Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Zvonurile și știrile false despre COVID-19 au provocat moartea a sute de oameni

Sursă foto: Antifake.ro
Războiul împotriva dovezilor științifice: armata falșilor experți
Pandemia COVID-19 a expus cu mai multă claritate curentul negaționismului științific, caracterizat de respingerea dovezilor științifice din diverse domenii. În cazul COVID-19, negaționiștii sunt cei care susțin că virusul nu există, că administrarea vaccinurilor ascunde scopuri sinistre, că masca de protecție cauzează hipoxie și multe altele.

De multe ori, negaționiștii au fost convinși de argumentele unor falși experți. Din analiza atentă a spațiului public românesc în perioada pandemiei, identificăm două tipuri de experți falși:
1. Profesioniști într-un anumit domeniu/oameni de știință care susțin poziții nefundamentate pe dovezi științifice clare.
Exemple din spațiul public românesc:
– Medici antivacciniști
– Medici care propun tratamente homeopate/naturopate fără o eficacitate dovedită prin studii științifice
– Profesioniști a căror certificare nu poate fi verificată (ex. știrea mai veche despre profesorul „Chen Horin” de la o instituție inexistentă – Universitatea Militară din Beijing).
Mișcarea anti-vaccinistă își derivă argumentele din dovezile aduse de un singur studiu, despre care s-a dovedit că a folosit rezultate falsificate, și care a fost retras.

2. Persoane publice și lideri de opinie în mediul online care adoptă poziții negaționiste, sprijinindu-se pe anumite studii și opinii. De obicei, aceștia devin multiplicatori ai mesajelor produse de falșii experți de la punctul 1.Cum ne protejăm?
1. Înțelegând cum funcționează comunitatea științifică: prin acumularea graduală a dovezilor. Pe măsură ce se colectează dovezi științifice suplimentare, o teorie poate fi modificată, chiar substanţial. De aceea, putem avea încredere că pozițiile larg acceptate de comunitatea științifică au trecut printr-un proces riguros de verificare de tip peer-review (evaluare colegială), în timp ce pozițiile marginale nu au putut fi validate corespunzător.
2. Manifestând scepticism privind opiniile exprimate de persoane care nu sunt experți în domeniul în cauză. În general, aceste persoane nu au cunoștințele de specialitate necesare pentru a evalua acuratețea științifică a literaturii parcurse și pentru a examina critic dovezile.
 
Citește mai mult:
Evaluarea științifică a miturilor pandemiei:
https://insulaindoielii.ro/2020/07/28/miturile-pandemiei-intre-dezinformare-si-manipulare/
Cum contribuie oamenii de știință la combaterea dezinformării despre COVID-19:
https://www.nature.com/articles/d41586-020-01834-3
Studiu: Zvonurile și știrile false despre COVID-19 au provocat moartea a sute de oameni
Un studiu recent a examinat materiale din 87 de țări care au circulat pe rețelele sociale sau pe site-uri de știri, prezentate sub forma unor zvonuri, teorii ale conspirației sau stigmatizări despre COVID-19. Aproximativ 80% din informațiile analizate au fost false, cele mai multe dintre acestea făceau referire la căile de transmitere a virusului, măsurile de prevenire și tratamente.

Tratamente și prevenire
Zvonurile și știrile false promovau consumul unor substanțe extrem de periculoase precum metanolul, alcoolul etilic, clorul sau dezinfectantul, iar în India și în unele țări din Africa s-au răspândit zvonuri despre imunizarea organismului cu semințele unor plante toxice.

Câți oameni au murit în urma dezinformării despre COVID-19?
În urma consumului de metanol, peste 800 de persoane au murit în Turcia și Iran, iar alte 6000 au fost spitalizate, dintre care 60 și-au pierdut vederea. În India, 12 persoane, dintre care 5 copii s-au intoxicat cu semințele unei plante, în încercarea de a-și întări imunitatea în fața COVID-19.

Situația în România
Deși nu se cunoaște impactul dezinformării asupra sănătății populației, România nu a fost ocolită de răspândirea unor zvonuri periculoase despre COVID-19. Pe grupuri de Facebook, Whatsapp sau pe site-uri de știri au circulat recomandări despre tratamentul virusului cu ajutorul alcoolului etilic și a oțetului sau prevenirea acestuia prin consumul de apă caldă, vitaminele C și D sau usturoi.

