Vlogger-ul Selly: Am vrut să demonstrez cât de ușor este să dezinformezi
Pe 19 august, România TV a publicat un video în care vlogger-ul Selly își accidentează mașina. Știrea a fost rapid preluată de mai multe publicații, printre care Digi24, Libertatea, Adevărul, Gândul sau Antena3. A doua zi, pe 20 august, Selly dezvăluie că filmul accidentului a fost regizat, iar vloggerul și-a înscenat lovirea mașinii pentru a demonstra că presa difuzează știri fără a le verifica și că „nu tot ce apare la TV este adevărat”.

Cum s-a produs dezinformarea?
Vloggerul a decis să facă o farsă postului România TV care anterior a publicat mai multe informații false despre el. Clipul regizat a fost trimis din partea unei persoane necunoscute către redacția postului care l-a publicat imediat. Alte posturi TV, site-uri de știri sau pagini social media au preluat la scurt timp informațiile: Selly și-a lovit din nou mașina (Digi24), Bolidul de lux al lui Selly, magnet pentru probleme (Click), Vloggerul Selly implicat într-un nou accident auto (EVZ).Selly a declarat că nu a fost contactat de jurnaliști sau reporteri pentru a confirma faptele. Unele publicații au recunoscut că au greșit când au preluat știrea, fără a verifica informațiile și fără a contacta vloggerul implicat, iar cele mai multe au șters știrea inițială.Conform unui raport de monitorizare furnizat de Selly, știrea despre accident difuzată la diverse posturi de televiziune a fost urmărită de peste 3,5 milioane de români și a atins o valoarea echivalentă de publicitate de 60.000 de euro.
Citește mai mult:
Cum recunoști dezinformare din mediul online:
https://www.nytimes.com/2020/08/22/at-home/recognize-misinformation-internet.html
Imunitatea împotriva dezinformării:
https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/immunizing-the-public-against-misinformation

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Radio Free Europe

Belarusul îl blochează pe șeful bisericii catolice să intre în țară după ce a criticat guvernul.

 • Autoritățile din Belarus au interzis arhiepiscopului Tadeusz Kondrusiewicz să intre în țară, la o zi după ce șeful Bisericii Catolice din Belarus a avertizat că criza politică a națiunii ar putea duce la război civil. Polițiștii de frontieră l-au blocat pe arhiepiscopul de Minsk și Mohilev, în vârstă de 74 de ani, să intre din Polonia vecină pe 31 august, în ciuda faptului că este cetățean al Belarusului. (Radio Free Europe)

Biden îl acuză pe Trump că pune ”paie pe foc” în situația violențelor din SUA.

 • Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a denunţat luni incidentele violente izbucnite în paralel cu manifestaţiile împotriva rasismului, acuzându-l în acelaşi timp pe rivalul său, Donald Trump, că “pune paie” pe focul agitaţiei sociale. “Focul arde, iar noi avem un preşedinte care pune paie pe foc, în loc să lupte cu flăcările”, a continuat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, care se va confrunta la urne cu omul de afaceri republican la 3 noiembrie. (Agerpres)

Germania vrea armonizarea restricțiilor de călătorie în Uniunea Europeană.

 • Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, va propune armonizarea restricţiilor de călătorie decise de statele membre din cauza pandemiei de COVID-19, a declarat luni o sursă europeană. Potrivit acestei surse, propunerea va fi supusă miercuri la Bruxelles celor 27 de state membre, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor acestora. (Agerpres)

Germania spune că „nori întunecați” se apropie de Rusia, în timp ce Navalny se află bolnav în spitalul din Berlin.

