#Buletin de știri
NewsDigest: Vaccinarea anti-COVID-19 se extinde în ţară în 90% din cele 370 de centre.
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: AFP
Atac cibernetic uriaș împotriva Microsoft: hackeri ruși suspectați.
- Atacul cibernetic la adresa agențiilor guvernamentale americane a atins și mai multe firme private, precum Microsoft. Reprezentanții Microsoft au declarat pe 31 ianuarie că hackerii ar fi avut acces la «codul sursă» al companiei, care este la baza tuturor soft-urilor și sistemelor produse de Microsoft. Guvernul american a declarat că acest atac a fost comis de hackeri în slujba Rusiei, lucru care a fost dezmințit de Moscova. (Radio Free Europe)
Un portavion american va rămâne în golful arabo-persic din cauza «amenințărilor din partea Iranului».
- Portavionul american USS Nimitz va rămâne în Golful Persic din cauza „amenințărilor recente” ale Iranului, a declarat Pentagonul pe 3 ianuarie. Secretarul interimar al Apărării SUA, Christopher Miller a declarat că Nimitzul a fost ordonat să își mențină poziția în Golf, citând amenințările „emise de liderii iranieni împotriva președintelui Trump și altor oficiali ai guvernului SUA”. (Radio Free Europe)
Irak-ul marchează un an de la moartea generalului Soleimani.
- Mii de irakieni s-au adunat la Piața Tahrir din Bagdad pe 3 ianuarie pentru a marca prima aniversare a asasinării duble a unui general iranian de vârf și a liderului unei puternice miliții șiite irakiene. Atacul cu dronă american în apropierea aeroportului din Bagdad a ucis generalul Qasem Soleimani, comandantul forței de elită Quds din Corpul Gărzii revoluționare islamice din Iran și Abu Mahdi al-Mohandes, șeful adjunct al miliției irakiene Hashd al-Shaabi. (Radio Free Europe)
Ministerul apărării francez consideră «foarte probabilă» reducerea efectivelor militare în misiunea din Mali.
- Ministrul francez al apărării Florence Parly a declarat că reducerea efectivelor militare franceze angajate în misiunea anti-teroristă «Barkhane» este foarte probabilă în 2021, după succese militare majore în 2021. Franța a pierdut în ultimele zile 5 soldați în cadrul acestei misiuni, din cauza unor dispozitive explozive improvizate. Operațiunea «Barkhane» a început în 2014 și este alcătuită de peste 5000 de militari francezi. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Business&Tehnologie
Bitcoinul depășește pragul istoric de 30.000 de dolari datorită investițiilor masive din ultimele luni care materializează un viitor în care criptomonedele vor deveni un mijloc de tranzacționare egal cu monedele centralizate. În același timp, Tesla accelerează viitorul mașinilor electric livrând în 2020 499.550 de vehicule electrice.
Bitcoin depășește pragul de 30.000 de dolari pentru prima dată.
- Moneda digitală Bitcoin și-a extins sâmbătă marșul record, începând anul cu o creștere de peste 30.000 de dolari pentru prima dată, cu tot mai mulți comercianți și investitori care au pariat că este pe cale să devină o metodă de plată principală.(Reuters)
Tesla a livrat aproape 500.000 de vehicule în 2020.
- Tesla a livrat 499.550 de vehicule în 2020, o creștere de 36% față de anul precedent.Cel de-al patrulea trimestru și cifrele anuale arată creșterea cererii pentru modelele sale mai accesibile.Compania a livrat 18.920 de vehicule Model S și Model X în al patrulea trimestru.(Techcrunch)
Evenimente economice internaționale
Italia acordă o perioadă de grație până la 30 iunie 2021 pentru companiile din UK care activează pe teritoriul său pentru a obține autorizațiile necesare funcționării. În același timp, exportatorii francezi de vinuri sunt loviți din plin de taxele vamale impuse de SUA estimate la un total de 1 miliard de euro. Pachetul european de recuperare simbolizează începutul unui mecanism istoric de negociere comună a emisiunii de obligațiuni la nivelul alianței, pentru 2021 fiind programată o valoare totală de 210 miliarde de euro.
Italia acordă firmelor finanțe din Marea Britanie perioadă de grație Brexit până la 30 iunie 2021.
