Sursă foto: Antifake.ro
Războiul împotriva dovezilor științifice: armata falșilor experți
Pandemia COVID-19 a expus cu mai multă claritate curentul negaționismului științific, caracterizat de respingerea dovezilor științifice din diverse domenii. În cazul COVID-19, negaționiștii sunt cei care susțin că virusul nu există, că administrarea vaccinurilor ascunde scopuri sinistre, că masca de protecție cauzează hipoxie și multe altele.

De multe ori, negaționiștii au fost convinși de argumentele unor falși experți. Din analiza atentă a spațiului public românesc în perioada pandemiei, identificăm două tipuri de experți falși:
1. Profesioniști într-un anumit domeniu/oameni de știință care susțin poziții nefundamentate pe dovezi științifice clare.
Exemple din spațiul public românesc:
– Medici antivacciniști
– Medici care propun tratamente homeopate/naturopate fără o eficacitate dovedită prin studii științifice
– Profesioniști a căror certificare nu poate fi verificată (ex. știrea mai veche despre profesorul „Chen Horin” de la o instituție inexistentă – Universitatea Militară din Beijing).
Mișcarea anti-vaccinistă își derivă argumentele din dovezile aduse de un singur studiu, despre care s-a dovedit că a folosit rezultate falsificate, și care a fost retras.

2. Persoane publice și lideri de opinie în mediul online care adoptă poziții negaționiste, sprijinindu-se pe anumite studii și opinii. De obicei, aceștia devin multiplicatori ai mesajelor produse de falșii experți de la punctul 1.Cum ne protejăm?
1. Înțelegând cum funcționează comunitatea științifică: prin acumularea graduală a dovezilor. Pe măsură ce se colectează dovezi științifice suplimentare, o teorie poate fi modificată, chiar substanţial. De aceea, putem avea încredere că pozițiile larg acceptate de comunitatea științifică au trecut printr-un proces riguros de verificare de tip peer-review (evaluare colegială), în timp ce pozițiile marginale nu au putut fi validate corespunzător.
2. Manifestând scepticism privind opiniile exprimate de persoane care nu sunt experți în domeniul în cauză. În general, aceste persoane nu au cunoștințele de specialitate necesare pentru a evalua acuratețea științifică a literaturii parcurse și pentru a examina critic dovezile.
 
Citește mai mult:
Evaluarea științifică a miturilor pandemiei:
https://insulaindoielii.ro/2020/07/28/miturile-pandemiei-intre-dezinformare-si-manipulare/
Cum contribuie oamenii de știință la combaterea dezinformării despre COVID-19:
https://www.nature.com/articles/d41586-020-01834-3
Studiu: Zvonurile și știrile false despre COVID-19 au provocat moartea a sute de oameni
Un studiu recent a examinat materiale din 87 de țări care au circulat pe rețelele sociale sau pe site-uri de știri, prezentate sub forma unor zvonuri, teorii ale conspirației sau stigmatizări despre COVID-19. Aproximativ 80% din informațiile analizate au fost false, cele mai multe dintre acestea făceau referire la căile de transmitere a virusului, măsurile de prevenire și tratamente.

Tratamente și prevenire
Zvonurile și știrile false promovau consumul unor substanțe extrem de periculoase precum metanolul, alcoolul etilic, clorul sau dezinfectantul, iar în India și în unele țări din Africa s-au răspândit zvonuri despre imunizarea organismului cu semințele unor plante toxice.

Câți oameni au murit în urma dezinformării despre COVID-19?
În urma consumului de metanol, peste 800 de persoane au murit în Turcia și Iran, iar alte 6000 au fost spitalizate, dintre care 60 și-au pierdut vederea. În India, 12 persoane, dintre care 5 copii s-au intoxicat cu semințele unei plante, în încercarea de a-și întări imunitatea în fața COVID-19.

Situația în România
Deși nu se cunoaște impactul dezinformării asupra sănătății populației, România nu a fost ocolită de răspândirea unor zvonuri periculoase despre COVID-19. Pe grupuri de Facebook, Whatsapp sau pe site-uri de știri au circulat recomandări despre tratamentul virusului cu ajutorul alcoolului etilic și a oțetului sau prevenirea acestuia prin consumul de apă caldă, vitaminele C și D sau usturoi.

Dezinformarea despre COVID-19 s-a hrănit cu frici și a atacat vulnerabilitățile specifice anumitor societăți. Spațiul online a devenit un teren fertil pentru răspândirea rapidă a unor informații false sau manipulatoare, menite să genereze panică și neîncredere în recomandările  profesioniştilor. Prezentate sub forma unor informații credibile, zvonurile despre tratamentul și prevenirea infectării cu COVID-19 au avut consecințe grave pentru sănătatea populației, de la intoxicări cu substanțe periculoase, până la pierderea vederii și moartea a sute de oameni.

