#Buletin de știri
NewsDigest: Vom avea din nou restricții în această toamnă?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Business Insider
Evoluții în Afganistan
Talibanii anunță cucerirea Văii Panjshir, ultimul bastion de rezistență
- Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul ”total” în Valea Panjshir, unde s-a organizat rezistenţa împotriva lor de când au preluat puterea în Afganistan. „Odată cu această victorie, ţara noastră este de acum complet scăpată de criza războiului”, a declarat, într-un comunicat, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. (G4 Media)
Talibanii spun că vor reconstrui Afganistanul cu ajutorul Chinei
- Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că Beijing-ul este „partenerul principal” al grupului pentru a opri un colaps economic și a reconstrui țara. Talibanii s-au angajat să fie mai moderați după ce au răsturnat guvernul sprijinit de Vest în Afganistan, promițând că vor proteja unele drepturi ale omului și se vor abține de la represalii împotriva vechilor dușmani. (Radio Europa Liberă)
Alți 80 de afgani au fost evacuați cu sprijinul autorităților de la București
- Ei sunt foști colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora. Ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale, convocate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, până în prezent au fost evacuați 156 de cetățeni afgani. (RFI)
Culisele extragerii colaboratorilor români din Afganistan
- România a extras din Afganistan 49 de cetățeni români și 156 de colaboratori afgani, precum și 7 cetățeni ai altor state. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a explicat într-un interviu pentru G4Media.ro cum au decurs operațiunile de evacuare, cum consulul român a fost lovit de un glonț al talibanilor la poarta aeroportului. (G4 Media)
Alte știri
Viitoarea președinție franceză a Consiliului UE promite “să se bată pentru o Europă mare putere în lume”
- “Vrem să ne batem pentru o Europă care îşi ocupă locul de mare putere în lume, alături de Statele Unite şi de China” şi care “apără un anumit număr de valori”, a spus ministrul francez al finanțelor și economiei Bruno Le Maire. Printre aceste valori figurează “solidaritatea între naţiuni” şi “un model de dezvoltare economică respectuos cu mediul”, a explicat Le Maire, a cărui ţară va prelua în ianuarie 2022 preşedinţia semestrială a Consiliului UE. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto:: ABC News
Business & Tehnologie
Un oraș din Texas vrea să ofere Samsung o scutire de taxă pentru construirea unei fabrici de chip-uri
- Orașul Taylor, Texas – una dintre cele două locații ale statului luate în considerare de Samsung Electronics pentru o uzină de cipuri de 17 miliarde de dolari – intenționează să ofere scutiri extinse de impozite pe proprietate dacă este ales de gigantul tehnologic sud-coreean. Taylor concurează cu Austin, Texas pentru a construi fabrica, care se așteaptă să creeze aproximativ 1.800 de noi locuri de muncă. Samsung a mai spus că se uită la alte site-uri potențiale din Arizona și New York. (Reuters)
China este pregătită să deschidă o nouă bursă la Beijing
- China a anunțat planurile de a înființa o a treia bursă pentru a deservi întreprinderile mici și mijlocii. Președintele Xi Jinping a declarat că noua piață de acțiuni va fi în capitala Beijing, în timpul unui discurs la Târgul internațional pentru comerțul cu servicii. China continentală are în prezent două piețe majore cu sediul în centrul financiar din Shanghai și în orașul sudic Shenzhen. (BBC)
Bursa de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra, devenind cea mai importanta din Europa
- Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la bursa de la Amsterdam a fost de 8,23 miliarde de euro în august, faţă de 7,63 miliarde de euro la bursa de la Londra, după un nivel de 8,86 miliarde de euro în iulie la Amsterdam şi 8,67 miliarde de euro la Londra. (Agerpres)
Știri economice
BNR: Rata creditelor neperformante era, la finele lunii iulie, de 3,78%
- Rata creditelor neperformante era, la finele celui de-al doilea trimestru al acestui an de 3,78%, faţă de 3,94% la sfârşitul lunii iunie, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României. La 30 iunie 2020, în România erau 34 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 585,9 miliarde lei , cu 11 miliarde lei mai mari comparativ cu finele primului trimestru. (Agerpres)
Delta impactează puternic piața muncii din SUA
- Economia SUA a adăugat mai puține locuri de muncă decât se aștepta în luna august, deoarece ocuparea forței de muncă a crescut cu 235.000. Cifra a scăzut mult cu privire la cele 1,05 milioane de locuri de muncă create în iulie, adăugându-se la temerile că recuperarea de la pandemie ar putea să se epuizeze. În ciuda nivelurilor de angajare dezamăgitoare, rata șomajului a scăzut la 5,2% în august de la 5,4% în iulie. Economiștii spun că infecțiile în creștere cauzate de varianta Delta au afectat cheltuielile pentru călătorii, turism și ospitalitate. (BBC)
Societate
Sursă foto: Mediafax
Vaccin Covid-19
Israelienii vor primi a patra doză de vaccin Pfizer
- Peste 2,5 milioane de israelieni au fost deja imunizaţi cu trei doze de vaccin anti-COVID-19. Coordonatorul luptei cu pandemia dn Israel, Salman Zarka, a spus că trebuie să înceapă pregătirile pentru a oferi populaţiei şi a patra doză de vaccin, din cauza noilor variante contagioase. Chiar dacă două treimi din populaţia israeliană este deja vaccinată cu două doze, oficialii din domeniul sănătăţii se aşteaptă ca varianta Delta, mai contagioasă, să ducă în continuare la o creştere a numărului de cazuri şi a spitalizărilor, în lunile de toamnă. (RFI)
Fauci: Autorităţile de reglementare vor aproba în curând rapelul vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer
- Fauci a spus că în timp ce Pfizer/BionTech au depus datele referitoare la rapel la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA), Moderna nu a finalizat încă procesul. Acesta şi-a exprimat speranţa că vor putea fi administrate ambele rapeluri, dar dacă Moderna nu va finaliza procesul de autorizare înainte de 20 septembrie, atunci rapelurile sale vor fi distribuite mai târziu. (G4 Media)
Restricții în România
Vom avea din nou restricții în această toamnă?
- Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. „Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a spus el. (HotNews)
Sorin Cîmpeanu: În a doua parte a lunii octombrie am putea ajunge la o incidență de 6 la mie la București
- El a precizat că decizia intrării sau nu a unei școli în online se va lua în funcție de rata de incidență anunțată vinerea în localitatea respectivă și se va menține pentru durata întregii săptămâni următoare, indiferent de ratele de incidență la care se ajunge între timp. Ministrul a spus că deocamdată, cu o săptămână înainte de începerea școlilor, nicio localitate din România nu are o rată de incidență de 6 la mie. (Digi 24)
Sursă foto: HotNews
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Măsurile de relaxare de sărbători „pregătesc terenul pentru valul...
#Buletin de știri
NewsDigest: Ce știm despre Omicron la câteva zile de la descoperirea noii tul...
#Buletin de știri