#Buletin de știri
NewsDigest: Vaccinul împotriva Covid19 ar începe procesul treptat al recuperării economice
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Google Images
Nagorno-Karabakh: Turcia va participa la monitorizarea încetării a focului.
- Rusia și Turcia au semnat ieri un acord care a stabilit implicarea Turciei în procesul de pace din Nagorno-Karabakh. Turcia ar trimite o forță militară de menținere a păcii în regiune, care ar colabora cu forțele rusești. Acest acord intervine după semnarea unui armistițiu total între Armenia și Azerbaidjan, după ce poziția Armeniei în regiune devenise foarte precară. (Agerpres)
Hong Kong: sfârșitul democrației?
- Toți cei 15 parlamentari pro-democrație rămași în Consiliul legislativ al Hong Kong-ului au demisionat, într-o mișcare de protest față de o nouă lege care permite revocarea mandatelor parlamentare pentru motive de «securitate națională». Acest eveniment marchează simbolic controlul total al Beijing-ului asupra fostei colonii britanice. (HotNews)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Vaccinul va avea la rândul lui câștigători și pierzători pe termen scurt, mai exact țările bogate care îl vor putea accesa la începutul lui 2021 și țările sărace al căror acces va fi întârziat. Recuperarea economică a Marii Britanii este blocată de noua carantină, din cauza infectărilor economia este așteptată să se contracte cu 20%. În același timp, grupul Axa Investment Managers amenință top 120 din companiile franceze cu sancțiuni dacă nu ating obiectivul de 30% femei în poziții executive.
Vaccinul împotriva Covid19 ar începe procesul treptat al recuperării economice.
- Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană și Japonia au comandat deja doze mari de vaccin Pfizer și vor beneficia cel mai mult dacă acesta se va dovedi sigur. Aceasta nu a fost o opțiune pentru majoritatea țărilor sărace. Duke Global Health Innovation Centre estimează că nu vor exista suficiente vaccinuri pentru a acoperi populația lumii până în 2024.(Wall Street Journal)
Recuperarea economică a Marii Britanii este blocată de o nouă carantină.
- Economia Marii Britanii înregistra cel mai bun ritm de recuperare în noul trimestru, însă revenirea a fost subminată de creșterea numărului de cazuri de infectări și de noi restricții pentru companii. Creșterea de 15,5% în cele trei luni până în septembrie a fost anulată de o comt, întrucât economia prevede o contracție de aproape 20%, a declarat joi Biroul de Statistică Națională. (Bloomberg)
Investitorii amenință companiile franceze din cauza lipsei femeilor în poziții executive.
- Amundi, Axa Investment Managers și alți patru manageri de active și-au unit forțele pentru a cere companiilor publice mari din Franța să numească mai multe femei în funcții executive. Grupul solicită companiilor din SBF 120, indicele celor mai mari 120 de companii din țară, să atingă o țintă conform căreia cel puțin 30% din echipele lor de conducere executivă sunt femei până în 2025. Acestia au avertizat că administratorii de active își pot folosi voturile la reuniunile anuale pentru a pedepsi lipsa de progres.(Financial Times)
Business & Tehnologie
GPT-3 este cel mai dezvoltat AI din prezent și poate imita funcții complexe specifice creierului uman.
- GPT-3, lansat în mai de OpenAI, o companie de cercetare din San Francisco este cel mai dezvoltat AI de pe piață. La un cost estimat de 12 milioane de dolari, modelul conține 175 de miliarde de parametri de limbă, de 100 de ori mai mult decât prototipul anterior. Antrenat pe aproape tot textul accesibil pe internet, GPT-3 este remarcabil pentru viteza, amploarea și versatilitatea sa.(Financial Times)
YouTube remediază probleme platformei sesizate la nivel internațional.
- YouTube, deținut de Google, a declarat miercuri târziu că a remediat o problemă care a dus la o întrerupere la nivel mondial a serviciului de streaming video. DownDetector.com, un site web care monitorizează întreruperile, a arătat aproape 286.000 de incidente de persoane care au raportat probleme cu serviciul.(Reuters)
Societate
Sursă foto: UPI
Alegeri în SUA
Trump, la prima apariție oficială după pierderea alegerilor.
