Securitate și relații internaționale

Sursă foto: G4Media
 • Statele Unite au anunţat joi că au aprobat vânzarea a 105 avioane stealth de ultimă generaţie F-35 către Japonia, pentru o valoare estimată la 23,11 miliarde de dolari, scrie AFP. Japonia a cerut să cumpere 63 de aparate F-35A, versiunea tradiţională a acestui avion destinat aviaţiei militare, şi 42 de tip F-35B, versiunea cu decolare scurtă şi aterizare verticală destinată portavioanelor, a reamintit Departamentul de Stat într-un comunicat. (Agerpres)
 • Autorităţile germane trebuie să facă faţă unui număr tot mare de acuzaţii de proximitate între poliţie şi mişcarea de extremă-dreaptă, în urma ameninţărilor cu moartea trimise mai multor responsabili politici, comentează AFP. Polemica a luat dimensiuni după dezvăluiri arătând că un calculator al poliţiei din Frankfurt, landul Hessa, a fost utilizat pentru a căuta datele personale ale unei responsabile politice de stânga din regiunea respectivă. (Agerpres)
 • Ministrul apărării al Ucrainei, Andriy Taran, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au discutat despre situația securității din estul Ucrainei și în Marea Neagră și au convenit să consolideze prezența militară în regiunea Mării Negre. „Părțile au convenit să consolideze prezența forțelor și echipamentelor pe uscat, pe mare și în zona aeriană a regiunii Mării Negre prin creșterea patrulelor aeriene și prezența navelor țărilor membre ale Alianței. Ministrul apărării și-a exprimat interesul pentru crearea unui schimb comun de informații despre situația din regiune și a invitat statele membre NATO să se alăture exercițiilor strategice naționale programate pentru această toamnă în sudul Ucrainei”, se arată în comunicat. (Ukrinform)
 • Departamentul american al Apărării (Pentagon) vrea să investească în 2021 suma totală de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea bazei militare românești de la Câmpia Turzii (județul Cluj) pentru a o moderniza și a o transforma într-un hub al forțelor aliate NATO la Marea Neagră, potrivit propunerii de buget înaintate Congresului american și citate de publicația militară Stars and Stripes. În urma acestor investiții majore în infrastructură, fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar urma să devină un punct – cheie pentru operațiunile forțelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei, mai cu seamă în misiunile aeriene care au ca scop descurajarea agresiunilor Rusiei. (G4Media)
 • Cei mai înalţi responsabili ai Pentagonului şi-au luat angajamentul joi “să ia măsuri” dacă armata SUA va ajunge să coroboreze informaţiile despre primele plătite de Moscova pentru uciderea soldaţilor americani în Afganistan, notează AFP. Întrebaţi de o comisie a Congresului în legătură cu aceste informaţii ale spionajului american, secretarul Apărării, Mark Esper, şi şeful de stat-major american, generalul Mark Milley, care s-au exprimat public pentru prima dată cu privire la această afacere care a declanşat un scandal la Washington, au subliniat că serviciul militar de informaţii nu le-a “coroborat”. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Google

Economie europeană: Speranțe pentru zona euro 

Președinția EuroGrup a fost câștigată de ministrul de finanțe irlandez, în același timp începând primele discuții de posibilă integrare a Croației și Bulgariei în zona euro. 

Pe de altă parte, Turcia și UK negociază semnarea unui tratat de liber schimb pentru reglementarea relației post Brexit.

 • Paschal Donohoe, candidatul Irlandei a câștigat 19 voturi în candidatura pentru președinția Ministrul de finanțe irlandez a fost ales președinte al EuroGrup, învingând favoritul spaniol susținut de Germania, Franța, Italia și Spania. (Bloomberg)
 • Banca Centrală Europeană va seta o rată de baza de conversie pentru moneda kuna a Croației și Levul bulgar în cadrul acestei săptămâni conform surselor Bloomberg.În funcție de menținerea fluctuațiilor în jurul a 15% față de marja impusă, în doi ani cele două țări pot întră în zona euro.(Bloomberg)
 • Turcia negociază un acord de liber schimb cu Marea Britanie pentru a asigura continuitatea relațiilor comerciale post Brexit.Anul trecut relațiile turco-britanice au avut un total de 18.8 miliarde de lire.(Financial Times)

Evenimente economice internaționale

Viitoare sancțiuni din partea SUA creează primele tensiuni în Hong Kong, băncile europene și americane începând să-și auditeze clienții susceptibili măsurilor punitive. În SUA, compania de biotehnologie Novavax primește 1.6 miliarde de dolari pentru testarea propriului vaccin anti Covid-19, în timp ce Uber dezvăluie un plan de extindere pe piață americană care ar putea concura cu serviciile Amazon.

