#Buletin de știri
NewsDigest: Ucraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Romania Journal
Ucraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol
- Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al armatei țării. Comandanții unităților staționate în uriașa oțelărie Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în declarația Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În cadrul unei „proceduri de schimb”, persoanele evacuate vor fi aduse în cele din urmă acasă. (G4 Media)
Stoltenberg consideră că rezervele Turciei privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO trebuie luate în considerare
- “Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea”, a scris Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat din nou luni posibilitatea ca Finlanda şi Suedia să intre în Alianţa Nord-Atlantică, spunând că nu poate fi de acord cu aderarea unor ţări care au impus sancţiuni Turciei. El a reiterat poziţia că ambele ţări sprijină “organizaţii teroriste”, printre care Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). (Agerpres)
Fostul comandant al separatiștilor din Donbas spune că Rusia a pierdut bătălia din estul Ucrainei
- Fostul comandant rus Igor Ghirkin, pe larg mediatizat în Rusia după ce a comandat separatiștii pro-ruși din Donbas după anexarea ilegală a Crimeii, spune că noua ofensivă declanșată de ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eșuat. Ghirkin face într-o postare publicată pe canalul său de Telegram o amplă radiografie a situației de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas. (HotNews)
Lupta pentru Insula Șerpilor și control în Marea Neagră
- Insula Șerpilor a fost deseori în centrul atenției de la izbucnirea invaziei Rusiei în Ucraina, căpătând și o valoare simbolică după anihilarea navei rusești Moskva. Locul este, pentru ambele tabere, un obiectiv esenţial din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic. Insula Șerpilor, o stâncă de 17 hectare, a fost atacată și cucerită de Rusia încă din prima zi a războiului ordonat de Vladimir Putin în februarie. Ucraina încearcă acum să o recucerească. (Radio Europa Liberă)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare
- Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperișuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc. Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. (Financial Times)
Exporturile Gazprom spre Europa au scăzut cu peste 25%
- Exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie – 15 mai, la 55,9 miliarde metri cubi de gaze (bcm), a anunţat luni gigantul energetic rus. De asemenea, compania a informat că a produs 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 15 mai, un declin anual de 3,7%. (Reuters)
Economia României a crescut cu 5,2% în primele trei luni din 2022
- Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Războiul din Ucraina: Rusia naționalizează uzina Renault din Moscova
- Renault a anunțat că își vinde pachetul majoritar de acțiuni la producătorul rus de automobile Avtovaz, în urma presiunilor asupra prezenței sale continue în țară. Producătorul francez de mașini a declarat că își va vinde cota de 68% unui institut rus de știință, în timp ce acțiunile sale la Renault Rusia vor merge către orașul Moscova. Moscova a spus că activele rusești ale Renault au devenit acum proprietatea statului. (BBC)
McDonald’s va părăsi definitiv Rusia după 30 de ani
- McDonald’s a declarat că va părăsi definitiv Rusia după mai bine de 30 de ani și a început să-și vândă restaurantele. Mișcarea vine după ce și-a închis temporar cele 850 de puncte de vânzare în martie. Gigantul fast-food a declarat că a luat decizia din cauza „crizei umanitare” și a „mediului de operare imprevizibil” cauzate de războiul din Ucraina. (BBC)
Societate
Sursă foto: Kafkadesk
Viktor Orban, discurs propagandistic la preluarea noului mandat de premier
- El a vorbit despre un presupus ”val sinucigaş” care agită Occidentul şi care ”experimentează marele program de înlocuire”, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţii din afara Europei. Acest ”program vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”, iar eu ”percep nebunia” teoriilor de gen în acelaşi mod, a adăugat el. (G4 Media)
Rusia trebuie ”deputinizată”, spune premierul polonez
- Rusia are nevoie de un proces intens de ”deputinizare”, exact așa cum Germania a avut nevoie de o denazificare după al doilea război mondial, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un editorial publicat recent în cotidianul britanic ”Daily Telegraph”. ”Ideologia lui Putin, ”Pacea rusească” este echivalentul comunismului și nazismului din secolul trecut. Este un cancer care reprezintă un pericol mortal pentru întreaga Europă…”, scrie premierul. (RFI)
Talibanii au anunțat că și-au făcut primul buget
- Talibanii au dizolvat agenția pentru drepturile omului a guvernului afgan, motivând că aceasta nu este „necesară”. Talibanii și-au făcut primul buget oficial de când au preluat puterea, iar cu această ocazie au renunțat la cinci departamente-cheie ale vechiului guvern pro-american. Alte agenții dizolvate au fost cele pentru reconciliere națională, pentru implementarea constituției și consiliul de securitate. (Digi 24)
Cioloș și alți europarlamentari iau în calcul demisia din USR
- Dacian Cioloș și alți europarlamentari proveniți din PLUS își vor da demisia din USR, fiind nemulțumiți de actuala conducere, susțin surse din partid. Aceștia ar urma să se concentreze pe planurile europene și RENEW, dar nu există, deocamdată, un plan pentru un nou partid. „Retras la Bruxelles, izolat în țară”, este caracterizarea făcută de foștii colegi din conducerea USR lui Dacian Cioloș. După demisia din funcția de președinte al partidului, în 7 februarie 2022, europarlamentarul nu și-a ascuns nemulțumirea față de echipa interimară de conducere a USR. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: The Guardian
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă ...
#Analize
Un război în imagini?
#Analize