- Președintele Donald Trump și soția sa Melania și-au făcut apariția marți, la ceremoniile de depunere de coroane organizate cu ocazia Zilei Veteranilor. A fost prima apariție publică oficială a liderului de la Casa Albă de la anunțul privind pierderea alegerilor prezidențiale în favoarea lui Joe Biden. Președintele ales Joe Biden și-a adus omagiul la Memorialul din Philadelphia, Pennsylvania. Trump nu și-a recunoscut înfrângerea în alegeri în fața democratului Joe Biden. (HotNews)
Donald Trump înaintează o nouă plângere în instanță privind alegerile.
- Echipa de campanie a președintelui american Donald Trump a înaintat o nouă plângere în justiție, de data aceasta în statul Michigan, contestând rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, câștigate de democratul Joe Biden. Contestație, anunțată pe 11 noiembrie, este cea mai recentă dintr-o serie de cereri judiciare formulate de campania lui Trump, cu scopul de a bloca victoria lui Biden în urma votului din 3 noiembrie. (Radio Europa Liberă)
Covid-19 în România și în restul lumii
Sibiu și Slobozia se pregătesc de intrarea în carantină.
- După intrarea municipiului Baia Mare de miercuri în carantină pentru 14 zile, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a transmis, miercuri, Institutului Național de Sănătate Publică o cerere de carantinare a mai multor localități din județul Sibiu, inclusiv a municipiului Sibiu, unde rata de infectare a depășit 11 la mie. Prefectul Mircea Crețu a confirmat pentru Ora de Sibiu că joi, în ședința de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, se va propune carantinarea cel puțin a municipiului Sibiu. (Radio Europa Liberă)
Italia a depășit pragul de un milion de cazuri de Covid-19.
- Totodată, scad cazurile noi de infectări cu nou coronavirus în Italia, însă în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 623 de morți. De la începutul epidemiei, cel puțin 1.028.424 persoane au luat virusul SARS-CoV-2 în peninsulă, iar în ultima zi au fost 32.961 cazuri noi, anunță cotidianul „Corriere della Sera”. De asemenea, în total au murit 42.953 de persoane. Amintim, în timpul primului val al pandemiei, cel mai mare număr de persoane în spital a fost atins la 4 aprilie, cu 29.010 de bolnavi internați. (Radio France Internationale)
Alte știri
Rusia susține că moldovenii din UE și SUA au fost duși ”în masă” la vot în primul tur al prezidențialelor.
- Rusia citează presupuse rapoarte ale unor observatori internaționali și relatări mediatice, deși la turul 1 nu au fost documentate asemenea evenimente. Maia Sandu a câștigat turul 1 al alegerilor, un rezultat surprinzător pentru mulți analiști ai scenei politice moldovene, iar voturile din Diaspora – covârșitor în favoarea sa – au reprezentat peste 11% din totalul voturilor. Pe de altă parte, MAE rus arată că Moscova e gata să colaboreze cu viitorul președinte al Republicii Moldova, oricine ar fi el. (G4 Media)
Comisia Europeană: Contractul pentru vaccinul Biontech a fost aprobat.
- UE a dat undă verde pentru semnarea contractului ce implică livrarea a 200 de milioane de doze de vaccin și o opțiune pentru încă 100 de milioane. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că vaccinul este ”cel mai promițător de până acum”. Ambele companii au transmis miercuri că livrările către UE ar putea începe ”probabil la sfârșitul anului 2020”. Acest lucru se aplică ”sub rezerva succesului clinic și aprobării serului de către autoritățile de reglementare”. (Deutsche Welle)
Sursă foto: The Wall Street Journal
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
#Buletin de știri
NewsDigest: China contracarează împotriva sancțiunilor SUA cu noi reguli
#Buletin de știri
NewsDigest: Joe Biden s-a vaccinat în public împotriva Covid-19
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Noua tulpină Covid-19: a doua pandemie?
#Buletin de știri
NewsDigest: 3 motive pentru care 2021 ar putea fi (mult) mai bun decât crezi
#Buletin de știri