ca și Beeple, este autorul lucrării numită “Everydays: The First 5000 Days”. Începând cu luna mai 2007, Beeple și-a propus să creeze și să publice online o nouă piesă de artă în fiecare zi. De atunci, artistul nu a ratat o zi, creând o nouă imagine digitală timp de 5000 de zile consecutive.

Astfel, “Everydays: The First 5000 Days” este un colaj al tuturor imaginilor create pe parcursul a 13 ani. Acestea sunt aranjate în ordine cronologică și înfățișează de la imagini abstracte la unele fantastice, grotești și caricaturi politice.

Aceasta nu este prima oară când una din operele sale de artă este vândută ca un NFT; chiar în Februarie al acestui an un videoclip de 10 secunde cunoscut sub numele de “Crossroads” a fost vândut la licitație pentru 6.6 milioane de dolari.

Ce este un NFT?

Non Fungible Tokens (NFT) sunt construite folosind tehnologia blockchain care, în același fel ca și criptomonedele, oferă o evidență securizată a tranzacțiilor. Acest registru digital servește drept dovadă incoruptibilă a proprietății.

Folosind tehnologia blockchain, chiar și operele de artă digitale pot avea un “original” (chiar dacă o imagine sau un videoclip sunt reproduse la scară largă), iar identitatea proprietarului poate fi identificată. Un “token” este “non fungible” deoarece reprezintă un obiect unic și este în sinea lui unic. În comparație, un activ fungibil este unul care poate fi înlocuit cu altul identic cu aceeași valoare, cum ar fi o bancnotă de un dolar sau un bitcoin.

bitcoin

Sursă foto: CNN

 

Acestea vin ca o soluție pentru colectarea lucrărilor artiștilor din sfera digitală. Deși aceștia crează artă folosind software și hardware de peste 20 de ani, nu a existat până acum o modalitate de o deține și colecta. NFT-urile au și alte avantaje pentru artiști, în particular posibilitatea ca aceștia să fie plătiți un comision și din vânzările ulterioare ale operei.

Videoclipul “Crossroads” menționat mai sus a fost vândut original pentru mai puțin de 67,000 de dolari, dar artistul a câștigat încă 660,000 de dolari la vânzarea lui. Este important de menționat că dacă deții un NFT nu înseamnă neapărat că deții și drepturile de autor pentru operă.

nft

Sursă foto: The New York Times

 

Tehnologia din spatele NFT-urilor a existat de la mijlocul deceniului trecut, dar a ajuns populară în 2017 prin intermediul unui joc pe nume CryptoKitties. Din moment ce aproape orice fel de conținut digital poate fi transformat într-un NFT și ulterior vândut, piața pentru astfel de active a crescut considerabil în ultimele luni. Până în prezent, volumul cumulat al vânzărilor de artă folosind tehnologii criptografice este estimat la 193 de milioane de dolari conform CryptoArtData .

Tehnologia a fost adoptată acum de vânzători din toate industriile. Kings of Leon, o formație de rock americană, vinde un nou album sub formă de NFT, iar NBA vinde clipuri celebre din meciurile de baschet. Chiar și tweeturi individuale se vând pentru sume mari.

Directorul executiv al Twitter, Jack Dorsey, își vinde primul său tweet ca un NFT pe o platformă numită Valuables. Licitația pentru tweetul din martie 2006 a ajuns la 2,5 milioane de dolari.

tehnologie

Sursă foto: CNN

 

Cu toate acestea, oricine poate crea un NFT. Tot ce este necesar este un portofel digital, o cantitate mică din criptomoneda ethereum și o conexiune la o piață de NFT. Înseamnă că deși cineva deține NFT-ul creat de Beeple pentru opera lui “Everydays: The First 5000 Days”, asta nu oprește pe nimeni din a crea un NFT din exact același colaj digital.

Valoarea NFT-ului nu este conferită de opera de artă în sine, dar de ideea că un certificat digital de proveniență este valoros în sine. Mai mult, nu trebuie uitat impactul implicit asupra mediului apărut cu folosirea tehnologiei blockchain. Conform unei analize citate de BBC, rețeaua de calculatoare din spatele criptomonedei bitcoin consumă mai mult curent electric decât Argentina.

Interesul acompaniat de sumele enorme de bani ce se învârt în jurul NFT-urilor este cu siguranță motivat de către creșterile majore din piața criptomonedelor. Reala valoare a acestei noi tehnologii va fi cu adevărat vizibilă doar odată cu stabilizarea piețelor și adoptarea sa în mainstream.

 

Sursă foto: The New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și