#Buletin de știri
NewsDigest: UE finanțează reformele din Republica Moldova. Care va fi replica AUR?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Schengen Visas
Mișcări UE
Comisia Europeană cere statelor membre să accepte intrarea României în spațiul Schengen.
- Comisia Europeană a prezentat ieri noua strategie pentru spațiul Schengen, care implică aderarea celor cinci state încă excluse – România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda. Această decizie are scopul de a asigura o administrare mai eficientă a granițelor externe ale Uniunii Europene, de a întări cooperarea între state și de a îmbunătăți mecanismele de evaluare și monitorizare. (Europa Liberă România)
UE finanțează reformele din Republica Moldova. Care va fi replica AUR?
- UE a acordat deja Republicii Moldova 127 de milioane de euro sub formă de granturi pentru a atenua șocul inițial al pandemiei, iar acum Comisia Europeană propune un plan de redresare economică în valoare de 600 de milioane (circa 6% din PIB-ul țării din anul 2020) pentru următorii trei ani. Exterioară confruntării politice est-vest din Moldova, implicarea cu tendințe unioniste a AUR nu va fi indiferentă la propunerea de la Bruxelles, rămânând de văzut ce poziție va lua. (RFI)
Alte știri
Un nou atac cibernetic masiv asupra unei companii private pe teritoriul SUA.
- După ce în urmă cu o lună, compania Colonial Pipeline, care gestionează cea mai mare conductă de combustibili din SUA, a fost ținta unui atac cibernetic, ieri incidentul s-a repetat. De data aceasta, victima a fost compania JBS Brazilia, cea mai mare companie de procesare a cărnii din lume. Sursa ambelor atacuri a fost o organizație criminală cu sediul probabil în Rusia. Atacurile au fost de tip ransomware, însemnând că hackerii cereau răscumpărare. Colonial Pipeline a plătit 4,4 milioane de dolari grupării criminale. (Security News)
Benjamin Netanyahu părăsește funcția de premier al Israelului după 12 ani.
- Deținând funcția de prim ministru neîntrerupt încă din 2012, Benjamin Netanyahu va fi înlocuit după ce partidele de opoziție din Israel au ajuns la un acord final pentru a forma un nou guvern. Guvernarea se va face prin rotație, urmând ca Naftali Bennett să preia mandatul pentru următorii doi ani, iar ulterior lui, Yair Lapid, care a fost și însărcinat cu formarea noului guvern. (Digi24)
Cea mai mare navă iraniană de război a luat foc și s-a scufundat în timpul unui exercițiu.
- Nava Kharg, cea mai mare din marina Iranului, s-a scufundat ieri în Golful Oman, în apropierea portului Jask, după ce a fost cuprinsă de flăcări dintr-o cauză încă nedescoperită. Operațiunile de salvare au durat mai multe ore, reușindu-se evacuarea în siguranță a întregului echipaj, însă nava nu a mai putut fi salvată și s-a scufundat. (RFI)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Prețurile globale pentru locuințe cresc cel mai mult din 2006.
- Prețurile medii au crescut cu 7,3% în cele 12 luni până în martie, cel mai rapid ritm din cel de-al patrulea trimestru al anului 2006.Turcia s-a situat în fruntea listei, înregistrând o creștere de 32%, urmată de Noua Zeelandă, cu 22,1%. SUA a ocupat locul cinci cu 13,2%, cea mai puternică creștere din decembrie 2005. (Bloomberg)
Ministrul Fondurilor Europene: Nu mai mărim anvelopa salariilor la bugetari mai mult decât creșterea economică.
- Anvelopa salarială în sectorul bugetar va fi mărită de acum înainte doar cu cuantumul creşterii economice, iar dacă vor creşte veniturile la stat se vor putea majora şi salariile în acea marjă, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. (Agerpres)
Comisia Europeană cere României să pună capăt deficitului excesiv până în 2024.
