NewsDigest: Washington a aprobat vânzarea unor rachete de croazieră către Taiwan
Despre Taiwan, conflictul dintre Armenia și Azerbaijan și alte știri din zona de securitate și geopolitică, citiți mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: nkrmil.am
Conflictul escaladează în Nagorno-Karabakh
Nagorno-Karabakh: premierul armean exclude o soluție diplomatică.
- Într-un discurs televizat la adresa poporului armean, premierul armean Nikol Pașinian a anunțat că „Trebuie să admitem că problema Nagorno-Karabah, în acest moment şi încă pentru multă vreme, nu poate avea o soluţie diplomatică”. El a îndemnat „tuturor conducătorilor de oraşe, districte, sate, partide politice, organizaţii civile, cercuri de afaceri, să organizeze unităţi de voluntari”. Situația forțelor separatiste armene este dificilă, forțele azere dispunând de superioritatea militară. Ele ar fi cucerit câteva provincii ale enclavei, dar se suspectează că Azerbaidjanul ar fi suferit pierderi importante (Ministerul apărării azer nu a emis nicio cifră oficială privind numărul militarilor azeri decedați). (Hotnews)
Președintele armean s-a deplasat la Bruxelles pentru a obține sprijin UE și NATO.
- Armen Sarkisian, președintele Armeniei, s-a deplasat ieri la Bruxelles, unde i-a întâlnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Prin această deplasare oficială, Armenia încearcă să obțină susțienerea puterilor vestice, după ce aliatul ei principal, Rusia, a preferat să păstreze o poziție neutră în conflict. Rămâne de văzut dacă membrii UE și NATO vor adopta o poziție clară în privința acestui conflict. Franța a acuzat Azerbaidjanul că ar fi inițiat luptele, iar a condamnat implicarea Turciei în acest conflict, prin trimiterea unor mercenari jihadiști sirieni pe frontul din Nagorno-Karabakh. (Hotnews)
Alte știri
Washington a aprobat vânzarea unor rachete de croazieră Taiwanului.
- În contextul unei escaladări a tensiunilor dintre Taiwan și China, Statele Unite au confirmat vânzarea unor armamente de ultimă generație Taiwanului, cu câteva zile după încheierea pentru vânzarea unor sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Reamintim că Xi Jinping a anunțat armatei sale la începutul săptămânii să «fie gata de război». Provocările diplomatice și militare între cele două țări s-au multiplicat în ultima perioadă, iar ambele tabere își pregătesc armatele de un eventual conflict. (Agerpres)
Premierul grec denunță «fanteziile imperiale» Turciei.
- Kyriakos Mitsotakis, primul ministru grec, a denunțat după întalniri cu premierul cipriot și cu cel al Egiptului cercetările de hidrocarburi efectuate de Turcia în acest moment, calificând aceste acțiuni de încălcare flagrantă a reglementărilor internaționale. El a cerut Uniunii Europene să reconsidere sistemul uniunii vamale cu Turcia, explicând că „Nu este posibil ca un stat, un stat terţ, o ţară care candidează pentru integrarea în UE, să fie scutită de taxe vamale, să culeagă beneficiile pieţei comunitare, dar în acelaşi timp să ameninţe frontierele estice ale Uniunii Europene”. Turcia a anunțat ieri că urma să prelungească misiunea de cercetare în spațiul contestat de greci până pe 27 octombrie. (Hotnews)
Economie
Sursă foto: Pexels
Evenimente economice internaționale
Jumătate din IMM-urile europene riscă falimentul în decursul anului următor.
- Peste jumătate din întreprinderile mici și mijlocii din Europa declară că vor fi falimentate în anul următor dacă veniturile nu vor crește, subliniind amploarea daunelor provocate de criza Covid-19. Una din cinci companii din Italia și Franța anticipează depunerea cererii de insolvență în termen de șase luni, potrivit unui sondaj realizat de McKinsey & Co. în august la peste 2.200 de IMM-uri din cele mai mari cinci economii din Europa.(Bloomberg)
Dependența Serbiei de cărbune ar putea să-i îngreuneze viitorul în Europa.
- Multe dintre centralele electrice care au fost construite lângă minele de cărbune în timpul industrializării comuniste, au încă un rol supradimensionat în industrie, într-un moment în care în multe țări europene elimină treptat industria fosilă în favoarea energiei regenerabile.(Euronews)
Purdue Pharma ajunge la un acord de 8,34 miliarde de dolari asupra scandalului opioidelor.
- Purdue Pharma LP a fost de acord să pledeze vinovat de trei infracțiuni legate de comercializarea și distribuția puternicului său analgezic OxyContin, ca parte a unei înțelegeri de 8,34 miliarde de dolari care limitează investigațiile federale de lungă durată asupra tacticiilor folosite care au contribuit la alimentarea crizei opioidelor.(Wall Street Journal)
Business & Tehnologie
Amazon anunță investiții logistice de 100 de milioane de dolari în Mexic.
