Securitate și relații internaționale

Sursă foto: REUTERS/Francois Lenoir/Pool

UE a denunţat alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus

 • Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar. ”Alegerile prezidenţiale organizate duminică nu au fost ”nici libere, nici echitabile”, afirmă Cei 27. ”Poporul Belarusului merită mai mult”, a adăugat blocul comunitar. (Agerpres)

Explozia din Beirut s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi

 • Explozia uriaşă care a devastat săptămâna trecută cartiere din capitala libaneză Beirut s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Un bilanţ anterior a indicat 160 de morţi. Explozia din portul Beirut a fost provocată de un incendiu declanşat într-un depozit în care erau stocate 2.750 de tone de azotat de amoniu. (Agerpres)

Germania a creat o nouă agenție pentru securitate cibernetică

 • Germania şi-a inaugurat marţi o nouă agenţie cibernetică, respectiv un departament însărcinat cu menţinerea la zi a datelor privind securitatea informatică pentru a garanta funcţionarea fără interferenţe a administraţiei şi economiei naţionale, a anunţat guvernul de la Berlin. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Economie europeană

Marea Britanie trece prin cea mai mare contracție economică dintre toate statele vestice, procentul de 20% în al doilea trimetru urmând să aduca o creștere masivă a ratei șomajului.În Germani, situația este opusă, investitorii crescându-și rata de încredere cu privire la perspectivele de viitor ale economiei țării. Din lumea business-ului, 5togo cea mai franciză de cafenele est europeană oferă scutiri de taxe de franciză pentru a motiva antreprenorii. 

Economia britanică a scăzut cu 20% în trimestrul doi, temerile de șomaj cresc

 • Economia Marii Britanii s-a redus cu un record record de 20,4% în perioada aprilie-iunie, când restricțiile pe timp de pandemie au fost cele mai dure. UK-ul înregitrează cea mai mare contracție semnalată de orice economie majoră până în prezent, cu un val de pierderi de locuri de muncă care urmează se se facă resimțit mai târziu în 2020.(Reuters)

Investitori optimiști cu privire la perspectivele economice ale Germaniei

 • Studiul Zew efectuat de experți pe piețele financiare a constatat că perspectivele economice pentru cea mai mare economie din Europa s-au majorat cu 12,2 puncte până la un record de 71,5 puncte în această lună, după scăderea din iulie. Acesta a fost cel mai înalt nivel de optimism raportat din ianuarie 2004.Raportările din august au întrecut cu mult estimările economiștilor. (Financial Times)

5 to go oferă un an fără taxe de franciză antreprenorilor care vor să deschidă noi cafenele

 • 5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, vine în sprijinul antreprenorilor români prin acoperirea unor costuri cu taxe de franciză și marketing cu impact total de peste 400.000 euro asupra afacerii.(Wall Street)

Business & Tehnologie

În SUA e-commerce-ul are parte de o rată ascendentă fulminantă din cauza restricțiilor de deplasare în timp de pandemie, până în octombrie urmând să depășească achizițiile online din întreg anul 2019.Pe de altă parte, start-up-urile europene primesc un imbold consistent prin noul fond  de 50 de milioane EUR strâns de La Famiglia, companie germană care finanțează start-up-uri tehnologice B2B.

SUA: Achizițiile din e-commerce vor întrece până în octombrie întreg anul 2019.

 • Datele din raportul Digital Economic Index al Adobe sugerează că americanii au cheltuit 435 miliarde de dolari online de la începutul anului – analiștii estimând aproape 100 miliarde de dolari în cheltuieli suplimentare din cauza blocajelor Covid-19.La nivelurile actuale de creștere, americanii vor fi cheltuit mai mult online decât au făcut-o pe tot parcursul anului 2019 până pe 5 octombrie – zilele de reduceri Amazon, Black Friday, Cyber Monday și Crăciunul urmând să accelereze procesu.(Financial Times)

La Famiglia a strâns fonduri în valoarea de 50 de milioane EUR pentru finanțarea start-up-urilor

 • La Famiglia, compania VC cu management compus din lideri femei de la Berlin a strâns un al doilea fond în valoare totală de 50 de milioane de euro comparativ cu cel de debut de 35 de milioane de euro în 2017. LaFamiglia investește în start-up-uri tehnologice B2B europene. (Techcrunch)

Societate

Sursă foto: The Guardian

Cursa pentru vaccin

Această cursa pentru un vaccin împotriva Covid-19 începe din ce în ce mai mult să se asemene cu cea pentru arme din timpul Războiului Rece. În momentul de față, Rusia este singură țară care a declarat că are un vaccin ce poate fi produs în masă și distribuit către populație. Deși aproape toate organizațiile internaționale și statele sunt sceptice față de competența Rusiei de a produce un vaccin atât de repede, putem obseva cum a stârnit o reacție pe planul cercetării. Trump a declarat că are de gând să investească și mai mulți bani pentru cercetarea și procurarea vaccinului Moderna, care încă este în curs de dezvoltare. Un alt exemplu este compania Johnson & Johnson care, poate fiind obligată de către declarația lui Putin, a declarat că ar putea produce nu mai puțin de 1 miliard de doze de vaccin. Această competiție ce a fost alimentată mai degrabă artificial decât organic ar putea să fie dăunătoare pentru dezvoltarea vaccinului, dar și pentru calitatea acestuia. Astfel, faptul că diferiți actori din planul internațional își supraestimează capacitățile va fi dăunător procesului de cercetare, lucru ce ne-ar afecta pe toți.

