Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Vlogger-ul Selly – ”Am vrut să demonstrez cât de ușor este să dezinformezi”

Vlogger-ul Selly: Am vrut să demonstrez cât de ușor este să dezinformezi
Pe 19 august, România TV a publicat un video în care vlogger-ul Selly își accidentează mașina. Știrea a fost rapid preluată de mai multe publicații, printre care Digi24, Libertatea, Adevărul, Gândul sau Antena3. A doua zi, pe 20 august, Selly dezvăluie că filmul accidentului a fost regizat, iar vloggerul și-a înscenat lovirea mașinii pentru a demonstra că presa difuzează știri fără a le verifica și că „nu tot ce apare la TV este adevărat”.

Cum s-a produs dezinformarea?
Vloggerul a decis să facă o farsă postului România TV care anterior a publicat mai multe informații false despre el. Clipul regizat a fost trimis din partea unei persoane necunoscute către redacția postului care l-a publicat imediat. Alte posturi TV, site-uri de știri sau pagini social media au preluat la scurt timp informațiile: Selly și-a lovit din nou mașina (Digi24), Bolidul de lux al lui Selly, magnet pentru probleme (Click), Vloggerul Selly implicat într-un nou accident auto (EVZ).Selly a declarat că nu a fost contactat de jurnaliști sau reporteri pentru a confirma faptele. Unele publicații au recunoscut că au greșit când au preluat știrea, fără a verifica informațiile și fără a contacta vloggerul implicat, iar cele mai multe au șters știrea inițială.Conform unui raport de monitorizare furnizat de Selly, știrea despre accident difuzată la diverse posturi de televiziune a fost urmărită de peste 3,5 milioane de români și a atins o valoarea echivalentă de publicitate de 60.000 de euro.
Citește mai mult:
Cum recunoști dezinformare din mediul online:
https://www.nytimes.com/2020/08/22/at-home/recognize-misinformation-internet.html
Imunitatea împotriva dezinformării:
https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/immunizing-the-public-against-misinformation

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Radio Free Europe

Belarusul îl blochează pe șeful bisericii catolice să intre în țară după ce a criticat guvernul.

Biden îl acuză pe Trump că pune ”paie pe foc” în situația violențelor din SUA.

Germania vrea armonizarea restricțiilor de călătorie în Uniunea Europeană.

Germania spune că „nori întunecați” se apropie de Rusia, în timp ce Navalny se află bolnav în spitalul din Berlin.

Economie

Sursă foto: Pexels.com

Economia în timp de pandemie

Comisia Europeană anunță situația ingrijoratoare a dependenței excesive a uniunii de importarea materialelor prime critice.În același timp, India înregistrează o contracție economică de 24%, cea mai gravă din anul 1980. Pe de altă parte, guvernul german reduce TVA-ul pe multe bunuri de consum în încercarea de a amortiza impactul pandemiei.

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la dependența uniunii de importul de materii prime critice.

India va avea nevoie de un proces lung de recuperare economică după contracția semestrială de 24%.

Prețurile anuale de consum din Germania au scăzut pentru prima dată în mai mult de patru ani.

Business&Tehnologie

Amazon da startul primelor testări ale sistemului sau de livrare prin intermediul dronelor. În același timp, Zoom își depășește ultimele estimări ale profitului pe acest an, ajungând la vânzări de 663,5 milioane de dolari pe trimestrul încheiat în iulie.

Amazon primește aprobarea federală pentru testarea dronelor.

Profitul Zoom crește peste estimările analiștilor.

Societate

Sursă foto: Forbes

COVID-19: o nouă normalitate

De astăzi s-au redeschis restaurantele, cinematografele și teatrele în mod oficial, iar școlile urmează să se redeschidă fizic în două săptămâni. Din păcate, guvernul nu a reușit să asigure atâtea tablete cate și-a propus: 80.000 în loc de 250.000, iar de suplimentarea de măști pentru toți elevii nici nu mai vorbim. Acest an școlar în România cel mai probabil va șubrezi la temelii un sistem educațional ce deja lasă foarte mult de dorit. De asemenea, trebuie specificat faptul că sunt șanse mari ca școala să înceapă fizic, dar după o luna de observare a noilor focare de infecții din țară ce au origini în instituții de învățământ, aceasta să treacă la ținerea cursurilor online. Deși industriile HoReCa și culturale au avut foarte mult de suferit, cel mai probabil nu este foarte înțelept ca restaurantele și cinematografele să se redeschidă. Dacă măsurile stipulate vor fi respectate întru-totul, ar trebui să fie ok, dar șansa ca așa ceva să se întâmple este foarte mică. Precum am văzut și când s-au redeschis terasele, românii și patronii de afaceri nu iau în serios măsurile de prevenție, preferând să plătească o amendă modică o dată la ceva vreme. Rămâne de văzut care vor fi efectele găsirii acestei noi normalități.

De astăzi, se redeschid restaurantele, cinematografele și teatrele în România.

Dilemele revenirii la școală.

Facebook și încercarea de a-și spăla păcatele electorale

Precum poate fi citit în știrea de mai jos, Facebook a înființat noi parteneriate pentru a studia efectele pe care platforma lor o are asupra deciziilor electorale ale oamenilor. De la scrutinul prezidențial american din 2016, a devenit cert cât de mult poate o platforma ce agreează site-urile și grupurile de fake news să influențeze un rezultat. Astfel, această decizie luată cu două luni înainte de alegerile din SUA s-ar putea să fie prea puțin, prea târziu. De altfel, o întrebare firească răsare în mințile oamenilor: “Este această decizie o încercare sinceră de a-și spală păcatele sau este doar de ochii oamenilor?” Acest subiect trebuie urmărit cu atenție în următoarele săptămâni pentru a vedea evoluțiile.

Facebook colaborează cu cercetători pentru a analiza efectul său asupra alegerilor.

Facebook ameninţă cu blocarea completă a ştirilor în Australia.

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și