 • Uber plănuiește să folosească achiziționarea Postmate drept un prim pas în a-și diversifică serviciiile de livrare într-o platforma diversă care poate concura cu serviciile Amazon. (Financial Times)
 • Băncile europene și americane din Hong Kong încep auditarea oficialilor și companiilor chineze care ar putea primi sancțiuni din partea SUA pentru subminarea statutului semi-autonom al Hong Kong-ului. (Financial Times)
 • Compania de biotehnologie Novavax a primit 1.6 miliarde de dolari din partea SUA pentru a începe testele vaccinului dezvoltat pentru Covid-19, NVX-CoV2373.(Forbes)

Societate

Sursă foto: BBC News

Transformarea Hong Kong-ului dintr-o democrație într-o dictatură. 

În urmă instaurării noii legi a securității naționale în Hong Kong, pe zi ce trece, încep să se vadă schimbările vizate de către partidul comunist din China. Deși la început se vorbea doar de interzicerea protestelor pro-democratice, acum este clar care este intenția Chinei: integrarea totală a regiunii Hong Kong în sistemul absolutist propagat de către guvernul de la Beijing. Probabilitatea ca Hong Kong să se reîntoarcă la valorile și normele liberale pentru care era renumit este infimă, iar populația este cea care va suferi. Cetățenii Hong Kong vor trebui să se adapteze la un sistem cu totul diferit față de ceea cu ce au fost obișnuiți. Multe state și companii se lupta cu decizia luată de Beijing, dar încercările pașnice de a ajută populația din Hong Kong sunt futile. La sfasitul zilei un lucru este clar: Cuvântul Chinei în Hong Kong este lege.

 • Internetul se schimbă drastic pentru cetățenii Hong Kong. În urmă promulgării legii securității naționale, Hong Kong a intrat de facto sub marele firewall chinezesc. Ca rezultat, Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Zoom și WhatsApp au refuzat să furnizeze date din Hong Kong la cerința guvernului de la Beijing. Compania chinezească Tik Tok a declarat că se va retrage complet din regiune. Cu toate acestea, dacă multinaționalele de mai sus doresc să funcționeze în Hong Kong, ele vor trebui să se intre în conformitate cu legile Chinei.(MIT Technology Review)
 • Elevii din Hong Kong, interziși de la activități politice. Mii de copii au devenit puternic implicați în valul pro-democratic de anul trecut. Dintre ei, în jur de 1,600 au fost arestați pentru participarea la proteste violente. În școli, mulți elevi și-au exprimat susținerea pentru mișcarea pro-democrată prin cântărea piesei protest “Glorie Hong Kong” în loc de imnul chinezesc. Cântărea aceastei piese, printre multe alte activități asemănătoare, a fost interzisă conform noii legi a securității naționale. (BBC)

Adaptarea sistemului educațional american la criză Covid-19.

Discuția de la nivel înalt ce are ca subiect înlăturarea vizelor pentru studenții străini a fost criticată de către tinerii plecați în SUA. Studenții internaționali au rugat serviciul de imigrare să reconsidere această decizie, argumentând că au plătit sume exorbitante de bani nu doar pentru a studia la o universitate, ci și pentru a-și urmări visul de a trăi în State. În învățământul primar, secundar și liceal putem observa o decizie pripită luată de către leadership-ul american: aceea de a începe noul an școlar fizic. În pofida sugestiei Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care au caracterizat decizia ca fiind neînțeleaptă, Trump a decis să continue cu acest proiect, spunând că CDC “cere lucruri impractice”. Momentan, în schimb, nu s-a luat nicio decizie și ambele proiecte încă sunt discutate. Cu toate acestea, în viitorul apropiat vom vedea schimbări majore în sistemul educațional, schimbări care pot fi chiar permanente în unele cazuri.

 • Posibila redeschidere a școlilor în SUA pentru elevii claselor 1-12. În câteva săptămâni zeci de milioane de elevi din State urmează să înceapă școală. Oficialii încearcă să își dea seama cum ar putea redeschide școlile fără să creeze noi focare de coronavirus. Această decizie pivotala vine în momentul în care oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă cum sunt copiii afectați de virus și cum aceștia ar putea deveni purtători, afectând astfel mulți alți oameni.(Washington Post)
 • Incertitudinea vizelor studențești din SUA. Răspândirea noului Covid-19 a dus la schimbări drastice în învățământul universitar din întreagă lume. Multe din aceste instituții au renunțat la cursurile fizice și le-au mutat în domeniul online. În acest sens, autoritatiile americane de imigrare au declarat că ar putea retrage vizele studenților internaționali ale căror cursuri urmează să fie complet online.(BBC)

Sursă foto: Deloitte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here