- Noile locații includ două așa-numite centre de fulifillement- unul lângă orașul nordic Monterrey și altul lângă orașul central Guadalajara – precum și o clădire de suport logistic în statul Mexic, chiar în afara orașului Mexico .Amazon a deschis, de asemenea, 12 stații de livrare, ajungând la 27 în întreaga țară, a spus acesta.(Reuters)
Start-up-uri: 10 industrii în care investitorii elvețieni se focusează.
- Pe lângă startup-urile tradiționale de inginerie software, cel mai mare oraș din Elveția se mândrește cu o cultură de startup care pune accentul pe știință, ingineria mecanică și robotica. În comparație cu alte țări europene, Elveția are o birocrație de reglementare redusă și o forță de muncă bine instruită și înalt calificată. Cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare Google din afara Statelor Unite se află la Zurich. Elveția a ajuns pe locul trei din 31 de națiuni europene, potrivit Nimblefins. (Germania și Marea Britanie au ieșit prima și respectiv a doua).(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Radio Europa Liberă
Evoluții Covid-19
România, pe locul doi în Europa la rata deceselor cauzate de coronavirus.
- Mortalitatea în România din cauza coronavirusului continuă să fie una foarte ridicată. Astfel, cu o rată a deceselor de 4,5 la 100.000 de locuitori, România se clasează pe locul 2 la nivel european fiind depășită doar de Cehia unde rata este de 7,1. Pe locul trei se află Spania, cu o rată a deceselor la 14 zile de 3,8, urmată de Ungaria și Belgia. (Radio Europa Liberă)
Cehia, măsuri extreme în pandemie.
- Guvernul Cehiei a decis miercuri să închidă toate magazinele – cu excepția celor de alimente și a farmaciilor – și să limiteze mișcarea cetățenilor la deplasările esențiale. Marți, Cehia a raportat 11.984 de noi cazuri, la o populație totală de 10,7 milioane de locuitori. Măsurile drastice intră în vigoare mâine și vor rămâne valabile până pe 3 noiembrie. Cetățenilor le va fi interzis să se întâlnească în grupuri mai mari de două persoane, iar măștile sanitare sunt obligatorii în interior și în exterior. (G4 Media)
Italia a depășit 15.000 de infectări zilnice și introduce noi restricții.
- Italia a depășit 15.000 de infectări zilnice, iar Guvernul încurajează regiunile să ia măsuri restrictive acolo unde acestea se impun. Lombardia, regiunea cea mai populată și în același timp cea mai afectată, interzice circulația persoanelor între orele 23 și 5 dimineața, eliminând astfel viața de noapte, în timp ce în regiunea Campania circulația persoanelor între provincii este limitată la motive de muncă sau urgențe. (Radio France Internationale)
Spania și Franța au trecut de 1 milion de cazuri.
- Pandemia de coronavirus continuă să crească accelerat în Europa, Spania și Franța devenind primele țări de pe Bătrânul Continent care depășesc pragul de un milion de cazuri, potrivit centralizării Johns Hopkins. Multe alte națiuni europene anunță bilanțuri record de infecții noi sau de decese, autoritățile recurgând la noi măsuri de restricție sau anunțând că va fi nevoie de ele dacă trendul se păstrează. (HotNews)
Alte știri
Papa Francisc este în favoarea parteneriatului civil pentru persoanele de același sex.
- Suveranul pontif a declarat într-un film documentar lansat miercuri, că homosexualii ar trebui protejați prin legi de uniune civilă, într-unul din cele mai clare mesaje ale sale privind drepturile persoanelor de același sex. „Persoanele homosexuale au dreptul de a se afla într-o familie. Ele sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie. Nimeni nu ar trebui exclus sau făcut nefericit din cauza asta”, a declarat Papa Francisc. (Radio France Internationale)
Unicef: Unu din șase copii trăiește în condiții de sărăcie extremă.
- Unu din șase copii, adică 356 de milioane de copii din întreaga lume – trăia în condiții de sărăcie extremă înainte de pandemie, iar situația se va înrăutăți în mod semnificativ, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială împreună cu UNICEF. în Africa sub-sahariană, o zonă cu plase de siguranță socială limitate, două treimi dintre copii trăiesc în gospodării care se străduiesc să supraviețuiască cu o medie de 1,90 de dolari pe zi sau mai puțin de persoană. (Calea Europeană)
Alte analize legate de China: China & jocurile unei dominații globale și China vs. Restul Lumii.
Sursă foto: Washington Post