Citește mai mult:
Ce site-uri de știri din România au fost închise în timpul pandemiei:
https://www.euractiv.ro/facts-not-fake-coronavirus/site-uri-de-stiri-inchise-in-vreme-de-pandemie-18945
Cum identifici dezinformarea:
https://www.euneighbours.eu/ro/east/eu-in-action/stories/fii-constient-de-dezinformare-gandeste-te-inainte-sa-distribui

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: G4Media

Belarus: OSCE se oferă să medieze criza

 • Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a propus luni guvernului din Belarus o mediere care să stabilească un “dialog deschis şi constructiv”, potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale cu sediul la Geneva. “O ofertă oficială a unei vizite a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, prim-ministrul Albaniei Edi Rama, (…) a fost prezentată guvernului pentru a se întâlni cu acesta şi cu reprezentanţii opoziţiei”, conform anunţului apărut pe site-ul OSCE. (Agerpres)

SUA: Începe Convenția Democraților pentru alegerea candidatului la președinție

 • Convenţia Naţională a Partidului Democrat, în cea mai mare parte a sa în format virtual, începe luni în Milwaukee, statul Wisconsin, şi va culmina cu nominalizarea oficială a lui Joe Biden drept candidat la funcţia de preşedinte al SUA la scrutinul din noiembrie în care se va confrunta cu actualul preşedinte republican Donald Trump. (Agerpres)

Șeful vămii din portul Beirut a fost arestat

 • Un judecător libanez a emis mandat de arestare pe numele şefului vămii din portul Beirut, Baderi Daher, în urma exploziei devastatoare produse la 4 august. Deflagraţia a fost provocată, potrivit autorităţilor, de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate de şase ani în portul Beirut ‘fără măsuri de precauţie’. (Agerpres)

Ben Hodges: România este centrul de greutate al NATO în regiunea Mării Negre

 • România este un actor geopolitic NATO care își asumă o importanță din ce în ce mai mare în regiunea Mării Negre, potrivit lui Ben Hodges, fost comandant general al Armatei SUA Europa (2014-2017) și care deține astăzi catedra Pershing în Studii Strategice la CEPA. Pe 13 august, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe – Maria Zaharova – a criticat planul SUA de relocare a trupelor în România, afirmând că „astfel de încercări nu vor fi fără răspuns de către Rusia”. (G4Media.ro)

UE trebuie să se pregătească pentru următoarele evenimente ca cele din Liban și Belarus

 • Timp de zeci de ani, zona din jurul Uniunii Europene s-a caracterizat prin fragilitate: simptomele de conflict în Caucaz și Ucraina, autoritarism instabil în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, de-democratizare inexorabilă în Turcia și în Balcanii de vest. Cu siguranță, UE a stabilit consolidarea rezilienței ca un obiectiv major al politicii sale externe. Ideea este de a ajuta societățile să ajungă într-un punct ca atunci când apare perturbarea inevitabilă, ele să fie capabile nu numai să nu regreseze, dar să învețe din criză și să iasă din ea mai puternice. (Politico)

Un fost ofițer CIA a fost acuzat de spionaj pentru China

 • Un fost ofițer al Agenției Centrale de Informații a fost arestat sub acuzația de conspirație cu o rudă, care și ea a lucrat la CIA, cu scopul de a spiona pentru China. Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat vineri și acuzat, a declarat departamentul de justiție american, că a divulgat informații clasificate de apărare națională către oficialii de informații chineze. Este cea mai recentă arestare de spionaj într-un moment de tensiune crescândă între Washington și Beijing. (BBC News)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Evenimente economice internaționale

Principalele industrii vulnerabile precum companiile aeriene, petroliere și HORECA fac topul celor mai mari reduceri de personal din UE, în timp ce Japonia înregistrează cea mai mare scădere consecutivă a PIB-ului din 1980.

Care sunt principalele companii care reduc personalul în UE?

 • Aproximativ 281.000 de persoane din Uniunea Europeană și-au pierdut locul de muncă în iunie, potrivit datelor agenției de statistică a blocului. Acest lucru a apărut după ce numărul șomerilor a crescut cu 253.000 în mai și 397.000 în aprilie.Principalele companii din listă fac parte din domeniul petrolier, retail sau HORECA.(Euronews)

Economia Japoniei continuă panta descendentă, înregistrând o scădere a PIB-ului cu 7.8%

 • Produsul intern brut în Japonia a scăzut cu 7,8% în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu trimestrul precedent, cea mai gravă scădere înregistrată din perioada din 1980, când au început să fie disponibile date comparabile. Contracția a fost mai puternică decât recordul anterior de minus 4,8% în ianuarie-martie 2009, după criza financiară globală.(The Wall Street Journal)

Business&Tehnologie 

Din lumea business-ului Huawei este lovit de un nou val de sancțiuni prin intermediul cărora nu va putea accesa tehnologie din SUA nici prin intermediul unor companii terțe.Oracle intră în cursa achiziționării TikTok, iar în industria farmaceutică Sanofi achiziționează Principia Biopharma pentru 3.4 miliarde de dolari.