Dezinformarea despre COVID-19 s-a hrănit cu frici și a atacat vulnerabilitățile specifice anumitor societăți. Spațiul online a devenit un teren fertil pentru răspândirea rapidă a unor informații false sau manipulatoare, menite să genereze panică și neîncredere în recomandările  profesioniştilor. Prezentate sub forma unor informații credibile, zvonurile despre tratamentul și prevenirea infectării cu COVID-19 au avut consecințe grave pentru sănătatea populației, de la intoxicări cu substanțe periculoase, până la pierderea vederii și moartea a sute de oameni.

Citește mai mult:
Ce site-uri de știri din România au fost închise în timpul pandemiei:
https://www.euractiv.ro/facts-not-fake-coronavirus/site-uri-de-stiri-inchise-in-vreme-de-pandemie-18945
Cum identifici dezinformarea:
https://www.euneighbours.eu/ro/east/eu-in-action/stories/fii-constient-de-dezinformare-gandeste-te-inainte-sa-distribui

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: G4Media

Belarus: OSCE se oferă să medieze criza

SUA: Începe Convenția Democraților pentru alegerea candidatului la președinție

Șeful vămii din portul Beirut a fost arestat

Ben Hodges: România este centrul de greutate al NATO în regiunea Mării Negre

UE trebuie să se pregătească pentru următoarele evenimente ca cele din Liban și Belarus

Un fost ofițer CIA a fost acuzat de spionaj pentru China

Economie

Sursă foto: Getty Images

Evenimente economice internaționale

Principalele industrii vulnerabile precum companiile aeriene, petroliere și HORECA fac topul celor mai mari reduceri de personal din UE, în timp ce Japonia înregistrează cea mai mare scădere consecutivă a PIB-ului din 1980.

Care sunt principalele companii care reduc personalul în UE?

Economia Japoniei continuă panta descendentă, înregistrând o scădere a PIB-ului cu 7.8%

Business&Tehnologie 

Din lumea business-ului Huawei este lovit de un nou val de sancțiuni prin intermediul cărora nu va putea accesa tehnologie din SUA nici prin intermediul unor companii terțe.Oracle intră în cursa achiziționării TikTok, iar în industria farmaceutică Sanofi achiziționează Principia Biopharma pentru 3.4 miliarde de dolari.

Huawei primește un nou val de sancțiuni din partea SUA

Oracle intră în cursa achiziționării TikTok 

Sanofi semnează un acord de 3,4 miliarde de dolari pentru Principia Biopharma

Societate

Sursă foto: BBC News

Reticența oamenilor de a respecta regulile anti-Covid-19

Precum s-a tot întâmplat încă din perioada incipientă a pandemiei, oamenii, fiind alimentați de știri false și conspirații, au protestat pentru dreptul de a nu purta masca și de a nu fi izolat. Acest tip de manifestații au loc în momentul de față în Spania și Argentina, precum au avut loc și în Germania și chiar și în România. În astfel de situații, guvernele se află într-o situație destul de dificilă. În mod evident, nu pot fi respectate cerințele protestatarilor deoarece asta ar pecetlui sănătatea a milioane de cetățeni. În același timp, interzicerea totală a protestelor ar putea fi văzută ca o măsură autoritară de către o populație ce deja este sceptică față de obiectivele și acțiunile conducătorilor. Toate acestea fiind spuse, oamenii au protestat, protestează și vor protesta și în viitor față de măsurile de prevenție împotriva Covid-19.

Spaniolii protestează împotriva purtării măștilor.

Mii de argentinieni manifestează împotriva izolării.

Fiascoul alegerilor din Belarus

Văzând cum o populație întreagă se unește împotriva lui Lukaşenko, după ce acesta a falsificat alegerile, o întrebare devine tot mai evidentă: “Nu era clar pentru Lukaşenko că asta se va întâmplă dacă falsifică alegerile?” Răspunsul, din păcate, ne este necunoscut. Este posibil ca după atâtea decenii la putere, grandomania acestuia să îl fi impedicat din a vedea evidentul. O altă posibilitate ar fi că era conștient de protestele ce vor urma, dar spera că după o reacție violentă a forțelor de ordine, oamenii se vor calma și totul se va întoarce la normalitatea autoritară prezentă în Belarus din 1994 încoace. Mai mult, Lukaşenko a încercat să țină mitinguri cu muncitorii, sperând să vadă o oază de susținere, dar acest lucru nu s-a întâmplat, ba chiar a fost huiduit. Așadar, până și suporterii tradiționali ai dictatorului l-au părăsit pe acesta pentru a se alătura populației ce dorește, cu orice preț, reforme în Belarus.

Se înmulțesc vocile care cer alegeri libere în Belarus.

Protestele anti-Lukașenko au continuat luni seară în Belarus.

Sursă foto: Mediafax

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și