- Italia acordă firmelor finanțate din Marea Britanie o perioadă de grație de șase luni post Brexit, în care pot aștepta autorizația de a face afaceri în țară drept companii din afara Uniunii Europene, a declarat sâmbătă autoritatea de reglementare italiană. Timpul suplimentar se aplică intermediarilor financiari care au solicitat înainte de sfârșitul anului 2020 permisiunea de a continua să funcționeze în Italia.(Bloomberg)
Exportatorii francezi de vin spun că taxele vamale din SUA sunt un ciocan care a lovit din plin industria deja vulnerabilă.
- Decizia SUA de a impune taxe vamale suplimentare vinurilor și coniacului francez, care vine în plus față de un prim set de taxe de la sfârșitul anului trecut, va costa sectorul un total de peste 1 miliard de euro (1,23 miliarde de dolari), a declarat federația franceză a exportatorilor de vin.(Reuters)
Emisiunea de obligațiuni europene abordează curajos problema deficitului public provocat de Covid-19.
- Liderii europeni au semnat două pachete de sprijin pentru a ajuta cei 19 membri ai zonei euro și alte opt țări care nu folosesc euro să facă față crizei Covid-19. Aproape 40 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 49 de miliarde de dolari, au fost vândute în 2020 și alte 210 miliarde de euro de obligațiuni vor fi vândute în 2021. Finanțarea totală din vânzările de obligațiuni pentru pachete este de așteptat să ajungă la 850 miliarde EUR.(WSJ)
Societate
Sursă foto: Financial Times
Noi restricții în Europa
Medicii avertizează faţă de o relaxare pripită a restricţiilor.
- Sindicatul medicilor Marburger Bund solicită, în contextul situaţiei actuale din spitale, prelungirea lockdown-ului. În perioada sărbătorilor, presiunile asupra personalului medical au crescut, după cum a relatat preşedinta sindicatului, Susanne Johna. Tot mai mulţi pacienţi la terapie intensivă şi în secţiile de boli infecţioase sunt trataţi de un personal medical tot mai redus, pentru că şi medicii şi asistentele se infectează cu coronavirus. Prin urmare, restricţiile trebuie să rămână în vigoare. (Deutsche Welle)
Marea Britanie se pregătește de noi restricții severe.
- Premierul britanic Boris Johnson a avertizat că în Anglia ar putea fi implementate restricţii mai severe pentru limitarea propagări pandemiei de coronavirus, atribuită unei noi variante a virusului apărută în Regatul Unit și răspândită ulterior în cel puțin 33 de alte state. Conform cifrelor oficiale comunicate duminică, aproape 55.000 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, depăşindu-se pragul de 50.000 pentru a şasea zi consecutiv. (Radio Europa Liberă)
Covid-19 în Romania
Vaccinarea anti-COVID-19 se extinde în ţară în 90% din cele 370 de centre.
- Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic. El a adăugat că astfel se creează posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale. (RFI)
Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2.
- Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini. (G4 Media)
2021
An de tranziţie spre normalitate.
- Nu ştim, evident, când toate lucrurile vor reveni la normal, dar data de 20 ianuarie este considerată importantă întrucât Statele Unite ale Americii îşi vor relua, după toate aparenţele, rolul lor normal în concertul naţiunilor. Instalarea democratului Joe Biden la Casa Albă este aşteptată de mai toată lumea ca un moment de revenire la normalitatea geopolitică perturbată în urmă cu patru ani de republicanul Donald Trump. În acelați timp, Europa speră să-şi reia o viaţă normală şi pe fond de Brexit rezolvat din punctul de vedere al cadrului legal. (RFI)
La câți noi kilometri de autostradă ne putem aștepta în 2021.
- Dacă sunteți de părere că s-au inaugurat puțini kilometri de autostradă în 2020, s-ar putea ca anul viitor să vi se pară unul de-a dreptul irosit. Cel mai probabil, în 2021 se vor deschide mai puțin de jumătate din șoselele de mare viteză inaugurate în acest an. Potrivit Asociației Pro Infrastructură (API), ar trebui să inaugurăm în fiecare an câte 100 de kilometri de autostradă. Asta, dacă vrem să avem o rețea satisfăcătoare de șosele de mare viteză în următorii 20 de ani. (Deutsche Welle)
Sursă foto: Digi24
#Ultimele buletine de știri
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Record de persoane vaccinate în România: peste 30.000 în ultimele...
#Analize
Cine ar trebui să primească vaccin?
#Buletin de știri