Huawei primește un nou val de sancțiuni din partea SUA

 • Luni, administrația Trump și-a extins sancțiunile asupra Huawei și a interzis furnizorilor să vândă chip-urifabricate cu tehnologie din SUA fără o licență specială -nelăsând posibilitatea pentru Huawei să acceseze tehnologia prin intermediul unor terți.(Reuters)

Oracle intră în cursa achiziționării TikTok 

 • Compania de tehnologie a purtat discuții preliminare cu proprietarul chinez TikTok, ByteDance și a avut în vedere cumpărarea operațiunilor aplicației în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.(Financial Times)

Sanofi semnează un acord de 3,4 miliarde de dolari pentru Principia Biopharma

 • Sanofi a cumpărat Principia Biopharma într-un acord care apreciază producătorul de la San Francisco la 3,4 miliarde de dolari datorită unui tratament promițător pentru scleroza multiplă.(Financial Times)

Societate

Sursă foto: BBC News

Reticența oamenilor de a respecta regulile anti-Covid-19

Precum s-a tot întâmplat încă din perioada incipientă a pandemiei, oamenii, fiind alimentați de știri false și conspirații, au protestat pentru dreptul de a nu purta masca și de a nu fi izolat. Acest tip de manifestații au loc în momentul de față în Spania și Argentina, precum au avut loc și în Germania și chiar și în România. În astfel de situații, guvernele se află într-o situație destul de dificilă. În mod evident, nu pot fi respectate cerințele protestatarilor deoarece asta ar pecetlui sănătatea a milioane de cetățeni. În același timp, interzicerea totală a protestelor ar putea fi văzută ca o măsură autoritară de către o populație ce deja este sceptică față de obiectivele și acțiunile conducătorilor. Toate acestea fiind spuse, oamenii au protestat, protestează și vor protesta și în viitor față de măsurile de prevenție împotriva Covid-19.

Spaniolii protestează împotriva purtării măștilor.

 • Scandând “libertate”, sute de oameni s-au strâns în Madrid pentru a protesta împotriva purtării măștilor și celorlalte măsuri restrictive impuse de către guvern pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Pe pancardele manifestanților puteau fi regăsite slogane precum “Virusul nu există”, “Măștile ucid” sau “Nu ne este frică”. Protestele au venit la două zile după ce guvernul a impus noi restricții. (France 24)

Mii de argentinieni manifestează împotriva izolării.

 • Mii de argentinieni au manifestat luni la Buenos Aires şi în alte oraşe într-un moment când Argentina se confruntă cu o creştere puternică a contaminărilor. Protestul a avut loc după ce guvernul a anunţat vineri prelungirea până pe 30 august a măsurilor de izolare în zona metropolitană a capitalei, care reprezintă 90% din cazurile înregistrate în Argentina. Potrivit ultimului bilanţ, Argentina a înregistrat 294.556 de cazuri de contaminare cu coronavirus şi 5.750 de decese. Numărul de noi contaminări a depăşit 5.000 pe zi în ultimele şapte zile.(Agerpres)

Fiascoul alegerilor din Belarus

Văzând cum o populație întreagă se unește împotriva lui Lukaşenko, după ce acesta a falsificat alegerile, o întrebare devine tot mai evidentă: “Nu era clar pentru Lukaşenko că asta se va întâmplă dacă falsifică alegerile?” Răspunsul, din păcate, ne este necunoscut. Este posibil ca după atâtea decenii la putere, grandomania acestuia să îl fi impedicat din a vedea evidentul. O altă posibilitate ar fi că era conștient de protestele ce vor urma, dar spera că după o reacție violentă a forțelor de ordine, oamenii se vor calma și totul se va întoarce la normalitatea autoritară prezentă în Belarus din 1994 încoace. Mai mult, Lukaşenko a încercat să țină mitinguri cu muncitorii, sperând să vadă o oază de susținere, dar acest lucru nu s-a întâmplat, ba chiar a fost huiduit. Așadar, până și suporterii tradiționali ai dictatorului l-au părăsit pe acesta pentru a se alătura populației ce dorește, cu orice preț, reforme în Belarus.

Se înmulțesc vocile care cer alegeri libere în Belarus.

 • Tot mai contestat în Belarus și izolat pe plan extern, Aleksandr Lukaşenko respinge posibilitatea organizării de noi alegeri după ce precedentul scrutin, din 9 august, a fost catalogat de opoziție și de statele vestice drept unul viciat. „Nu veți trăi să vedeți ziua în care voi face ceva sub presiune”, a afirmat, luni, liderul de la Minsk, adăugând că nu vor fi noi alegeri „până nu mă veți omorî”. Liderii statelor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni miercuri, într-o sesiune extraordinară prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunțat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.(Radio Europa Liberă)

Protestele anti-Lukașenko au continuat luni seară în Belarus.

 • Mii de susţinători ai opoziţiei din Belarus s-au adunat luni seară pentru o nouă manifestaţie, după o zi tensionată în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost întrerupt şi huiduit în timpul discursului de la Uzina de Automobile din Minsk (MAZ). Cel puţin 5.000 de oameni au demonstrat luni seară în capitală, strigându-i „Pleacă!” şefului statului Aleksandr Lukaşenko. Sprijinul pentru solicitările opoziţiei s-a înmulţit pe tot parcursul zilei de luni, în special prin greve în mai multe companii şi în sectoare industriale vitale pentru economia ţării.(G4 Media)

Sursă foto: Mediafax

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here