- Începând cu 2020, România, spre deosebire de alte state membre, face obiectul Procedurii de deficit excesiv (PDE), situaţia acesteia urmând a fi reevaluată în primăvara anului curent. Procedura a fost iniţiată în luna aprilie a anului 2020, fiind determinată de încălcarea limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, ca urmare a unei politici fiscale expansioniste. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Engine no. 1 extinde câștigurile cu un al treilea loc în board-ul Exxon.
- Acționarii Exxon Mobil Corp și-au ales un al treilea director nominalizat de fondul Engine No. 1 în consiliul de administrație al companiei petroliere, a declarat miercuri compania, prelungind victoria supărată a companiei la una dintre cele mai mari corporații energetice din America. (Reuters)
Amazon îmbunătățește capacitățile de testare Covid din UK.
- Gigantul online a spus că acest lucru va aduce beneficii angajaților și sănătății publice din Marea Britanie. Cu toate acestea, analiștii au spus că ar putea oferi și oportunități de afaceri în sectorul sănătății și să îmbunătățească reputația Amazon după întrebări legate de condițiile de muncă. Amazon s-a mutat recent în afacerea cu farmacii online din SUA pentru abonații la serviciul său Prime. (BBC)
Șoferii de Rideshare se adună în New York în speranța sindicalizării.
- Protestatarii s-au adunat în tricouri roșu aprins și măști asortate care purtau sigla Independent Drivers Guild. Plăcuțe care poartă lozinci precum „Înghețarea angajaților, lucrători reactivi acum!” și „Deblocați Uber” erau distribuite la o masă spre intrare. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Haaretz
Evoluții COVID-19
Israelul crede că ar putea exista o legătură între vaccinul Pfizer și miocardita.
- Între decembrie 2020 și mai 2021, au fost descoperite 275 de forme ușoare de miocardită printre cei 5 milioane de vaccinați. Intervalul de vârstă cel mai predispus pare să fie 16-19 ani. Această posibilă asociere dintre vaccin și afecțiune poate cântări în deschiderea vaccinării pentru copiii de peste 12 ani. Compania Pfizer colaborează cu autoritățile israeliene și urmărește atent posibilul efect advers. (Haaretz)
Experții Japonei chestionează desfășurarea Jocurilor Olimpice.
- Shigeru Omi, liderul japonez al departamentul de consultări cu privire la pandemia de COVID-19 atrage atenția în Parlament cu privire la riscurile pe care le impune desfășurarea Jocurilor Olimpice. Japonia se confruntă cu un al patrulea val de infectări, având multe dintre marile orașe în stare de urgență, ceea ce face dintr-un eveniment de anvergura Jocurilor Olimpice o amenințare serioasă la siguranța participanților și a întregii țări, spune expertul. (The Times)
Alte știri
NASA va face noi studii despre Venus.
- După ce SUA și Uniunea Sovietică și-au îndreptat atenția asupra studierii planetei Venus între anii ’70 și anii ’90, ea nu a mai constituit un mare interes pentru cercetători. Situația s-a schimbat când s-au descoperit dovezi că în atmosfera lui Venis ar exista microbi. Misiunile, denumite VERITAS și DAVINCI+, vor fi lansate în jurul anului 2030 și vor încerca și o cartografiere mai atentă a planetei. (The New York Times)
Blogul fostului președinte american, Donald Trump, a fost închis.
- La abia 29 de zile după deschiderea blogului care trebuia să fie ,,un far al libertății’’, nesatisfăcut de traficul mic de care are parte, Trump a cerut ca blogul să fie închis. În prima sa zi de funcționare, a adunat în jur de 159 000 de like-uri, comentarii și distribuiri pe diverse platforme de socializare, însă interacțiunile au scăzut rapid, ajungând ca în ultima zi să strângă 1500 de interacțiuni. Aflăm totuși ca Trump va reveni pe internet, urmează să aflăm sub ce formă. (The Washington Post)
Sursă foto: Ziarul de Gardă
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: De ce sunt liderii AUR din ce în ce mai agresivi
#Analize
Simion reales, după primul congres
#Buletin de știri