Comentariul OMS despre vaccinul rusesc

 • Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat la precauție și la verificări riguroase după ce Rusia a anunțat, chiar prin vocea președintelui Vladimir Putin, că este prima țară care aprobă folosirea unui vaccin împotriva Covid-19. Viteza cu care Rusia s-a mișcat în a produce vaccinul arată determinarea pe care o au oficialii ruși în a câștiga cursa globală pentru dezvoltarea unui produs eficient, dar ridică și semne de îngrijorare privind o posibilă punere a prestigiului național înaintea siguranței și a științei.(Radio Europa Liberă)

Johnson & Johnson ar putea produce anul viitor 1 miliard de doze din vaccinul său pentru Covid-19

 • Producerea va fi condiționată de succesul vaccinului, şi va lua în considerare injectarea cu noul coronavirus a unor voluntari sănătoşi, dacă nu vor exista pacienţi suficienţi pentru studiile clinice finale, a declarat marţi un director al companiei. Compania dezvoltă vaccinul în colaborare cu filiala sa belgiană, Janssen. Studiile clinice pe scară largă vor începe în octombrie, iar J&J preconizează să aibă rezultate referitoare la eficacitatea vaccinului între sfârşitul acestui an şi jumătatea anului 2021.(G4 Media)

Trump anunţă un al şaselea contract pentru livrarea a 100 milioane de dose de vaccine

 • “În această seară am plăcerea să vă anunţ că am ajuns la un acord cu Moderna pentru fabricarea şi livrarea a 100 milioane de doze de vaccin contra coronavirusului. Guvernul federal va fi proprietarul acestor doze de vaccinuri, noi le cumpărăm”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă la Casă Albă. Acordul cu Moderna include de asemenea o opţiune pentru 400 milioane de doze suplimentare, potrivit unor comunicate ale companiei şi Departamentului de Sănătate. (Agerpres)

Facebook și importanta sa în societate

În urma anchetei în care, printre alți giganți ai tehnologiei, Facebook este vizat, leadership-ul companiei a decis să sporească eforturile de a stirpa știrile și informațiile false despre Covid-19 pentru a combate criticile aduse de către diverși actori conform cărora platforma ar trebui să controleze mai bine conținutul postat. În altă ordine de idei, doi cercetători de la Oxford și-au pus întrebarea “Ce s-ar întâmplă dacă Facebook ar dispărea peste noapte?”. Implicările unei dispariții, fie ea de natură economică sau politică, sunt numeroase și destul de îngrijorătoare. Un prim efect negativ ar fi localizat în țări în curs de dezvoltare unde Facebook este folosit ca un mijloc principal de comunicare, iar colapsul acestuia ar rezulta în tăierea mijloacelor de comunicare. O altă problema care ar apărea ar fi cea legată de datele personale stocate de către compania fondată de Mark Zuckerberg. În acest caz, nu este exlus că datele să fie vândute în cadrul procesului din urma falimentului sau chiar să fie șterse fără acordul utilizatorilor. Deși pare a fi improbabil ca Facebook să dea faliment, trebuie considerat faptul că și înainte de 2008 părea a fi aproape imposibil ca Lehman Brothers sau Bear Stearns să dea faliment.

Facebook și alți giganți din tehnologie, prea mari ca să eșueze

 • Cercetătorii cer a fi impuse noi reguli pentru a proteja utilizatorii și societatea în caz de colaps. Cercetătorii s-au folosit de exemplul crizei bancare din 2008 și cum aceasta a afectat oamenii pentru a explica nevoia de un set de reguli bine determinat. Carl Öhmana și Nikita Aggarwal au scris în articolul lor publicat în jurnalul “Internet Policy Review” că este puțin probabil că giganții să dea faliment, dar că lumea este total nepregătită pentru acest lucru.(The Guardian)

Facebook a eliminat 7 milioane de postări care răspândeau informații false despre Covid-19

 • Facebook a anunţat că începând din 2021 va invita experţi externi pentru a verifica în mod independent postările. Cea mai mare companie de media socială din lume a eliminat în trimestrul al doilea, de pe Facebook, aproximativ 22,5 milioane de postări care răspândeau ură, în creştere de la 9,6 milioane de postări în primul trimestru. Compania a explicat că s-a bazat mai mult pe tehnologia automată pentru evaluarea conţinutului, în lunile aprilie, mai şi iunie, pentru că a avut mai puţin evaluatori din cauza pandemiei de Covid-19.(G4 Media)

Sursă foto: Euronews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here