 • Germania a solicitat Rusiei să-și intensifice eforturile în investigarea modului în care liderul opoziției Aleksei Navalny, în prezent tratat la un spital din Berlin, a fost otrăvit. Vorbind pe 31 august cu ambasadorii francezi la Paris, ministrul german de externe Heiko Maas a avertizat că „nori întunecați” atârnă peste legăturile bilaterale ale Europei cu Moscova, spunând că securitatea continentului este în pericol. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Pexels.com

Economia în timp de pandemie

Comisia Europeană anunță situația ingrijoratoare a dependenței excesive a uniunii de importarea materialelor prime critice.În același timp, India înregistrează o contracție economică de 24%, cea mai gravă din anul 1980. Pe de altă parte, guvernul german reduce TVA-ul pe multe bunuri de consum în încercarea de a amortiza impactul pandemiei.

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la dependența uniunii de importul de materii prime critice.

 • Dependența excesivă a UE de importurile de materii prime amenință să submineze industriile esențiale și să dezavantajeze uniunea față de China și alte țări bogate în resurse. Lipsa elementelor pentru fabricarea bateriilor și a echipamentelor pentru energie regenerabilă ar putea amenința  obiectivul climatic al blocului, conform Comisiei Europene.(Financial Times)

India va avea nevoie de un proces lung de recuperare economică după contracția semestrială de 24%.

 • Cheltuielile consumatorilor, investițiile private și exporturile s-au prăbușit în timpul celui mai strict blocaj din lume impus la sfârșitul lunii martie pentru a combate pandemia COVID-19. India, economia cu cea mai rapidă creștere din lume până acum câțiva ani înregistrează cea mai mare contracție din 1980.

Prețurile anuale de consum din Germania au scăzut pentru prima dată în mai mult de patru ani.

 • In august guvernul german a decis sa reduca TVA-ul ca parte din pachetul de stimulente economice menite sa amortizeze socul provocat de pandemie.(Reuters)

Business&Tehnologie

Amazon da startul primelor testări ale sistemului sau de livrare prin intermediul dronelor. În același timp, Zoom își depășește ultimele estimări ale profitului pe acest an, ajungând la vânzări de 663,5 milioane de dolari pe trimestrul încheiat în iulie.

Amazon primește aprobarea federală pentru testarea dronelor.

 • Amazon a declarat luni că a primit aprobarea federală pentru înființarea unei flote de drone și va începe teste de livrare a coletelor către clienții din SUA.Tehnologia nu este încă pregătită pentru a fi implementată la scară largă.(Wall Street Journal)

Profitul Zoom crește peste estimările analiștilor.

 • Zoom a raportat luni vânzări de 663,5 milioane dolari în trimestrul încheiat în iulie. Analiștii chestionați de FactSet se așteptau la vânzări de 500 de milioane de dolari și venituri nete de 134 de milioane de dolari pentru cele trei luni încheiate la 31 iulie.(Wall Street Journal)

Societate

Sursă foto: Forbes

COVID-19: o nouă normalitate

De astăzi s-au redeschis restaurantele, cinematografele și teatrele în mod oficial, iar școlile urmează să se redeschidă fizic în două săptămâni. Din păcate, guvernul nu a reușit să asigure atâtea tablete cate și-a propus: 80.000 în loc de 250.000, iar de suplimentarea de măști pentru toți elevii nici nu mai vorbim. Acest an școlar în România cel mai probabil va șubrezi la temelii un sistem educațional ce deja lasă foarte mult de dorit. De asemenea, trebuie specificat faptul că sunt șanse mari ca școala să înceapă fizic, dar după o luna de observare a noilor focare de infecții din țară ce au origini în instituții de învățământ, aceasta să treacă la ținerea cursurilor online. Deși industriile HoReCa și culturale au avut foarte mult de suferit, cel mai probabil nu este foarte înțelept ca restaurantele și cinematografele să se redeschidă. Dacă măsurile stipulate vor fi respectate întru-totul, ar trebui să fie ok, dar șansa ca așa ceva să se întâmple este foarte mică. Precum am văzut și când s-au redeschis terasele, românii și patronii de afaceri nu iau în serios măsurile de prevenție, preferând să plătească o amendă modică o dată la ceva vreme. Rămâne de văzut care vor fi efectele găsirii acestei noi normalități.

De astăzi, se redeschid restaurantele, cinematografele și teatrele în România.

 • România intră de astăzi într-o nouă fază de relaxare: se redeschid restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele și toate instituțiile de cultură și spectacole, cu respectarea unor măsuri de protecție sanitară, în contextul pandemiei de COVID-19. Decizia privind redeschiderea va putea fi luată de autoritățile locale, în raport cu un prag al nivelului de răspândire a virusului SARS-CoV-2 în fiecare judeţ. Barurile, cluburile și discotecile rămân închise în continuare.(HotNews)

Dilemele revenirii la școală.

 • Două săptămâni îi mai despart pe elevii români de începutul unui an școlar atipic. În România, deocamdată, mai sunt multe semne de întrebare legate de revenirea la școală, dar și alte state au anunțat pe ultima sută de metri măsurile concrete legate de începerea anului școlar. În multe țări, școala începe la 1 septembrie, iar fiecare Guvern a venit cu diferite variante pentru a încerca evitarea răspândirii noului coronavirus la școală, în contextul în care școala online rămâne doar un plan B. Reprezentanții elevilor solicită însă un pachet minim de protecție – în condițiile în care Guvernul a anunțat că nu poate asigura măști decât pentru categoriile vulnerabile – iar tabletele destinate învățământului online vor veni cu întârziere și într-un număr mult mai mic decât cel promis, aproximativ 80.000 în loc de 250.000. Elevii spun că ar putea cere amânarea începutului școlii. (Radio Romania Liberă)

Facebook și încercarea de a-și spăla păcatele electorale

Precum poate fi citit în știrea de mai jos, Facebook a înființat noi parteneriate pentru a studia efectele pe care platforma lor o are asupra deciziilor electorale ale oamenilor. De la scrutinul prezidențial american din 2016, a devenit cert cât de mult poate o platforma ce agreează site-urile și grupurile de fake news să influențeze un rezultat. Astfel, această decizie luată cu două luni înainte de alegerile din SUA s-ar putea să fie prea puțin, prea târziu. De altfel, o întrebare firească răsare în mințile oamenilor: “Este această decizie o încercare sinceră de a-și spală păcatele sau este doar de ochii oamenilor?” Acest subiect trebuie urmărit cu atenție în următoarele săptămâni pentru a vedea evoluțiile.

Facebook colaborează cu cercetători pentru a analiza efectul său asupra alegerilor.

 • Facebook de mult s-a contrazis cu criticii săi în legătură cu efectele platformei de socializare asupra alegerilor. Astfel, compania a anunțat luni un parteneriat cu cercetători independenți cărora gigantul le va da date noi ce vor putea fi studiate. Profesori de la Universitatea din New York și Universitatea din Austin vor efectua experimente sociale asupra a sute de mii de oameni cu scopul de a observa schimbările în comportamentul utilizatorilor de Facebook.(The Wall Street Journal)

Facebook ameninţă cu blocarea completă a ştirilor în Australia.

 • Facebook va bloca orice link şi orice postare care conţine ştiri ale presei australiene pentru a nu plăti, dacă autoritatea de concurenţă din Australia merge mai departe cu propunerea de a cere reţelelor sociale să plătească publicaţiile pentru ştirile pe care le afişează. Autoritatea pentru concurenţă şi protecţie a consumatorilor din Australia vrea să adopte o hotărâre prin care reţelele sociale să plăteacă publisherilor pentru ştirile postate în cadrul reţelei. Este o idee similară cu cea care s-a încercat, fără succes, să fie impusă pentru Google în Europa. Google a mers până la blocarea în Google News a site-urilor deţinute de publicaţiile pe care ar fi trebuit să le plătească, ceea ce a generat pierderi importante pentru acestea, din cauza scăderii traficului. (G4 Media)

Sursă foto: Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here